Fokus

Iranski državni mediji: Predsednik Raisi poginuo u helikopterskoj nesreći

Komentari

Autor: Euronews

20/05/2024

-

07:09

Iranski državni mediji: Predsednik Raisi poginuo u helikopterskoj nesreći
Iranski državni mediji: Predsednik Raisi poginuo u helikopterskoj nesreći - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Iranski državni mediji su izvestili da su iranski predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan nastradali u helikopterskoj nesreći, prenosi Euronews

Poluzvanična agencija Tasnim je izvestila da su Raisi i nekoliko drugih osoba koje su bile u helikopteru “mučenički stradali" u nesreći u provinciji na severu Irana Istočni Azerbejdžan. 

Državni mediji navode da je helikopter bio prinuđen  na “tvrdo sletanje” u planinskom regionu zato što se juče našao u gustoj magli.

Vest o pogibji Raisija potvrdio je na platformi X potpredsednik Irana Mohsen Mansuri, prenosi Tanjug.

Iranski državni mediji su emitovali islamske molitve između vesti koje prate smrt Raisija. Vlada je u međuvremenu sazvala "hitan sastanak", preneo je CNN pisanje agencije IRNA. 

Tanjug/AP

 

Ta agencija je podelila fotografiju stolice na kojoj Raisi obično sedi, a koja je prazna i prekrivena crnim platnom.

Pored Raisija i Abdolahijana, identifikovane su još tri osobe koje su poginule. To su imam u gradu Tabrizu ajatolah Mohamed ali Al-e Hašem, načelnik iranske provincije Istočni Azerbejdžan, general Malek Rahmati i komandant jedinice za zaštitu predsednika Sardar Sejed Mehdi Musavi.

Poginuo je i određeni broj telohranitelja i posade helikoptera koji još nisu identifikovani.

Tanjug/AP/Bebeto Matthews

 

Na Raisijevom nalogu na društvenoj mreži X podeljeni su citati iz Kurana: "Mir s Abrahamom. Zaista. Mi ak nagrađujemo one koji čine dobro. On je, zaista, bio jedan od naših vernih sluga". 

Kontradiktorne informacije od prethodne noći

Inače, sinoć je bilo različitih informacija o padu helioptera u kojem je bio iranski predsednik. Iranska državna televizija objavila je da je tim za spasavanje pronašao srušeni helikopter, ali je ubrzo potom Crveni polumesec to demantovao.

profimedia

 

Državna novinska agencija IRNA i državna televizija sinoć nisu objavile nikakve informacije o Raisijevom stanju, ali su emitovane molitve za bezbednost predsednika.

Incident se dogodio u blizini Jolfe, grada na granici sa Azerbejdžanom, oko 600 kilometara  severozapadno od iranske prestonice Teherana.

Hamnei: Neće biti potresa u funkcionisanju države

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei komentarisao je sinoć izveštaje da je predsednik Raisi umešan u pad helikoptera. On je rekao da bi nacija "trebalo da se moli" za Raisijevo zdravlje.

Dodao je da narod ne treba da brine, ni da bude uznemiren i da "neće biti potresa u funkcionisanju države", prenosi Irna.

Tanjug/AP/Office of the Iranian Supreme Leader

 

Među putnicima helikoptera, osim Raisija, su bili i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rahmati i još nekoliko drugih, navela je IRNA.

Ko je bio Ebrahim Raisi?

Ebrahim Raisi je inače, pre nego što je postao predsednik, vodio pravosuđe u zemlji. Posmatran je kao štićenik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija.

Pobedio je na predsedničkim izborima u Iranu 2021. godine, glasanju na kojem je zabeležen najmanji odziv u istoriji Islamske Republike. Raisija su sankcionisale SAD delom zbog njegove umešanosti u masovno pogubljenje hiljada političkih zatvorenika 1988. na kraju iransko-iračkog rata.

Predsednik i šef diplomatije su putovali heliopterom Bell 212

Helikopter nakon čijeg su pada poginuli iranski predsednik Ebrahim Raisi i Hosein Amir Abdolahijan bio je američki Bell 212 koji je razvila firma Bell Helicopter za kanadsku vojsku kasnih 1960-tih godina kao nadogradnju originalnog UH-1 Iroquois.

Civilna verzija tih helikoptera iz ere Vijetnamskog rata bila je u širokoj upotrebi širom sveta, a koriste je i vlade i privatni operateri, preneo je Rojters.

Helikopter je predstavljen 1971. godine i ubrzo je počelo njegovo korišćenje u SAD i Kanadi, prema dokumentima o vojnoj obuci SAD.

Tanjug AP/Iranian Presidency Office via AP

 

Helikopter Bell 212 je prilagodljiv za sve vrste situacija, uključujući prevoz do 15 ljudi, raspoređivanje vazdušne vatrogasne opreme, prevoz tereta i montažu oružja. Iranski model koji se srušio u nedelju bio je prilagođen da prevozi državne zvaničnike. 

Helikoptere Bell 212 koriste, između ostalih, obalska straža Japana, agencije za sprovođenje zakona u SAD, policija u Tajlandu. Iransko vazduhoplovstvo i mornarica imaju ukupno 10 takvih helikoptera, a nije poznato koliko letelica toga tipa koristi iranska vlada.

U poslednjoj nesreći u Iranu sa helikopterom Bell 212 koja se dogodila 2018. godine, poginule su četiri osobe.

Komentari (0)

Svet