Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Bajden nazvao "nečuvenim" zahtev za hapšenje Netanijahua: Izrael i Hamas nisu isto

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, BBC

20/05/2024

-

09:58

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Bajden nazvao "nečuvenim" zahtev za hapšenje Netanijahua: Izrael i Hamas nisu isto
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Bajden nazvao "nečuvenim" zahtev za hapšenje Netanijahua: Izrael i Hamas nisu isto - Copyright Tanjug AP/Abdel Kareem Hana, Majdi Mohammed, Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

Ministar izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc zapretio je da će podneti ostavku ako Benjamin Netanjahu ne usvoji posleratni plan za Gazu. Ganc je odredio 8. jun kao rok za plan za postizanje šest "strateških ciljeva", uključujući kraj vladavine Hamasa u Gazi i uspostavljanje multinacionalne civilne uprave za tu teritoriju. Netanjahu je odbacio komentare kao "isprane reči" koje bi značile "poraz za Izrael". Prema poslednjim informacijama, najmanje 31 osoba je ubijena, a više desetina povređeno u izraelskom vazdušnom napadu na izbeglički kamp Nuseirat u centralnom delu Pojasa Gaze, saopštila je palestinska Agencija za civilnu odbranu Gaze. 

Ključni događaji:

  • Ganc dao Netanjahu ultimatum: Do 8. juna da se usvoji posleratni plan za Gazu
  • Broj ubijenih Palestinaca u Gazi od 7. oktobra porastao na 35.456
  • Netanjahu odgovorio Gancu: Ultimatum premijeru umesto Hamasu
  • Ubijena 31 osoba u vazdušnom udaru na izbeglički kamp u Gazi
  • IDF opkolile bolnicu u Džabaliji, onemogućeno lečenje pacijenata /Jordan zahteva međunarodnu istragu o mogućim ratnim zločinima u Gazi 

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

21.12 Izrael ubio najmanje 18 Palestinaca u izbegličkom kampu i stambenoj kući

Najmanje 13 Palestinaca je ubijeno u izraelskim vazdušnim udarima na izbeglički kamp Džabalija na severu Pojasa Gaze, a još pet u napadu na stambenu kuću u Beit Lahiji takođe na severu okupirane palestinske enklave, preneli su danas arapski mediji.

U izveštajima palestinske agencije VAFA i Al Džazire navodi se da je u izraelskim napadima ranjen veći broj ljudi, prenosi Rojters.

Izraelske snage su nastavile intenzivne kopnene i vazdušne napade na sever Pojasa Gaze čiji se žitelji suočavaju sa glađu.

19.05 Bajden nazvao odluku Međunarodnog krivičnog suda "nečuvenom"

Zahtev tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za izdavanje naloga za hapšenje izraelskih lidera je ''nečuven'' i SAD se ne slažu s poređenjem Izraela i Hamasa, izjavio je predsednik SAD Džozef Bajden.

''Da budem jasan, šta god ovaj tužilac pokušava da implicira, ne postoji nikakvo izjednačavanje Izraela i Hamasa. Uvek ćemo stajati uz Izrael protiv pretnji njegovoj bezbednost'', naveo je on, prenosi BBC.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

18.38 Republikanci prete MKS: Shvatiće šta se dešava kada ciljaju naše saveznike

Republikanski senator Lindzi Grejem iz Južne Karoline nazvao je odluku glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karima Kana da zatraži nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua ''nečuvenom'' koja je ''šamar nezavisnom pravosuđu u Izraelu“.

Entoni D'Espozito, republikanski kongresmen iz Njujorka, kaže da se MKS "igra vatrom, dovodeći u opasnost svaki međunarodni legitimitet".

''Biće ozbiljnih posledica ako se nastavi“, rekao je on.

Republikanski kongresmen sa Floride, Brajan Mast, poručio je da SAD ne priznaju MKS, ali da će sud ''sigurno shvatiti šta se dešava kada ciljate naše saveznike''.

17.55 Netanjahu o nalogu za hapšenje: Ovo me neće zaustaviti

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nazvao je odluku glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karima Kana da zatraži nalog za hapšenje za njega i ministra odbrane Joava Galanta ''skandaloznom'', pišu izraelski mediji.

''Ovo me neće zaustaviti, niti će zaustaviti nas'', navodno je rekao Netanijahu na sastanku njegove parije Likud, prenosi izraelski portal Ynet.

Tajms of Izrael navodi da se očekuje da će Netanjahu kasnije danas dati zvanično saopštenje.

15.16 Šukri: Izraelske operacije pretnja za humanitarni rad i isporuku pomoći Gazi

Prestanak isporuka pomoći preko prelaza Rafa između Egipta i Pojasa Gaze je povezan sa pretnjom koje izraelske operacije u tom području predstavljaju za humanitarni rad, izjavio je danas egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri.

''Sada postoji vojno prisustvo u blizini prelaza Rafa, a vojne operacije dovode konvoje pomoći i vozače kamiona u opasnost'', rekao je Šukri novinarima nakon sastanka sa grčkim kolegom Jorgosom Gerapetritisom. Šukri je ponovio poziv Izraelu da otvori druge kopnene prelaze za dostavljanje pomoći.

''Postoje zatvoreni vojni prelazi koje bi trebalo koristiti ako postoji stvarna humanitarna briga o humanitarnoj krizi u Gazi'', istakao je on. Dostava pomoći u Gazu preko prelaza Rafa prestala je nakon što ga je izraelska vojska zauzela 7. maja, podseća Rojters.

15.05 Kac: Nalog za hapšenje Netanijahua i Galanta jednak napadu na žrtve 7. oktobra

Izraelski ministar spoljih poslova Izrael Kac izjavio je danas da je nalog Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta "skandalozan" i "jednak napadu na žrtve 7. oktobra".

Tanjug AP/John Thys, Pool Photo via AP

 

Kac je dodao da će otvoriti "specijalnu ratnu sobu" sa ciljem da se odgovori na potez MKS, ističući da ''nikakva sila na svetu'' neće sprečiti Izrael da vrati taoce iz Gaze i zbaci s vlasti palestinsku militantnu grupu Hamas. MKS je ranije danas zatražio je nalog za hapšenje Benjamina Netanijahua i Joava Galanta zbog navodnih ratnih zločina, kao i za hapšenje lidera Hamasa.

14.27 Izraelski lideri osudili odluku MKS-a

Izraelski lideri osudili su odluku Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da zatraži nalog za hapšenje premijera Benjamina Netanijahua i ministra odrbane Joava Galanta.

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotič saopštio je da svi Izraelci treba da se osećaju kao da je protiv njih izdat nalog za hapšenje i pozvao prijateljski nastrojene zemlje da preduzmu akcije za raspuštanje MKS-a.

On je odluku MKS-a nazvao ''predstavom licemerja i mržnje prema Jevrejima'' koje, kako tvrdi, podseća na nacističku propagandu.

Opozicioni lider Jair Lapid okarakterisao je saopštenje MKS-a kao ''katastrofu'' i poručio da se nada da će Kongres SAD intervenisati po ovom pitanju.

Ministar Beni Ganc osudio je odluku MKS-a, nazvavši je "zločinom istorijskih razmera", prenosi Rojters.

''Porediti odlučnost lidera demokratske države da se brane od terora krvožedne terorističke organizacije (Hamasa) je duboko narušavanje pravde i očigledan moralni bankrot“, poručio je Ganc.

13.28 Međunarodni sud zatražio hapšenje Netanijahua zbog navodnih ratnih zločina

Međunarodni krivični sud zatražio je nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua zbog navodnih ratnih zločina, preneo je Rojters.

AP/Abir Sultan

 

''Postoje razumni razlozi za verovanje da izraelski premijer Netanijahu snosi krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti'', rekao je glavni tužilac MKS Karim Kan.

Sud je takođe zatražio hapšenje izraelskog ministra odrbane Joava Galanta.

Kan je rekao da su protiv Netanijahua i Galanta podnete optužnice zbog ''izazivanja istreljenja, izazivanje gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu''.

 

Pored toga, sud je zatražio i hapšenja lidera Hamasa - Jahje Sinvara, Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea.

Njih trojica terete se za istrebljenje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualne napade.

12.16 Galant rekao Salivanu da Izrael namerava da proširi vojnu operaciju u Rafi

Izrael namerava da proširi svoju vojnu operaciju u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze, izjavio je danas izraelski ministar odbrane Joav Galant u razgovoru sa savetnikom Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom koji boravi u poseti Izraelu.

"Posvećeni smo proširenju kopnene operacije u Rafi do potpunog uništenja Hamasa i oslobađanja talaca", naveo je Galant, saopštila je njegova kancelarija.

Galant je preneo Salivanu koje je mere preduzeo Izrael za evakuaciju Palestinaca iz oblasti Rafe i za pružanje humanitarne pomoći evakuisanom stanovništvu, preneo je "Reuters".

Američki predsednik Džozef Bajden je ranije upozorio da bi velike vojne akcije u Rafi mogle da dovedu do velikog broja civilnih žrtava.

Posle nesaglasnosti sa Vašingtonom u vezi sa napadima na Rafu, Izrael je 6. maja naredio palestinskim civilima da se evakuišu iz delova toga grada nakon čega su počeli kopneni napadi.

Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) saopštila je danas da se procenjuje da je 810.000 Palestinaca evakuisano iz Rafe od 6. maja, što je više od polovine broja ljudi koji su u tom gradu našli utočište od sukoba u drugim delovima Pojasa Gaze.

Tanjug/AP

 

09.57 Izraelski zvaničnik za Rojters: Nismo umešani u pogibiju iranskog predsednika

Izrael nije umešan u pogibiju iranskog predsednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera u kojem je poginulo i nekoliko članova njegove pratnje, izjavio je danas neimenovani izraelski zvaničnik za Rojters.

"To nismo bili mi", rekao je izraelski zvaničnik.

Pored Raisija i iranskog ministra inostranih poslova Hoseina Amira Abdolahijana, identifikovane su još tri osobe poginule u padu helikoptera na severozapadu Irana, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Poginuli su imam u gradu Tabrizu ajatolah Mohamed ali Al-e Hašem, načelnik iranske provincije Istočni Azerbejdžan, general Malek Rahmati i komandant jedinice za zaštitu predsednika Sardar Sejed Mehdi Musavi.

Poginuo je i određeni broj telohranitelja i posade helikoptera koji još nisu identifikovani.

Tanjug/AP

 

06.50 Netanjahu odgovorio Gancu: Ultimatum premijeru umesto Hamasu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahua optužio je svog koalicionog partnera, ministra ratnog kabineta Benija Ganca koji je zapretio ostavkom ako Netanjahu ne usvoji plan za Gazu do 8. juna, da "upućuje ultimatum premijeru, umesto Hamasu".

Ganc je pretjodno na konferenciji za novinare najavio da će se njegova opoziciona stranka Nacionalnog jedinstva povući iz koalicione vlade ako plan za posleratno upravljanje Gazom ne bude konsolidovan i odobren do 8. juna, čime je doveo u pitanje budućnost izraelske vlade.

"Ako Netanjahu odabere da vodi naciju u ponor, povući ćemo se iz vlade, okrenuti se narodu i formirati vladu koja može da donese pravu pobedu", rekao je Ganc.

profimedia

 

06.39 Jordan zahteva međunarodnu istragu o mogućim ratnim zločinima u Gazi

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi saopštio je da njegova zemlja zahteva međunarodnu istragu o navodnim brojnim ratnim zločinima koji su počinjeni tokom rata Izraela i Hamasa u Gazi.

Safadi, koji se sastao sa generalnim komesarom Agencije UN za palestinske izbeglice Filipom Lazarinijem u Amanu, rekao je na zajedničkoj konferenciji za medije da bi odgovorni za dokumentovane zločine trebalo da budu izvedeni pred lice pravde, prenosi Reuters.

06.25 Broj ubijenih Palestinaca u Gazi od 7. oktobra porastao na 35.456 

Najmanje 35.456 Palestinaca je ubijeno, a 79.476 njih je ranjeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u toj enklavi.

06.14 Napad IDF-a na kamp Nuseirat – poginuo 31 Palestinac

Najmanje 31 osoba je stradala u izraelskim vazdušnim udarima na izbeglički kampu Nuseirat u centralnom delu Pojasa Gaze. Među stradalima ima i dece. U napadima IDF-a ranjeno je najmanje 20 civila. Spasioci nastavljaju potragu za nestalima ispod ruševina. 

Komentari (0)

Svet