Fokus

Američka imigraciona služba promenila određena pravila: Ovo su četiri načina da se dođe do pasoša SAD

Komentari

Autor: Chicago glasnik/Miami glasnik/Fileright

27/04/2024

-

08:44

Američka imigraciona služba promenila određena pravila: Ovo su četiri načina da se dođe do pasoša SAD
Američka imigraciona služba promenila određena pravila: Ovo su četiri načina da se dođe do pasoša SAD - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Služba za državljanstvo i imigraciju SAD (USCIS), poznatija samo kao Imigraciona služba, proteklih nedelja uvela je neka nova pravila koja bi američkim kompanijama i poslodavcima trebalo da omogući da lakše zadrže svoje radnike koji imaju radnu vizu.

Promene u vezi sa periodom automatskog produženja određenih dokumenata za radnu dozvolu (EAD), spas su za gotovo 800.000 aplikanata za obnovu radnih dozvola.

Automatsko produženje radne dozvole sada će trajati do 540 dana, što je značajna promena u odnosu na prethodni period od 180 dana.

USCIS procenjuje da bi oko 60.000 do 80.000 poslodavaca širom SAD bilo pogođeno ako bi rok trajanja radnih viza ostao na dosadašnjih 180 dana.

Novi pravilnik primenjivaće se na sve podobne aplikante za obnovu EAD koji su podneli zahtev posle 27. oktobra 2023. Podobni aplikanti za obnovu na 540 dana biće i svi oni koji podnose zahtev za azil, privremeni zaštićeni status (TPS) i prilagođavanje statusa.

Takođe, USCIS je na formular, pored muškog i ženskog, uveo i opciju za treći pol.

Treći pol

Nova, treća opcija za pol, označena kao “X” (definisana kao “drugi identitet pola”), sada je dostupna na obrascu N-400. Obrazac N-400 je prvi obrazac USCIS koji uključuje opciju pola osim “Muški (M)” i “Ženski (F)”. Za sve aplikante za državljanstvo koji podnose obrazac N-400, nova verzija obrasca od 1. aprila ove godine ima i opciju pola X.

Nije potrebna dodatna dokumentacija da bi se odabrala treća opcija pola X. Takođe, USCIS je saopštio da pol koji neko odabere ne mora da se podudara sa polom navedenim na drugim identifikacionim ili imigracionim dokumentima, kao što su izvod iz matične knjige rođenih, pasoš ili vozačka dozvola.

Određene promene izvršene su i u procesu lutrije za dobijanje H-1B vize (neuseljenička radna viza koja američkim poslodavcima omogućava zapošljavanje stranih radnika sa posebnim veštinama za rad u Sjedinjenim Državama na određen vremenski period). USCIS sada zahteva validni pasoš ili putnu ispravu za sve potencijalne aplikante za H-1B koji učestvuju u elektronskom procesu registracije. Ove informacije moraju da budu dostavljene prilikom registracije.

Poslodavci i njihovi potencijalni H-1B zaposleni moraju da imaju zajednički “myUSCIS organizacioni nalog” kako bi učestvovali u elektronskom procesu registracije za H-1B. Organizacioni nalozi omogućavaju da više osoba unutar iste kompanije ili organizacije sarađuju na registraciji za H-1B lutriju, podnesu zahteve i obrade zahtev za premijum proces.

Ali, koji su zapravo zakonski načini, pored dobijanja zelenog kartona na lutriji, na koje neko može da postane državljanin SAD? Postoji četiri načina, a ovo su koraci na putu do američkog pasoša.

Doseljenici širom sveta imaju viziju američkog sna. Dolazak u "zemlju prilika" je samo prvi korak na dugom putu ka dobijanju državljanstva. Većina imigranata legalno dolazi u Ameriku dobijanjem zelenog kartona (postajući legalni stalni stanovnik).

Iako je podnošenje zahteva za zeleni karton najčešći način za sticanje američkog državljanstva, postoje i drugi načini za to.

Postoje četiri glavna načina za dobijanje američkog državljanstva:

⦁ Državljanstvo kroz naturalizaciju
⦁ Državljanstvo kroz sklapanje braka
⦁ Državljanstvo preko roditelja
⦁ Državljanstvo uz pomoć vojske

Dobijanje državljanstva kroz proces naturalizacije

Zeleni karton je ključan u procesu postajanja naturalizovanog građanina. Imati zeleni karton tehnički znači da zakonito imate stalno prebivalište u Sjedinjenim Državama. Možete slobodno da živite i radite širom zemlje.

Kako možete da dobijete zeleni karton:

⦁ Ako već imate rođaka koji legalno živi u Americi. On može da bude vaš sponzor. Američki državljanin može odmah da sponzoriše supružnika, nevenčanu decu mlađu od 21.godine i roditelje. Vreme čekanja u tom slučaju je minimalno. Američki državljani takođe mogu da sponzorišu braću i sestre, nevenčanu decu stariju od 21 godine i odraslu decu u braku. U ovom slučaju se,međutim, na zeleni akrton čeka i po nekoliko godina.

⦁ Ako imate kvalifikovanu ponudu za posao. Ako se selite u Sjedinjene Države radi trajnog posla, vaš poslodavac može da zatraži zeleni karton u vaše ime. Imigrantima koji pokažu izuzetne sposobnosti nije potreban sponzor i mogu sami da podnesu molbu.

⦁ Ako ste legalno u Sjedinjenim Državama kao izbeglica ili azilant. Ako se nalazite u nekoj od ovih kategorija i godinu dana živite u Americi, možete da zatražite zeleni karton.

"Demokrate koriste ilegalne imigrante kako bi učvrstili svoju vlast"

Brendon Džad, predsednik Nacionalnog saveta za graničnu patrolu, u intervjuu za Newsmax izrazio je zabrinutost zbog politike predsednika Džozefa Bajdena prema granici, tvrdeći da Bajden stavlja političku korist ispred bezbednosti granice.

"Ovo sve je pitanje moći", ponovio je Džad, pozivajući se na navodnu strategiju koju je 2012. godine izložio tink tenk Demokratske partije Džona Podeste. Džad je istakao i nedavne odluke, kao što je odluka Vašingtona, da dozvoli i onima bez državljanstva/zelene karte, uključujući ilegalne imigrante, da glasaju na lokalnim izborima, kao dokaz šire političke agende.

Omar Ornelas/El Paso Times via AP

 

Tokom gostovanja u emisiji Erika Bojlinga "The Balance", Džad je naglasio ulogu ekonomskih podsticaja u povećanju ilegalne imigracije.

“To je magnet koji privlači toliko ljudi preko naših granica ilegalno”, rekao je Džad dodajući da politike poput amnestije i podrške ilegalnim imigrantima na lokalu samo pogoršavaju problem privlačeći više pojedinaca da pokušaju nelegalno da uđu u zemlju.
 
Istakao je, takođe, slučajeve u kojima su agenti prisiljeni da oslobode pojedince na osnovu “politike”, a ne “zakona”, pripisujući to direktivama trenutne administracije.

Džad je dodatno sugerisao na vezu između imigracionih politika i izbornih previranja, jer će priliv pojedinaca, bez obzira na pravni status, dovesti do više mesta u Predstavničkom domu za države koje su naklonjene Demokratama, čime će se konsolidovati demokratska politička moć u budućnosti .


Zahtevi za boravak

Uslovi za boravak koje je odredila USCIS (Američka služba za državljanstvo i imigraciju) osiguravaju da ste živeli i živite u zemlji dok ste vlasnik zelenog kartona.

⦁ Morate da dokažete da ste imali stalni dom u Americi najmanje pet godina neposredno pre datuma kada ste podneli zahtev za naturalizaciju. Dakle, ako želite da se prijavite za naturalizaciju u maju 2024. godine, morate biti vlasnik zelenog kartona od maja 2019. godine

⦁ Moraćete da dokažete da ste fizički prisutni u Sjedinjenim Državama dve i po godine od navedenih pet godina. To znači da ćete morati da dokažete da ste bili fizički prisutni u zemlji dve i po godine

⦁ Takođe morate da dokažete da najmanje 30 meseci živite u istoj državi ili okrugu.

Lični zahtevi

Lični zahtevi za naturalizaciju osiguravaju da imate dovoljno godina, da ste "dobra" osoba i da razumete jezik i funkcionisanje države.

⦁ Na dan podnošenja prijave za naturalizaciju, morate da imate najmanje 18 godina.

⦁ Vaše znanje čitanja, pisanja i govora engleskog jezika će se proceniti na testu za državljanstvo.

⦁ Takođe ćete morati da znate osnove američkog društvenog sistema i istoriju Sjedinjenih Država.

⦁ Na kraju, morate da budete osoba dobrog moralnog karaktera. To znači da ste osoba koja poštuje zakon i koja će biti član društva kome aktivno doprinosi.

Popunjavanje prijave za naturalizaciju

Prvi korak je popunjavanje prijave. Obrazac USCIS-a koji morate da popunite se zove Obrazac N-400, Prijava za naturalizaciju. Prijava se može popuniti onlajn pomoću softvera FileRight. Program pojednostavljuje prijavu, olakšava razumevanje i proverava vaše odgovore na uobičajene greške koje se dešavaju tokom popunjavanja.

⦁ Vaša prijava mora da sadrži dodatne dokaze. U suštini, to znači da morate da dokažete određene odgovore koje ste dali u svojoj prijavi. Na primer, da biste dokazali da imate legalni stalni boravak, moraćete da dostavite kopiju zelenog kartona. 

⦁ Od maja 2018. godine, naknada za prijavu iznosi 640 dolara i ova cifra bi mogla da se poveća. Takođe ćete morati da platite biometrijsku naknadu, koja iznosi 85 dolara. Plaćanje čekom treba adresirati na "Odeljenje za Nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država" (U.S. Department of Homeland Security). Ako to ne kopirate tačno, može doći do odbijanja vaše prijave.

Biometrija

Biometrija jednostavno znači – sve informacije o vama. Većina podnosilaca zahteva za državljanstvo moraće da preda fotografiju, elektronski potpis i otiske prstiju tokom sastanka zakazanog za biometriju.

⦁ Informacije se koriste za proveru prošlosti i za osiguravanje da ste osoba za koju tvrdite da jeste.

Priprema za test državljanstva

Deo intervjua za državljanstvo uključuje i test. Službenik USCIS će vas pitati o vašoj prijavi i vašoj prošlosti. Ovo je takođe vreme kada ćete polagati test engleskog jezika i građanskog prava. Ovo je poslednji korak pre donošenja konačne odluke u vezi sa vašim državljanstvom, pa je važno biti spreman.

Profimedia

 

Intervju za državljanstvo

Nakon zakazanog sastanka za biometriju, dobićete pismo u kojem ćete saznati vreme i datum vašeg razgovora o državljanstvu. Na intervjuu ćete polagati testove iz engleskog jezika i poznavanja društvenog uređenja.

Zajedno sa datumom i vremenom intervjua, dobićete i kontrolnu listu dokumenata koje ćete doneti na intervju. Ne zaboravite ih.

Polaganje zakletve na vernost

Ovo je poslednji korak procesa naturalizacije. Poziv za ceremoniju naturalizacije dobićete takođe poštom. Na poleđini Obrasca 455, moraćete da odgovorite na pitanja na poleđini i pregledate ih sa oficirom tokom ceremonije naturalizacije.

⦁ Nakon polaganja zakletve i završetka ceremonije naturalizacije, dobićete potvrdu o naturalizaciji.

⦁ Veoma je važno da ovaj dokument čuvate na sigurnom mestu jer je to vaš dokaz o državljanstvu.

Državljanstvo putem sklapanja braka

Ako ste u braku sa američkim državljaninon, možete da se prijavite za zeleni karton podnošenjem obrasca I-130 (Petition for an Alien Relative). Obracac I-130 uspostavlja odnos između vas i vašeg supružnika imigranta. Brak ćete morati da dokažete podnošenjem dokumenata kao što je venčani list.

⦁ Ako vaš supružnik imigrant već legalno živi sa vama u Sjedinjenim Državama, status se može regulisati istovremeno sa popunjavanjem obrasca I-130. Drugi obrazac koji se mora popuniti je Obrazac I-485, Zahtev za registraciju stalnog boravka ili prilagođavanje statusa. Oba formulara se mogu predati zajedno.

⦁ Ako je vaš imigrantski supružnik izvan Sjedinjenih Država, moraće da sačeka da viza bude dostupna a zatim da prisustvuje razgovoru u ambasadi ili konzulatu. Kada imigracioni supružnik bude primljen u Sjedinjene Države, oni zajedno mogu da podnesu zahtev za prilagođavanje statusa, podnošenjem obrasca I-485.

Intervju supružnika

O braku ćete morati da razgovarate sa zvaničnikom vlade. Američka Vlada čini sve što može da spreči prevare u vidu sticanja državljanstva putem braka. Razgovor o braku vodi službenik koji postavlja lična pitanja kako bi utvrdio da li je vaš brak stvaran li ne. Možete da očekujete pitanja kao što su:
⦁ Istorija vašeg odnosa
⦁ Pitanja o tome ko je odgovoran za račune u kući ili kuvanje
⦁ Lični podaci, poput rođendana
⦁ Detaljna pitanja o vašem venčanju

Uslovi boravka

Supružnik imigrant neće moći da se prijavi za naturalizaciju odmah po dobijanju zelenog kartona. Postoje uslovi boravka koji prethodno moraju da budu ispunjeni.

⦁ Morate da imate zeleni karton najmanje tri godine pre nego što se prijavite za naturalizaciju.

⦁ Tokom te tri godine morate da budete stalni stanovnik Sjedinjenih Država i dokažete da ste bili fizički prisutni u zemlji najmanje godinu i po dana.

⦁ Vaš supružnik mora da bude državljanin Amerike tokom te tri godine i morate da živite kao bračni par za to vreme.

⦁ Takođe morate da živite tri meseca u državi ili USCIS okrugu koji će obrađivati vašu prijavu.

Profimedia

 

 

Lični zahtevi

Ovi zahtevi su slični zahtevima koje većina imigranata mora da ispuni da bi posali naturlizovani građani.

⦁ Morate da imate najmanje 18 godina

⦁ Morate da govorite, čitate i pišete engleski jezik

⦁ Morate legalno da uđete u Sjedinjene Države. Imigranti bez dokumenata koji stupe u brak sa američkim državljaninom ne mogu tako lako da podnsu zahtev za državljanstvo

⦁ Morate da budete osoba dobrog moralnog karaktera. To znači da ste generalno dobra osoba koja plaća porez, alimentaciju i slično, i nije prekršila nijedan ozbiljan zakon

Prijava za naturalizaciju

Dan kada ispunite sve prethodno navedene uslove je dan kada postajete poželjan kandidat za prijavljivanje za naturalizaciju. Obrazac USCIS koji morate da popunite se zove Obrazac N-400, Prijava za naturalizaciju.

Kao i u prethodnom slučaju, slede biometrija, intervju za državljanstvo i, na kraju,  zakletva na vernost. 

Mask: Bajden namerno pušta milione ljudi u SAD kako bi demokrate vladale zauvek

Milijarder Ilon Mask je nedavno kritikovao predsednika SAD Džoa Bajdena zbog sigurnosti granice sa Meksikom, tvrdeći da namerno pušta milione ljudi u zemlju, kako bi demokrate mogle trajno da ostanu na vlasti.

Vlasnik Tesle i SpaceX je na X platformi podelio naslov vesti iz 2021. o tome kako je šef Bele kuće nameravao da kao prioritet ponudi legalni status za oko 11 miliona ljudi dok mu traje mandat.


Izveštaj Odeljenja za imigraciju i carinu (ICE) za fiskalnu 2023. godinu pokazuje da je broj ilegalnih imigranata koji se nalaze u pritvoru porastao sa 3,7 miliona u fiskalnoj 2021. na skoro 4,8 miliona u fiskalnoj 2022. godine, pa zatim na skoro 6,2 miliona u fiskalnoj 2023. godini.

Mask, koji je legalni imigrant iz Južnoafričke Republike, je “pinovao” post na vrh svoje X stranice, dodajući u komentar: “Ovo objašnjava zašto ima tako malo deportacija, jer je svaka deportacija izgubljeni glas"

Inače, milijarder je ranije tvrdio da je dobijanje azilantskog statusa nakon ilegalnog prelaska južne granice lako koliko i pretraga na Guglu. Takođe je sugerisao da će priliv ilegalnih imigranata biti iskorišćen kao trik prilikom prikupljanja glasačkih listića na predstojećim predsedničkim izborima u novembru, piše Fox News.

Državljanstvo preko roditelja

Ako su oba vaša roditelja državljani Sjedinjenih Država i u braku, postajete državljanin Sjedinjenih Država čak i ako ste rođeni izvan Amerike. Jedan od vaših roditelja bi morao da ima dokaz da je živeo u Sjedinjenim Državama pre rođenja deteta.

Ako je samo jedan roditelj američki građanin, i dalje možete da dobijete američko državljanstvo. Da bi se kvalifikovali, roditelji deteta moraju da budu  venčani. Roditelj američkog državljanina takođe mora da bude fizički prisutan na teritoriji ili državi najmanje pet godina pre rođenja deteta.

⦁ Dve od broja navedenih godina moraju da budu pre nego što je roditelj američkog državljanina navršio 14 godina.

⦁ Roditelj američki državljanin se i dalje može kvalifikovati ako je proveo vreme van Amerike služeći u Oružanim snagama, radeći za američku Vladu ili kao zaposleni u određenim međunarodnim organizacijama.

Nevenčani roditelji

Ako su roditelji nevenčani, dete i dalje može da dobije državljanstvo prema sledećim uslovima:

⦁ Majka deteta mora da bude državljanin Amerike u momentu rođenja deteta i da je fizički prisutna u Americi najmanje godinu dana.

⦁ Biološki otac deteta mora da bude državljanin Amerike u trenutku rođenja. Otac mora da ima jasne dokaze da je biološki otac. Otac takođe mora da obeća da će pružati finansijsku podršku, u pisanoj formi, sve dok dete ne napuni 18 godina. Takođe, otac mora da je proveo 5 godina u Americi, od kojih su dve godine provedene pre nego što je napunio 14 godina.

Državljanstvo nakon rođenja

Državljanstvo se može dobiti odmah po rođenju. Ako je dete rođeno posle 27. februara 2001. godine, može da postane državljanin Amerike ako ispuni sledeće kriterijume:

⦁ Jedan od roditelja mora da bude državljanin Amerike

⦁ Dete mora da bude mlađe od 18 godina

⦁ Roditelj koji je legalni građanin mora da ima zakonsko i fizičko starateljstvo nad detetom

⦁ Dete mora da živi u Americi

⦁ Drugi kriterijumi postoje za decu koja su rođena pre 27.februara, 2001. godine

Državljanstvo kroz usvajanje

Neka deca procesom usvajanja mogu da postanu državljani Amerike. Roditelji koji usvoje decu i žele da ona postanu državljani, moraju da imaju zakonsko i fizičko starateljstvo nad detetom. Dete može da postane američki građanin ako je ispunjen jedan od sledećih kriterijuma:

⦁ Ako roditelji sa detetom legalno žive u Americi najmanje dve godine a dete je usvojeno pre nego što je napunilo 16 godina

⦁ Dete je primljeno u Sjedinjene Države kao siroče (IR-4) ili usvojenik prema Konvenciji IH-4. Roditelji moraju da usvoje dete pre nego što ono napuni 18 godina

⦁ Dete je usvojeno izvan Amerike pre nego što je napunilo 18 godina i primljeno u Ameriku kao siroče (IR-3) ili usvojenik Konvencije (IH-3).

Državljanstvo putem vojske

Ako je neko časno služio u Oružanim snagama SAD, može da podnese zahtev za naturalizaciju. Neki od zahteva slični su zahtevima petogodišnjih vlasnika zelenih kartona.

Postoje različiti zahtevi ako je neko služio vojsku u vreme mira ili u vreme neprijateljstava. Sjedinjene Države su u periodu neprijateljstava od 11. septembra 2001.godine.

⦁ Lice koje služi tokom perioda neprijateljstva može odmah da se prijavi za naturalizaciju

⦁ Mora časno da odsluži vojni rok

⦁ Uslovi boravka se možda neće primenjivati

Služenje tokom perioda mira

Za one koji su služili u periodu mira, zahtevi su drugačiji. Mogu da se prijave za naturalizaciju oni koji su:

⦁ Služili časno najmanje jednu godinu.

⦁ Imaju zeleni karton.

⦁ Ako su podneli prijavu tokom služenja vojske ili u roku od šest meseci od otpusta.

Koliko zelenih karti su dobili građani Srbije 2023.

Više od 10 miliona ljudi iz celog sveta pokušalo je da dobije legalan boravak u Sjedinjenim Državama kroz program za imigrantske vize, poznatiji kao “Lutrija za Zelenu Kartu 2023”.

Pobednici DV-2023 izabrani su nasumičnim računarskim programom raspoređenim između šest geografskih regiona.

Profimedia

 

Američke vlasti saopštile su da je registrovano i obavešteno približno 119,262 stranih državljana koji su dobili mogućnost da podnesu zahtev za imigrantsku vizu.

134 srećna stanovnika Srbije dobili su zelene karte u okviru Lutrije za Zelenu Kartu 2023, što je gotovo duplo manje u odnosu na 2022. godinu. Kada je reč o ostalim balkanskim zemljama, najviše zelenih karti dobili su državljani Albanije - 2,001. 

Zemlje bivše Jugoslavije:

• Bosna i Hercegovina  – 47 zelenih karata
• Severna Makedonija – 258
• Slovenija – 2
• Hrvatska – 12
• Crna Gora – 28

Ovo su 10 zemalja čiji su državljani osvojili najviše zelenih karti u lutriji za 2023. godinu:

▪ Egipat - 5,529
▪ Ažir - 5,526
▪ Iran - 5,506
▪ Rusija - 5,505
▪ Sudan - 4,863
▪ Maroko - 4,469
▪ Kongo - 4,385
▪ Ukraine — 3,808
▪ Nepal - 3,808
▪ Gana  3,398

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet