Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Pronađeno više od 200 tela u masovnim grobnicama u kompleksu Naser u Kan Junisu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

22/04/2024

-

07:58

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Pronađeno više od 200 tela u masovnim grobnicama u kompleksu Naser u Kan Junisu
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Pronađeno više od 200 tela u masovnim grobnicama u kompleksu Naser u Kan Junisu - Copyright AP/Majdi Mohammed/Adel Hana/Hatem Moussa/Oded Balilty

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 199. dan, a nemiri su se prethodnih dana proširili Bliskim istokom. Tela 180 Palestinaca pronađena su u masovnoj grobnici u bolnici u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze nakon što su palestinske ekipe civilne odbrane otkrile grobnicu unutar medicinskog kompleksa Naser, javlja Al Džazira. Masovna grobnica je otkrivena u dvorištu bolnice nakon što je izraelska vojska povukla svoje trupe iz Kan Junisa 7. aprila. Među telima su starije žene, deca i mladići, navodi katarska televizijska mreža. U izraelskim napadima na Rafu tokom noći poginule su 22 osobe, uključujući 18 dece, saopštili su zdravstveni zvaničnici. U prvom izraelskom udaru na grad na jugu Gaze ubijeni su muškarac, njegova supruga i njihovo trogodišnje dete, saopštila je obližnja kuvajtska bolnica, koja je primila tela.

Ključni događaji:

  • Hezbolah tvrdi da je oborio izraelski vojni dron iznad južnog Libana
  • SAD razmatraju uvođenje sankcija protiv više izraelskih jedinica
  • Al Džazira: 180 tela Palestinaca pronađeno u masovnoj grobnici u Kan Junisu
  • Najmanje 22 osobe poginule u napadima na Rafu

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.32 Pronađeno više od 200 tela u masovnim grobnicama u Kan Junisu

Palestinske vlasti civilne odbrane u Pojasu Gaze saopštile su da su zasad izvukle 210 tela iz masovnih grobnica u bolničkom kompleksu Naser u Kan Junisu.

Lokalne vlasti u saopštenju navode da su ljudi ubijani prošlog meseca tokom izraelske opsade i upada u bolnicu.

19.20 Borelj: Postignut dogovor u načelu o proširenju sankcija EU Iranu

Ministri spoljnih poslova EU danas su postigli dogovor u načelu da prošire sankcije Iranu zbog vazdušnog napada na Izrael, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj.

"Postigli smo politički dogovor da proširimo postojeći režim sankcija zbog isporuka vojnih dronova i raketa u Rusiju", izjavio je Borelj na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, preneo je Rojters.

On je ukazao da ima još dosta posla da bi se usvojio zakonski okvir za uvođenje novih sankcija Iranu. Evropska unija već je uvela više sinkcija Iranu zbog širenja oružja za masovno uništavanje, zbog kršenja ljudskih prava i isporuka vojnih bespilotnih letelica Rusiji, prenosi Rojters.

16.58 Makron poručio Netanjahuu da je potrebno izbegavati eskalaciju sukoba

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je danas u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom stav Pariza da je potrebno izbegavati eskalaciju na Bliskom istoku.

Tanjug/AP/Sarah Meyssonnier

 

Takođe je kazao da je važno suprotstaviti se naporima Irana da se destabilizuje region, saopštila je Jelisejska palata.

Makron je, kako se dodaje, rekao izraelskom premijeru da Francuska želi hitno i trajno primirje u Gazi, kao i da radi na smanjenju tenzija na granici između Izraela i Libana, prenosi Rojters.

14.48 Gutereš prihvatio preporuke nezavisne istrage o UNRWA

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš prihvatio je preporuke nezavisne istrage o sposobnosti palestinske agencije UN za izbeglice UNRWA da obezbedi neutralnost i odgovori na navode o kršenjima, rekao je danas njegov portparol Stefan Dižarik.

"On se složio sa generalnim komesarom Filipom Lazarinijem da će UNRWA, uz podršku generalnog sekretara, uspostaviti akcioni plan za sprovođenje preporuka", naveo je Dižarik u saopštenju, preneo je Rojters.

Generalni sekretar apeluje na sve zainteresovane strane da aktivno podrže UNRWA, jer je to spas za palestinske izbeglice u regionu, stoji u saopštenju. Revizija koju je vodila bivša francuska ministarka spoljnih poslova Katarin Kolona, bi trebalo da bude objavljena kasnije danas. Izrael je optužio desetak članova osoblja UNRWA za učešće u Hamasovom napadu na Izrael 7. oktobra. Zbog tih optužbi, najveći donator UNRWA SAD, kao i neki drugi donatori, pauzirali su finansiranje te agencije.

13.04 Jair Lapid: Netanijahu da podnese ostavku zbog napada 7. oktobra

Izraelski opozicioni vođa Jair Lapid pozvao je danas premijera Benjamina Netanijahua da podnese ostavku, sledeći primer šefa vojne obaveštajne službe Aharona Haliva koji je podneo ostavku zbog neuspeha u sprečavanju napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Tanjug/Ronaldo Schemidt/Pool Photo via AP

 

Pozdravljajući odluku Haliva kao "opravdanu i poštovanu", Lapid je na mreži X dodao da je "premijer Netanijahu trebalo da učini isto", prenosi Tajms of Izrael.

12.03 Kataib Hezbolah demantovao da nastavlja napade na SAD

Proiranska grupa u Iraku Kataib Hezbolah demantovala je danas navode medija da je najavila nastavak napada na oružane snage Sjedinjenih Američkih Država u Iraku.

Grupa je na platformi Telegram te navode opisala kao "fabrikovane vesti", prenosi Rojters.

11.27 MSP Irana: Za nuklearno oružje nema mesta u iranskoj nuklearnoj doktrini

Za nuklearno oružje nema mesta u iranskoj nuklearnoj doktrini, saopštilo je danas iransko Ministarstvo spoljnih poslova, nekoliko dana nakon što je komandant Revolucionarne garde upozorio da bi Teheran mogao da promeni svoju nuklearnu politiku ako bude pod pritiskom izraelskih pretnji.

"Iran je više puta govorio da njegov nuklearni program služi samo u miroljubive svrhe. Nuklearnom oružju nema mesta u našoj nuklearnoj doktrini", rekao je portparol Ministarstva Naser Kanani na konferenciji za novinare u Teheranu, prenosi Rojters.

Tanjug AP/Iranian Army via AP

 

10.27 Šef izraelske vojne obaveštajne službe podneo ostavku

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da je šef vojne obaveštajne službe Aharon Haliva podneo ostavku zbog neuspeha u sprečavanju napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Haliva je u svojoj ostavci pozvao na osnivanje komisije "koja će istražiti i saznati u temeljnom, dubinskom, sveobuhvatnom i preciznom maniru sve faktore i okolnosti koji su doveli do teških događaja".

Reč je o prvoj ostavci nekog generala iz izraelskog generalštaba, a on je već nedelju dana posle napada Hamasa izjavio da snosi punu odgovornost, prenosi izraelski Harec.

Tanjug AP/Tsafrir Abayov

 

09.20 Labib: Nove sankcije Iranu trebalo bi da obuhvataju Revolucionarnu gardu

Nove sankcije Evropske unije Iranu, kao odgovor na nedavne napade te zemlje na Izrael, trebalo bi da obuhvate pripadnike iranske Revolucionarne garde, izjavila je danas belgijska ministarka spoljnih poslova Ađa Labib.

Labib je novinarima u Luksemburgu, uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU, rekla da do sada nije postojao konsenzus o tome po kojoj pravnoj osnovi bi Revolucionarna garda mogla da bude dodata na listu subjekata EU koji se smatraju terorističkim organizacijama.

09.01 Pogledajte prilog Euronews Srbija o najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku

Euronews

08.17 Jerusalim: Dve osobe povređene u napadu, policija saopštila da je reč o terorizmu

Dve osobe su povređene danas u Jerusalimu u napadu za koji je izraelska policija saopštila da je teroristički akt, prenosi Tajms of Izrael. Medicinska služba Magen David Adom saopštila je da je danas zbrinula dve osobe koje je udario isti automobil u dve različite ulice u naselju Romema u Jerusalimu, a obe povređene osobe su, kako je navedeno, u stabilnom stanju.

07.43 Proiranska grupa Kataib Hezbolah nastavlja napade na vojsku SAD u Iraku

Proiranska grupa u Iraku Kataib Hezbolah saopštila je danas da je odlučila da nastavi napade na oružane snage SAD u Iraku jer je, kako tvrdi grupa, bilo malo napretka u pregovorima o povlačenju američkih trupa iz te zemlje tokom posete iračkog premijera Muhamed Šija Al Sudanija Vašingtonu.

"Ono što se dogodilo nedavno je samo početak", saopštila je grupa, a pretpostavlja se saopštenje odnosi na sinoćni napad u kojem je najmanje pet raketa ispaljeno iz pograničnog iračkog grada Zumara ka bazi američke vojske na severoistoku Sirije, prenosi Rojters.

06.50  Al Džazira: 180 tela Palestinaca pronađeno u masovnoj grobnici u Kan Junisu

Tela 180 Palestinaca pronađena su u masovnoj grobnici u bolnici u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze nakon što su palestinske ekipe civilne odbrane otkrile grobnicu unutar medicinskog kompleksa Naser, javlja Al Džazira. 

Masovna grobnica je otkrivena u dvorištu bolnice nakon što je izraelska vojska povukla svoje trupe iz Kan Junisa 7. aprila.

Među telima su starije žene, deca i mladići, navodi katarska televizijska mreža.

06.44 Najmanje 22 osobe poginule u napadima na Rafu

U izraelskim napadima na Rafu tokom noći poginule su 22 osobe, uključujući 18 dece, saopštili su zdravstveni zvaničnici. U prvom izraelskom udaru na grad na jugu Gaze ubijeni su muškarac, njegova supruga i njihovo trogodišnje dete, saopštila je obližnja kuvajtska bolnica, koja je primila tela. Žena je bila trudna i lekari su uspeli da spasu bebu, saopštila je bolnica. U drugom udaru poginulo je 17 dece i dve žene, svi iz šire porodice, prema bolničkoj evidenciji.

06.30 Beba spasena iz utobe majke ubijene u napadu na Rafu

Jedna devojčica došla na svet, putem carskog reza koji je izveden nad majkom koja je prethodno ubijena u izraelskom napadu na grad Rafu u Gazi, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici. 
Lekar koji brine o bebi kaže da je stabilnog zdravstvenog stanja, kao i da je rođena sa težinom 1,4 kilogram. Beba se nalazi u inkubatoru u bolnici u Rafi, a njena majka je bila u tridesetoj nedelji trudnoće.

AP Photo/Mohammad Jahjouh

 

06.10 SAD razmatraju uvođenje sankcija protiv više izraelskih jedinica

SAD razmatraju uvođenje sankcija i prema drugim izraelskim vojnim i policijskim jedinicama za koje se tvrdi da kršile ljudska prava Palestinaca, pored sankcija IDF bataljonu ultraortodoksnih Jevreja Necah Jehuda, koje će administracija u Vašingtonu objaviti sledeće sedmice, rekla su dva neimenovana američka izvora za "Tajms of Izrael". 

Izvor ističe da je moguće da Stejt department otvori istrage i za izraelske jedinice koje deluju u Pojasu Gaze.

To bi bilo prvi put da vlada SAD uvodi sankcije nekoj izraelskoj vojnoj jedinici zbog njenih aktivnosti na Zapadnoj obali.
 

Komentari (0)

Svet