Fokus

Jedna je "Velika jabuka": Njujork je grad sa najviše milionera na svetu

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2024

-

20:35

Jedna je "Velika jabuka": Njujork je grad sa najviše milionera na svetu
Jedna je "Velika jabuka": Njujork je grad sa najviše milionera na svetu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Njujorku živi skoro 350.000 milionera, što je više nego u bilo kom drugom gradu, što je povećanje od više od 48 odsto za deset godina, prema globalnoj rang listi najbogatijih gradova koju je uradila kompanija Henley & Partners, konsultantska firma za imigraciju. 

To znači da otprilike svaki 24. žitelj ovog grada od 8,26 miliona stanovnika ima sedmocifreno neto bogatstvo.

Izveštaj je otkrio da u Njujorku živi 60 milijardera i 744 ljudi koji su u mogućnosti da investiraju više od 100 miliona dolara, prenosi Bloomberg.

Procvat finansijskih tržišta u poslednjih nekoliko godina podstakao je rast u najbogatijim gradovima sveta, kaže Džerg Stefen, izvršni direktor Henley & Partners.

To, ipak, nije slučaj svuda i London je izgubio 10 odsto svoje milionerske populacije u poslednjoj deceniji, delimično zbog odluke Velike Britanije da izađe iz Evropske unije. 

Hong Kong je zabeležio pad od 4 odsto u svojim milionerskim redovima jer su bogati iseljenici otišli ​​u Singapur usled striktnih ograničenja u Kini tokom pandemije kovida 19.

Neki gradovi u usponu uključuju kineski Šenžen, gde je broj milionera porastao za 140 odsto tokom protekle decenije.

Populacija stanovništva sa milionima na bankovnim računu se udvostručila u Bengaluruu u Indiji, Ho Ši Minu u Vijetnamu i Skotsdejlu u saveznoj državi Arizoni.

Dubai je najbogatiji grad na Bliskom istoku, a na 21. mestu u svetu. 

Na osnovu bogatstva po glavi stanovnika, Monako je na prvom mestu u svetu, gde je više od 40 odsto stanovnika milionera, a Njujork je drugi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet