Fokus

Nastavlja se potraga za srušenim helikopterom predsednika Irana: Nepoznata sudbina Raisija, magla otežava spasavanje

Komentari

Autor: AP, Tanjug

19/05/2024

-

15:35

Nastavlja se potraga za srušenim helikopterom predsednika Irana: Nepoznata sudbina Raisija, magla otežava spasavanje
Nastavlja se potraga za srušenim helikopterom predsednika Irana: Nepoznata sudbina Raisija, magla otežava spasavanje - Copyright Azin Haghighi/Moj News Agency via AP

veličina teksta

Aa Aa

Iranska državna televizija objavila je večeras da je tim za spasavanje pronašao srušeni helikopter u kojem je bio iranski predsednik Ebrahim Raisi, ali je ubrzo potom Crveni polumesec to demantovao, prenosi Reuters. Zvaničnik Crvenog polumeseca saopštio je da spasioci nisu još stigli do tačne lokacije nesreće, već da je locirano mesto.

Državna novinska agencija IRNA i državna televizija nisu objavile nikakve informacije o Raisijevom stanju, ali su emitovane molitve za bezbednost predsednika, koji je putovao u iransku provinciju Istočni Azerbejdžan.

Incident se dogodio u blizini Jolfe, grada na granici sa Azerbejdžanom, oko 600 kilometara  severozapadno od iranske prestonice Teherana.

"I dalje se nadamo, ali informacije koje dolaze sa mesta nesreće su veoma zabrinjavajuće", rekao je zvaničnik, želeći da ostane anoniman.

Šta znamo do sad:

  • Helikopter sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem i ministrom inostranih poslova Hoseinom Amirabdolahijanom doživeo je nesreću
  • Neimenovani iranski zvaničnik rekao je da je život predsednika "u opasnosti" posle "udes" dok je prelazio planinski teren  
  • Jedan od tri helikoptera koja su putovala u konvoju imao je "tvrdo sletanje" nakon poteškoća zbog guste magle na severu zemlje
  • Spasioci pokušavaju da stignu do lokacije, ali ih ometaju loši vremenski uslovi
  • Detalji o tome šta se tačno dogodilo ostaju nejasni, a nema zvanične potvrde gde se Raisi nalazi
  • Raisi je krenuo u severoistočni grad Tabriz nakon povratka iz iransko-azerbejdžanske granične oblasti 

Neimenovani iranski zvaničnik tvrdi da je uspostavljen kontakt sa jednim putnikom i jednim članom posade koji su bili u helikopteru. Zvaničnik je državnoj TV rekao da je kontakt uspostavljen u nekoliko navrata.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei komentarisao je izveštaje da je predsednik Raisi umešan u pad helikoptera. On kaže da bi nacija "trebalo da se moli" za Raisijevo zdravlje, prenosi državni emiter IRIB. 

Dodao je da narod ne treba da brine, ni da bude uznemiren i da "neće biti potresa u funkcionisanju države", prenosi Irna.

Među putnicima helikoptera, osim Raisija, su bili i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rahmati i još nekoliko drugih, navodi IRNA.

Obustavljeno traganje iz vazduha zbog magle

Spasilačka akcija za helikopterom predsednika Irana, koji je danas imao nesreću pri prinudnom sletanju traje u svim pravcima, angažovani su i pripadnici vojske ali vazdušna potraga nije moguća zbog nepovoljnih vremenskih uslova, saopštile su iranske vlasti.

Načelnik generalštaba iranske vojske Mohamed Bageri naredio je da se svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde i uključe u potragu i spasilačku operaciju, prenosi Tasnim.

Šef iranskog društva Crvenog polumeseca Berhosein Kolivand rekao je da 40 timova za brzo reagovanje tragaju u svim pravcima kako bi pronašli helikopter u kojem se nalazi predsednik Raisi i njegovi saputnici, ali da su vremenske prilike veoma nepovoljne i prolaz otežan, kao i da se akcije traganja i spasavanja sprovode uz sve napore.

Ali Hamed Haghdoust/IRNA via AP

 

Portparol iranskog Odeljenja za vanredne situacije, Babak Jektaparast, saopštio je da je u oblast gde se dogodilo prinudno sletanje helikoptera koji je prevozio Raisija i njegove saradnika poslato osam vozila hitne pomoći. 

Dva helikoptera uspešno stigla do odredišta

Prema prvim izveštajima, neki od predsednikovih saputnika u helikopteru uspeli su da stupe u kontakt sa središnjim vlastima, pišu iranski mediji dodajući kako ova informacija budi nadu da nema poginulih u incidentu s helikopterom.

Predsednikov konvoj činila su tri helikoptera. Dok su dva od njih, s raznim ministrima i činovnicima, uspešno stigla do odredišta, helikopter koji je prevozio predsednika Raisija imao je problema prilikom sletanja.

Ministar unutrašnjih poslova Irana Ahmad Vahidi potvdio je incident sa helikopterom iranskog predsednika pri sletanju u istočnom Azerbejdžanu.

On je naveo da su se danas nakon otvaranja brane Kiz Kalasi kojem je prisustvovao i predsednika Azerbejdžana Ilham Alijev, Raisi i pratnja vraćali sa nekoliko helikoptera, od kojih je jedan imao ''prinudno sletanje'' zbog lošeg vremena, prenela je agencija Tasnim.

"Komunicirali smo sa saputnicima predsednika, ali je zbog područja, komunikacija otežana i čekamo da spasilačke ekipe stignu do mesta nesreće i sletanja helikoptera, i daju nam informaciju", rekao je Vahidi.

Iran poseduje razne helikoptere, ali međunarodne sankcije otežavaju nabavku delova za njih. Njegova vojna vazdušna flota takođe uglavnom datira još od pre Islamske revolucije 1979. godine.

Kontradiktorne informacije

Informacije koje stižu iz Irana su kontradiktorne, jedna iranska agencija je u jednom trenutku javila da je Raisi dobro i da je putovanje nastavio kopnenim putem. Druge javljaju da spasilački timovi pokušavaju da pronađu helikopter.

Novinska agencija Fars pozvala je Irance da se mole za Raisija, a državna televizija je prenosila molitve za njegovu bezbednost.

Ovo je usledilo nakon što su državni mediji objavili da je helikopter u konvoju koji je prevozio Raisija doživeo nesreću.

Azerbejdžan ponudio pomoć u potrazi za Raisijevim helikopterom

Baku je spreman da pruži svu moguću podršku Iranu u vezi sa nesrećom helikoptera u kojoj se nalazio predsednik Irana Ibrahim Raisi, saopštio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

"Danas, nakon prijateljskog oproštaja sa predsednikom Islamske Republike Iran Ibrahimom Raisijem, ozbiljno smo zabrinuti zbog vesti da je helikopter sa visokom delegacijom imao prinudno sletanje u Iran", naveo je Alijev na društvenoj mreži.

Alijev i Raisi prisustvovali su ranije danas otvaranju brane Kiz Kalasi na istoku Irana. 

"Kao sused, prijateljska i bratska zemlja, Republika Azerbejdžan je spremna da pruži svu moguću podršku“, napisao je Alijev.

SAD i EU pažljivo prate izveštaje iz Irana

Američki Stejt department pomno prati izveštaje o padu helikoptera u kojem su bili iranski predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan, rekao je danas portparol američkog Stejt departmenta.

Bela kuća je saopštila i da je američki predsednik  DŽozef Bajden upoznat sa izveštajima o padu helikoptera u kojem se nalazio iranski predsednik, prenosi Reuters.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel objavio je danas da Brisel  pažljivo prati izveštaje da je helikopter predsednika Irana Ebrahima Raisija i ministra spoljnih Hoseina Amirabdolahijana neočekivano prinudno sleteo, a da njihovo stanje još nije poznato.

"Zajedno sa državama članicama EU i partnerima, pomno pratimo situaciju", napisao je Mišel na X mreži.

EK ativirala satelitsko mapiranje u potrazi za helikopterom

Evropska komisija aktivirala je, na zahtev Irana, uslugu satelitskog mapiranja kako bi pomogla u potrazi za helikopterom iranskog predsednika Ebrahima Raisija i njegove pratnje koji je danas doživeo nesreću, rekao je evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčić.

Lenarčič je saopštio sa da je Kopernikus EMS aktivirao svoju "uslugu mapiranja brzog reagovanja vezano za nesreću helikoptera".

Služba za upravljanje vanrednim situacijama Kopernikus Evropske komisije (CEMS) obezbeđuje usluge mapiranja zasnovane na satelitskim snimcima, navodi Reuters. 

Ko je Ebrahim Raisi?

Raisi ima 63 godine i ranije je vodio pravosuđe u zemlji. Na njega se gleda kao na štićenika iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, a neki analitičari sugerišu da bi on mogao da zameni 85-godišnjeg lidera nakon njegove smrti ili ostavke na tu funkciju, prenosi Euronews.

Raisi je pobedio na predsedničkim izborima u Iranu 2021. godine, glasanju na kojem je zabeležen najmanji odziv u istoriji Islamske Republike. Raisija su sankcionisale SAD delom zbog njegove umešanosti u masovno pogubljenje hiljada političkih zatvorenika 1988. na kraju iransko-iračkog rata.

Tanjug/AP/Vahid Salemi

 

Iran je naoružao Rusiju u ratu protiv Ukrajine, kao i pokrenuo masivan napad dronom i projektilima na Izrael usred njegovog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Takođe je nastavio da naoružava grupe na Bliskom istoku, poput jemenskih Huta i libanski Hezbolah.

Komentari (0)

Svet