Fokus

Izbori koji će trajati šest nedelja: Građani Indije na biralištima, da li će Modi obezbediti treći mandat?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/04/2024

-

18:39

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Indiji su počeli opšti izbori koji će trajati šest nedelja. Biće to najveći izbori koje je svet do sada video. Premijer Narendra Modi nada se da će osvojiti treći uzastopni mandat, dok opozicione stranke tvrde da će Indijci izgubiti mnoge slobode ako on ostane na vlasti. 

Ankete pokazuju da bi Modijeva Indijska narodna partija i saveznici mogli da dobiju izbore za Lok Sabhu, odnosno donji dom indijskog parlamenta treći put zaredom. Modiju će se na izborima suprotstaviti koalicija političkih stranaka koju predvodi Indijski nacionalni kongres kao najveća stranka.

Dok vlast tvrdi da su njeni programi socijalne pomoći izvukli milione Indijaca iz siromaštva, opozicija smatra da Indija ponire u autokratiju i da vlast diskriminiše i napada manjinske grupe.

"Naša vlada je u poslednjih deset godina izvukla 250 miliona ljudi iz siromaštva. Dokazali smo da imamo rezultate", poručio je Narendra Modi.

"Vladajuća stranka je služila samo nekolicini bogatih ljudi, ali mi ćemo transformisati živote milionima naših sugrađana", poručio je s druge strane Raul Gandi, lider Indijskog nacionalnog kongresa.

Profimedia

 

Nevladina organizacija za zaštitu građanskih sloboda Fridom Haus kaže da su novinari i drugi koji dovode u pitanje vladu Indijske narodne partije sve više mete uznemiravanja. Ona klasifikuje Indiju kao delimično slobodnu zemlju. 

"Izbori su fasada koja treba da pokaže da smo demokratska država. Ali demokratiju ne čine samo izbori svakih pet godina. Ona je mnogo više od toga. Indijska demokratija opada, a indija postaje totalitarna država. Imate zakon o sprečavanju protivzakonitih aktivnosti i zakon o sprečavanju pranja novca koje vlast koristi protiv opozicije i civilnog društva", rekao je advokat Mihar Desai. 

Glasaće se tokom sedam izbornih dana: 19. i 26. aprila, 7, 13, 20. i 25. maja i 1. juna. Izbori će trajati danima kako bi obezbeđenje moglo lakše da čuva birališta širom zemlje.

Na teritoriji površine 3,3 miliona kvadratnih kilometara birališta će biti otvorena blizu svakog naselja. Na ovogodišnjim izborima nadležno osoblje će pešačiti 39 kilometara do sela na severoistoku Indije, kako bi jedan jedini stanovnik mogao da glasa. Rezultati će biti objavljeni 4. juna.

Petrović: Izbori kao svetkovina

Profesor kulturne istorije na Filološkom fakultetu Aleksandar Petrović rekao je za "Euronews Srbija" da na izborima u Indiji učestvuje 2.600 partija, što je, kako navodi, za naš um nepojmljivo.

"Sve što se tiče Indije, sve nam je nejpomljivo jer su veličine beskonačne. Mi se tu nalazimo u jednoj situaciji da moramo da ostavimo niz svojih predrasuda i pogleda na svet da bismo uspeli koliko-toliko da shvatimo Indiju. Jer Indija je jedina u stvari realna demokratija gde sami izbori nisu spektakl. Nego imate 2.600 različitih interesa koji su sklopljeni i kojima vi ne možete da upravljate", rekao je Petrović.

Ističe da je reč o demokratiji koja je ukorenjena u narodni život i koja ne dolazi kao jedna racionalistička konstrukcija koja se spušta odozgo. 

Profimedia

 

"Nego je to odgovor naroda na izazove sa kojima se suočava svaki dan i svaku godinu. Tako da, kada govorimo o indijskim izborima, oni su svetkovina. Oni ih doživljavaju kao svetkovinu, kao realni unutrašnji napor da se sinhronizuju sa nekakvim tokom dešavanja, i da se tu izbore za neko svoje mesto. I to onda povezuju sa kulturnim nasleđem i razumevanjem vlastitog identiteta", ukazao je Petrović.

Profesor, koji je imao priliku i da poseti Indiju, ističe da mi tek sada shvatamo šta je zapravo Indija. Napominje da je jasno da će na izborima pobediti Modi, ali da je reč o tome da će izbori da pobude Indiju i da je još viste podignu u njenoj samosvesti i ponosu. 

"Tačno se diže nivo nacionalne energije. I oni će voditi ka jednom drugačijem samorazumevanju i dejstvu u društvenom životu. Što se toga tiče, Indija je nešto što prevazilazi našu moć shvatanja ovoga na šta smo mi navikli", rekao je sagovornik "Euronews Srbija". 

Komentari (0)

Svet