Fokus

Suđenje Donaldu Trampu za falsifikovanje poslovne dokumentacije: Izabrano šest porotnika, potrebno još toliko

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2024

-

00:07

Suđenje Donaldu Trampu za falsifikovanje poslovne dokumentacije: Izabrano šest porotnika, potrebno još toliko
Suđenje Donaldu Trampu za falsifikovanje poslovne dokumentacije: Izabrano šest porotnika, potrebno još toliko - Copyright Tanjug/AP/Jeenah Moon

veličina teksta

Aa Aa

Šest porotnika izabrano je danas u porotu na suđenju bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu za falsifikovanje poslovne dokumentacije u slučaju tajnih novčanih isplata porno glumici Stormi Danijels, dok se nastavlja izbor 12-člane porote koja će moći da bude pravedna prema republikanskom bivšem predsedniku, piše Glas Amerike.

Među izabranima porotnicima je muškarac poreklom iz Irske za koga se zna da voli da boravi na otvorenom i prati MSNBC i Foks televizijske programe.

Članica porote biće i onkološka medicinska sestra, koja je za sebe navela da uživa u šetnjama parkom sa svojim psom. 

Izabran je i advokat koji je precizirao da vesti ne prati pomno.

Izbor porote je počeo u ponedeljak i mogao bi da traje najmanje sedam dana.

Podrazumeva izbor 12 stanovnika Menhetna, njujorške oblasti koja predominantno naginje Demokratskoj stranci. 

Od njih se očekuje da budu nepristrasna porota u krivičnom procesu protiv bivšeg predsednika i republikanskog kandidata na predstojećim novembarskim izborima.

Tanjug/AP/Michael Nagle

 

Tokom prvog dana suđenja postalo je jasno da će u prvom krivičnom procesu, koji se vodi protiv jednog američkog predsednika, biti izazova, pošto skoro polovina od 96 potencijalnih porotnika nije izabrana zbog njihove moguće pristrasnosti. 

Iz početnog sastava sada se bira među njih 32.

Tramp se tereti da je falsifikovao poslovna dokumenta kada je glumici u filmovima za odrasle Stormi Danijels, preko svog advokata, platio 130.000 dolara kako ne bi javno govorila o njihovoj navodnoj aferi, piše Glas Amerike. 

Tramp je sve optužbe negirao i ocenio ih kao politički motivisane.

Od Trampa se očekuje da se pojavljuje pred njujorškim sudom u ovom procesu, dok vodi kampanju za predsedničke izbore u novembru.

Optužnica koju je podigao tužilac Alvin Brag, u 34 tačke tereti Donalda Trampa za falsifikovanje poslovnih dokumenata i prva je optužnica za krivično delo protiv jednog američkog predsednika. 

Tanjug AP/Markus Schreiber, File

Stormi Danijels

Tužilaštvo navodi da je Tramp falsifikovanjem ovih dokumenata zapravo želeo da prikrije uticaj na izbornu kampanju 2016, odnosno umanji štetu koja bi nastala otkrivanjem navodnih afera.

Prema navodima tužilaštva, Tramp je preko svog tadašnjeg advokata Majkla Koena platio 130.000 dolara Stormi Danijels, čije je pravo ime Stefani Kliford, kako u javnosti ne bi govorila o njihovoj navodnoj aferi. 

Tramp je taj novac u poslovnim knjigama navodno prikazao kao troškove za advokata. 

Sve se to dešavalo 2016. godine kada Tramp bio oženjen Melanijom i bio u kampanji za predsednika.

Tri krivična postupka protiv Trampa

Optužnica je podignuta u martu 2023. godine, a početak suđenja bio je zakazan za 25. mart 2024, ali je više puta odlagan jer je Trampov tim tražio još vremena za prikupljanje dodatne dokumentacije.

Da bi bivši predsednik bio proglašen krivim, tužilaštvo mora da dokaže da je ne samo falsifikovao poslovna dokumenta, što bi bio prekršaj, već da je time želeo da prikrije drugo kršenje zakona, što je krivično delo.

Čak i ako Tramp bude proglašen krivim, pa čak i ako ode u zatvor, to ga formalno ne onemogućava da učestvuje u trci za predsednika. 

Protiv njega se vode još dva federalna krivična postupka - zbog nezakonitog rukovanja poverljivim dokumentima i pokušaja da preokrene rezultate izbora 2020. u svoju korist, kao i krivični postupak u Džordžiji zbog pokušaja da utiče na rezultate u toj državi.

Do sada nije počelo suđenje ni u jednom od tih slučajeva.
 

Komentari (0)

Svet