Fokus

Kako je nastradao Raisi: Šta se zna o helikopterskoj nesreći u Iranu i ko će sada obavljati funkciju predsednika

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/05/2024

-

10:29

Kako je nastradao Raisi: Šta se zna o helikopterskoj nesreći u Iranu i ko će sada obavljati funkciju predsednika
Kako je nastradao Raisi: Šta se zna o helikopterskoj nesreći u Iranu i ko će sada obavljati funkciju predsednika - Copyright profimedia, Tanjug/AP/Ali Hamed Haghdoust/IRNA, Iranian Presidency Office, Vahid Salemi

veličina teksta

Aa Aa

Iranski predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan nastradali u helikopterskoj nesreći u provinciji na severu Irana Istočni Azerbejdžan, objavljeno je rano jutros. Na potvrdu se čekalo još od juče popodne kada je javljeno da je predsednikov helikopter imao problema prilikom sletanja. Prvi sati posle pada obeležile su šture i kontradiktorne informacije o padu helikoptera i sudbini putnika.

Naime, sinoć je bilo različitih informacija o padu helioptera u kojem je bio iranski predsednik. Iranska državna televizija objavila je da je tim za spasavanje pronašao srušeni helikopter, ali je ubrzo potom Crveni polumesec to demantovao. Državna novinska agencija IRNA i državna televizija sinoć nisu objavile nikakve informacije o Raisijevom stanju, ali su emitovane molitve za bezbednost predsednika.

Incident se dogodio u blizini Jolfe, grada na granici sa Azerbejdžanom, oko 600 kilometara  severozapadno od iranske prestonice Teherana. Sinoć se javnosti obratio i iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei i rekao da narod ne treba da brine, ni da bude uznemiren i da "neće biti potresa u funkcionisanju države", prenela je Irna.

profimedia

 

Iranska novinska agencija Tasnim objavila je jutros da je sa Raisijem i Amirabdolahijanijem stradalo još nekoliko osoba. Kako se navodi u delgaciji su bili imam u gradu Tabrizu ajatolah Mohamed ali Al-e Hašem, načelnik iranske provincije Istočni Azerbejdžan, general Malek Rahmati i komandant jedinice za zaštitu predsednika Sardar Sejed Mehdi Musavi. Navodi se i da je stradao jedan broj telohranitelja i posade aviona ali oni još nisu identifikovani. 

Ubrzo nakon što je potvrđeno da je Reisi poginuo, oglasili su se iz Izraela i naveli da nisu imali nikave veze sa padom helikoptera u kojem su bili iranski predsednik i šef diplomatije. 

Tanjug/AP/Iranian Presidency Office

Predsednik Irana Ebrahim Reisi

Šta kad predsednik umre?

Rojters prenosi i i da ukoliko predsednik umre na funkciji u Iranu da član 131 ustava Islammske republike kaže da prvi potpredsednik, koji je Mohamed Mohber, preuzima dužnost, uz potvrdu vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, što je danas i potvrdio. Hamnei rekao je danas da je prvi potpredsednik Irana Mohamed Mohber zadužen za izvršnu vlast i da ima rok od 50 dana za održavanje predsedničkih izbora. Hamnei je objavio petodnevnu nacionalnu žalost zbog pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera, javila je iranska agencija IRNA.

Raisi je izabran za predsednika 2021. i te godine je zabeležen najmanji odziv u istoriji Islamske Republike. Raisija su sankcionisale SAD delom zbog njegove umešanosti u masovno pogubljenje hiljada političkih zatvorenika 1988. na kraju iransko-iračkog rata. Na funkciji je trebalo da ostane do 2025. godine kada je trebalo da budu redovni predsednički izbori. 

Prema ustavnim pravilima, sada se može očekivati da će se to održati početkom jula.

Predsednik Irana Ebrahim Raisi (63), koji je, zajedno sa šefom diplomatije Hoseinom Amirom Abdolahijanom poginuo u helikopterskoj nesreći, važio je za konzervativnog političara. Izabran je za šefa države na predsedničkim izborima održanim 2021. godine i smatran je potencijalnim naslednikom iranskog vrhovnog vođe Ajatolaha Ali Hamneija, kome je bio blizak, prenose svetski mediji.

Raisi je osvojio gotovo 62 odsto glasova na izborima koje je obeležila zabrana učešća za više umerenih kandidata, kao i slaba izlaznost. Više čitajte u odvojenom tekstu.

Ko je šef diplomatije koji je poginuo sa Raisijem?

Iranski ministar spoljnih poslova, Hosein Amirabdolahjan, bio je blizak paravojnoj Revolucionarnoj gardi zemlje koja se sukobila sa zapadom. Associated Press dalje prenosi da je Amir-Abdolahjan predstavljao čvrstu promenu u Iranu nakon kolapsa nuklearnog sporazuma Teherana sa svetskim silama nakon što je tadašnji američki predsednik Donald Tramp jednostrano povukao Ameriku iz sporazuma. Služio je pod predsednikom Ebrahimom Raisijem, štićenikom vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, i sledio je njihovu politiku.

Tanjug/AP/Vahid Salemi

Iranski ministar spoljnih poslova, Hosein Amirabdolahjan

Amir-Abdolahian je služio u ministarstvu spoljnih poslova pod Ali Akbarom Salehijom od 2011. do 2013. Zatim se vratio nekoliko godina pod ministrom spoljnih poslova Mohamedom Džavadom Zarifom, koji je bio ključni igrač u nuklearnom sporazumu postignutom pod upravom relativno umerenog predsednika Hasana Rohanija.

Putovali heliopterom Bell 212

Helikopter nakon čijeg su pada poginuli iranski predsednik Ebrahim Raisi i Hosein Amir Abdolahijan bio je američki Bell 212 koji je razvila firma Bell Helicopter za kanadsku vojsku kasnih 1960-tih godina kao nadogradnju originalnog UH-1 Iroquois.

Civilna verzija tih helikoptera iz ere Vijetnamskog rata bila je u širokoj upotrebi širom sveta, a koriste je i vlade i privatni operateri, preneo je Rojters.

Helikopter je predstavljen 1971. godine i ubrzo je počelo njegovo korišćenje u SAD i Kanadi, prema dokumentima o vojnoj obuci SAD.

Postao je ministar spoljnih poslova pod Raisijevim izborom 2021. Podržao je stav iranske vlade, čak i kada su masovni protesti zahvatili zemlju 2022. nakon smrti Mahse Aminija, žene koja je ranije bila privedena jer navodno nije nosila hidžab. Tokom višemesečnih demonstracija nakon njene smrti stradalo je 500 osoba, a više od 22.000 njih je privedeno. U martu je istražna komisija Ujedinjenih nacija otkrila da je Iran odgovoran za "fizičko nasilje" koje je dovelo do njene smrti.

Tokom rata Izrael-Hamas sastao se sa stranim zvaničnicima i liderom Hamasa. Takođe je zapretio odmazdom protiv Izraela i pohvalio aprilski napad na Izrael. Takođe je nadgledao odgovor Irana na kratku razmenu vazdušnih udara sa iranskim nuklearnim susedom Pakistanom i radio je na diplomatiji sa talibanima u Avganistanu, sa kojima je Iran imao napete odnose.

Ko je Mohamad Mohber?

Mohamad Mohber (68) je prvi potpredsednik Irana i preuzeće dužnost šefa države do izbora novog predsednika na izborima. Kao privremeni predsednik, Mohber je deo tročlanog saveta, zajedno sa predsednikom parlamenta i šefom pravosuđa, koji će organizovati nove predsedničke izbore u roku od 50 dana od smrti predsednika. 

profimedia

 

Rođen 1. septembra 1955, Mohber, kao i Raisi, smatra se bliskim vrhovnom vođi Aliju Hamneiju, koji ima poslednju reč u svim državnim pitanjima. Mohber je postao prvi potpredsednik 2021. godine kada je Raisi izabran za predsednika, prenosi Reuters. Bio je deo tima iranskih zvaničnika koji su posetili Moskvu u oktobru i pristali da ruskoj vojsci isporuče rakete zemlja-zemlja i više dronova, rekli su izvori Rojtersu u to vreme. Tim takođe uključuje dva visoka zvaničnika iz iranske Revolucionarne garde i zvaničnika Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost.

Mohber je ranije bio šef Setada (Štab za izvršenje naredbe imama), investicionog fonda povezanog sa vrhovnim liderom. Evropska unija je 2010. uključila Mohbera na listu pojedinaca i entiteta koje je sankcionisala zbog navodne umešanosti u "aktivnosti nuklearnih ili balističkih projektila". Dve godine kasnije skinut je sa te liste. Ministarstvo finansija SAD je 2013. dodalo Setad i 37 kompanija koje je nadgledala na listu sankcionisanih subjekata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet