Fokus

Kuomo se povlači, iako negira da je uznemiravao 11 žena: Na mesto guvernerke dolazi Keti Hočul

Komentari

Autor: BBC, Guardian, Tanjug

12/08/2021

-

07:12

Kuomo se povlači, iako negira da je uznemiravao 11 žena: Na mesto guvernerke dolazi Keti Hočul
Kuomo se povlači, iako negira da je uznemiravao 11 žena: Na mesto guvernerke dolazi Keti Hočul - Copyright Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

Guverner Njujorka Endrju Kuomo podneo je ostavku na tu funkciju nakon što je istraga pokazala da je on seksualno uznemiravao više žena. On je odluku o odstupanju objavio u utorak i naveo da će ona stupiti na snagu za 14 dana. Optužbe, međutim, odbacuje.

Kuomo se našao pod pritiskom da podnese ostavku i od strane svojih demokrata, uključujući i predsednika Džoa Bajdena, piše BBC. 

Ovaj političar je tako postao treći guverener Njujorka zaredom koji je morao da fotelju napusti u "oblaku skandala", a umesto njega će na tu poziciju prvi put doći jedna žena - Keti Hočul.

Uznemiravao 11 žena

Nezavisna istraga njujorške državne tužiteljke Letiše Džejms pokazala je da je Kuomo (63) seksualno uznemiravao 11 žena, uključujući i zaposlene u kabinetu.

Žene su ga optužile da je imao neprimerene komentare, te da ih je čak dodirivao ili ljubio bez pristanka.

Izveštaj o slučajevima je naterao brojne demokrate da se okrenu protiv Kuoma, uključujući i predsedavajuću Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, te senatora Čaka Šumera. Čak su i demokrate iz Njujorka otpočele plan za njegov opoziv, a Kuomo se suočava i dalje sa krivičnom istragom o ovim tvrdnjama.

Iako je objavio da podnosi ostavku, Kuomo je u utorak i dalje negirao tvrdnje, međutim, rekao je da želi da se "duboko, duboko" izvini bilo kojoj ženi koju je možda uvredio svojim postupcima.

"Po mom mišljenju nikada nisam prešao granicu sa bilo kim, ali nisam shvatao u kojoj meri je linija precrtana", naveo je on.

Dodao je da namerava da se "bori u ovoj kontroverzi", jer veruje da je "politički motivisana". Ostavku je, kako kaže, podneo jer veruje da bi trenutni skandal izazvao višemesečne probleme, a "poreske obveznike bi koštala milione dolara".

Takođe, rekao je da su ove optužbe naštetile odnose sa njegovim ćerkama.

"Seo sam na kauč sa njima. Video sam pogled u njihovim očima, izraz na licu. To boli", rekao je.

Rekao im je, kako je naglasio, da "nikada nije i nikada ne bi namerno omalovažio ženu".

Rezultati nezavisne istrage koje je objavila državna tužiteljka pokazali su da Kuomovo neprikladno ponašanje nije bilo ograničeno samo na zaposlene u njegovom kabinetu, već se proširilo i na druge državne službenike, uključujući policajku koja je bila deo njegovog obezbeđenja, ali i na žene koje nisu bile angažovane u državnoj službi.

"Možemo da zaključimo da je poslovna kultura u Kuomovom okuženju bila utemeljena na strahu i na zastrašivanju, kao i da su se česta flertovanja i neprikladna komentarisanja guvernera smatrala normalnim obrascem ponašanja. Sve ovo je omogućilo da se seksualno uznemiravanje neprekidno dešava i ponavlja, zbog čega je i izostala adekvatna reakcija na ovakvo nedopustivo ponašanje guvernera Kuoma", navodi se u izveštaju koji su potpisale državne istražiteljke Džun Kim i An Klark.

Postao "politička zvezda" tokom pandemije

Kuomo je, kako piše Gardijan, postao politička zvezda 2020. godine od trenutka kada se svet suočio sa pandemijom. Svakog dana je imao uživo obraćanja u kojima je obaveštavao javnost o situaciji sa kojom se zemlja suočavala i u trenucima kada je tadašnji predsednik Donald Tramp umanjivao opasnost koja je pretila.

Kuomova reputacija zbog njegovog spretnog rukovanja pandemijom koronavirusa kasnije je narušena optužbama da je pogrešno prijavio broj umrlih u staračkim domovima.

Tanjug/AP Photo/Seth Wenig, File

 

Ko će zameniti Kuoma?

Keti Hočul će postati prve žena guverner ove četvrte najmnogoljudnije savezne američke države. Takođe je u redovima demokrata, a Kuomo ju je opisao kao "pametnu i kompetentnu".

Nije još poznato da li će ona za izborima 2022. godine da traži puni mandat na ovoj funkciji.

Komentari (0)

Svet