Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Egipat preti da će se povući iz posredovanja između Izraela i Hamasa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/05/2024

-

08:25

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Egipat preti da će se povući iz posredovanja između Izraela i Hamasa
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Egipat preti da će se povući iz posredovanja između Izraela i Hamasa - Copyright Tanjug/AP/Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje 230 dana. Španija, Norveška i Irska saopštile su koordinisanu odluku o priznavanju palestinske države u nadi da će navesti druge zemlje da učine isto. Prethodno su članice Evropske unije - Irska, Slovenija i Malta nagovestile ovaj scenario tvrdeći da je rešenje sa dve države ključno za dugotrajni mir na Bliskom istoku. Izrael je opozvao svoje ambasadore u Oslu, Madridu i Dablinu, a premijer Benjamin Netnjahu ističe da je "priznavanje Palestine nagrada za terorizam". Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena je zabrinuta da bi Izrael mogao da upotrebi teške bombe protiv civila u gradu Rafi na jugu Gaze i u kontaktu je sa Izraelom zbog toga, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken..

Ključni događaji:

  • Bela kuća brine da bi Izrael mogao da teškim bombama gađa Rafu
  • Norveška, Irska i Španija objavile da priznaju državu Palestinu
  • Izrael opozvao svoje ambasadore u Oslu, Madridu i Dablinu
  • Izjavu podrške za UNRWA uputilo 15 članica UN
  • Francuska ne smatra da su ispunjeni uslovi za priznavanje Palestine
  • Poljska podržala dvodržavno rešenje

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

20.45 Izraelski naseljenici zapalili poljoprivredna polja u selu Beit Dajan kod Nablusa

Izraelski naseljenici zapalili su danas poljoprivredna polja u selu Beit Dajan, koje se nalazi istočno od Nablusa na Zapadnoj obali, javili su lokalni izvori.

Šef seoskog veća Beit Dajan, Tavfik Hadž Mohamed, izvestio je da su naseljenici zapalili istočni deo poljoprivrednog zemljišta u selu, prenela je Wafa.

Meštani sela trenutno pokušavaju da ugase požar da bi sprečili da se vatra proširi na druga polja, dodao je on.

19.56 Bolnica Al Aksa prestaje sa radom zbog nedostatka goriva

Bolnica Al-Aksa u centralnom delu Pojasa Gaze prestaće da radi u roku od nekoliko sati zbog nedostatka goriva, saopštio je danas portparol Ministarstva zdravlja u palestinskoj enklavi Halil al-Degran.

Istakao je da je do nedostatka goriva došlo usred izraelskog obustavljanja dostave neophodne količine pomoći u Gazu, kao i ''odugovlačenja UN u vezi sa neophodnim gorivom za rad generatora u bolnici“, prenosi Al Džazira.

On je rekao da je bolnica dobila 3.000 litara goriva u sredu, a bilo joj je potrebno 5.000 litara za rad i dodao da se u bolnici trenutno nalazi 1.300 bolesnih i ranjenih pacijenata.

''Njihovo lečenje će prestati zbog nedostatka goriva. Podneli smo toliko apela poslednjih dana da hitno dobijemo gorivo u bolnici, ali nijedna zainteresovana strana nije odgovorila'', naglasio je al-Degran.

18.00 UN poziva Izrael da istraži izveštaje o mučenju Palestinaca u zatvorima

Specijalna izvestiteljka UN za pitanja mučenja, Alis Džil Edvards, pozvala je danas izraelske vlasti da istraže izveštaje o okrutnom, nehumanom i ponižavajućem postupanju prema palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima, prenosi palestinska agencija WAFA.

Ona je saopštila da je primila izveštaje o fizičkom nasilju nad palestinskim zatvorenicima, koje izraelski čuvari navodno tuku, i stavljaju im povez na očima i lisice na rukama duži vremenski period.

Edvards je dodala da je dobijala izveštaje o tome da su pojedini pritvorenici lišavani sna, da su im pretili fizičkim i seksualnim nasiljem, vređali ih i ''slikali i snimali u ponižavajućim pozama''.

''Izraelske vlasti moraju odmah, nepristrasno, efikasno i transparentno da istraže sve žalbe i izveštaje o mučenju ili zlostavljanju. Napadači bilo kog ranga, uključujući komandante, moraju biti pozvani na odgovornost, dok žrtve imaju pravo na reparaciju i kompenzaciju'', istakla je Edvards.

17.48 Netanjahu odbacuje optužbe svoje vojske da je više puta upozoren na napad Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odbacio je danas tvrdnje koje je u pismu iznela izraelska vojska da je Vojna obaveštajna služba više puta upozorila Netanjahua na pretnju koju predstavlja Hamas, tokom nemira u zemlji 2023. godine.

''Ne samo da ni u jednom dokumentu nema upozorenja o Hamasovim namerama da napadne Izrael iz Gaze, već su dali potpuno suprotnu procenu“, navodi Netanjahuova kancelarija u saopštenju.

Dodaje se da je vojska spomenula Hamas isključivo u kontekstu da ta palestinska grupa nije imala nameru da napadne Izrael, prenosi Tajms of Izrael.

U saopštenju kabineta premijera se navodi da su obaveštajne procene da Hamas nije bio zainteresovan za eskalaciju, već da je išao ka sporazumu sa Izraelom.

16.25 Peskov: Kao naslednica SSSR, Rusija zadržava stav o nezavisnoj Palestini

Rusija, kao naslednica SSSR-a, zadržava poziciju kojom priznaje nezavisnost Palestine, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

''Mi to posmatramo u kontekstu da je Palestina priznata kao nezavisna država još u vreme Sovjetskog Saveza. Rusija, kao naslednica Sovjetskog Saveza, zadržava ovu poziciju'', istakao je Peskov, prenosi TASS.

Ranije ove nedelje, Irska, Španija i Norveška saopštile su da će priznati nezavisnu Palestinu 28. maja, a Izrael je kao odgovor opozvao svoje ambasadore iz ovih zemalja.

15.41 Završena izraelska operacija na Zapadnoj obali, 12 ubijenih, 25 ranjenih

Izraelska vojska saopštila je danas da je završila dvodnevnu operaciju na Zapadnoj obali, u kojoj je ubijeno 12, a ranjeno 25 Palestinaca, prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja.

U izraelskom napadu na Dženin, ubijeno je najmanje sedmoro ljudi, među kojima su hirurg i nastavnik, saopštile su u utorak palestinske vlasti. Efekti izraelskog rata u Gazi šire se u regionu, a danas je raketa pala u Crveno more, ali štete nije bilo, prenosi AP.

11.18 Ubijeno najmanje 35 Palestinaca u Pojasu Gaze

Najmanje 35 Palestinaca je ubijeno danas širom Pojasa Gaze u bombardovanju izraelske vojske (IDF) i u borbi IDF sa militantima grupe Hamas u gradu Rafa, saopštili su Hamasovi mediji i zdravstvene službe.

Tenkovi IDF nastavili su da se probijaju u Rafi, dolazeći do okruga Jibna, a iz IDF je saopšteno da "trupe trenutno vrše operaciju na osnovu informacija o terorističkim metama u okruzima Brazil i Šabura", prenosi "Reuters".

Dodaje se da se IDF trudi da spreči povređivanje civila i da su civili iz navedenih okruga evakuisani, dok je Agencija Ujedinjenih nacije za palestinske izbeglice (UNRWA) saopštila u ponedeljak da je više od 800.000 ljudi pobeglo iz Rafe od početka operacije IDF.

Iz IDF se tvrdi da su svi ubijeni bili naoružani borci Hamasa, a i da je među njima jedan od 3.000 boraca koji su izvršili napad na Izrael 7. oktobra, prenosi "Times of Israel".

Izraelske trupe su nastavile i svoju ofanzivu u severnom izbegličkom kampu Džabalija, kao i u obližnjem gradu Beit Hanunu gde IDF tvrdi da sprovodi ciljane racije "da bi eliminisala teroriste, locirala i napala terorističku infrastrukturu, ispod i iznad zemlje".

Iz IDF je saopšteno da su u sredu ubijena tri njena vojnika, čime je ukupan broj ubijenih izraelskih vojnika od 7. oktobra porastao na 286.

Izraelski ratni kabinet je 9. maja odobrio "ograničeno proširenje" vojne operacije u Rafi, gde se nalazi preko milion Palestinaca koji su pobegli od sukoba u drugim delovima Pojasa Gaze.

profimedia

 

09.27 Palestina ponovo poslala zahtev Savetu bezbednosti za prijem u UN

Palestinski ambasador u Austriji i predstavnik pri Ujedinjenim nacijama Salah Abdel Šafi izjavio je danas da je Palestina ponovo poslala predlog Savetu bezbednosti UN da je primi u UN.

"Nakon što smo Generalnoj skupštini predstavili predlog za prijem Palestine u UN, kada je odbijen zbog američkog veta... zahtev je ponovo poslat SB UN", rekao je Šafi. On je dodao da očekuje razgovor sa SB UN o ovom pitanju naredne nedelje, prenose RIA Novosti.

08.59 Reakcije na evropska priznanja Palestine

Euronews

07.58 Nemačka će uhapsiti Netanijahua na svojoj teritoriji ako MKS izda nalog za hapšenje

Nemačka će uhapsiti izraelskog premijera Benjamina Netanijahua ukoliko Međunarodni krivični sud izda nalog za njegovo hapšenje, a izraelski lider bude na nemačkoj teritoriji, saopštio je danas potparol kancelara Olafa Šolca Štefen Hebestrajt.

On je naveo da će Berlin postupiti po zakonu prema kom se od Nemačke očekuje da na svojoj teritoriji uhapsi bilo kog pojedinca za kojim je MKS izdao poternicu, prenosi "Jerusalem post".

Berlin je u ponedeljak osudio odluku glavnog tužioca MKS-a Karima Kana da zatraži nalog za hapšenje Netanijahua i Galanta poručivši da se time stvara lažna slika ekvivalentnosti Izraela i Hamasa.

07.49 Egipat preti da će se povući iz posredovanja između Izraela i Hamasa

Egipat je danas zapretio da će se povući iz posredovanja između palestinskog islamističkog pokreta Hamas i Izraela za postizanje primirja u Pojasu Gaze, nakon što je američka televizija CNN objavila da je Kairo promenio uslove o prekidu vatre, pre nego što je nacrt sporazuma dostavljen Hamasu.

Šefica egipatske Državne informativne službe (SIS) Dia Rašvan poručila je da je ta tvrdnja "lišena bilo kakvih informacija ili činjenica".

"Ova tvrdnja nije zasnovana ni na jednom pouzdanom novinarskom izvoru u skladu sa međunarodno priznatim novinarskim profesionalnim pravilima'', naglasila je ona u intervjuu za televiziju "Al Kahira".

Rašvan je navela da Egipat ''kategorički odbacuje“ te optužbe i istakla da će takve optužbe samo zakoplikovati situaciju, a da strane koje iznose te optužbe to čine kako bi izbegli donošenje odlučujućih odluka u pregovorima, prenosi "Al Jazeera".

"Egipat je zatražio od Izraela da Palestincima vrati kontrolu nad kopnenim graničnim prelazom Rafa, na granici između Sinaja i pojasa Gaze, kako bi omogućio prolaz humanitarne pomoći", rekla je Rašvan.

Kairo zahteva palestinsko prisustvo na prelazu Rafa na strani Gaze kako bi se omogućilo konvojima pomoći da pređu granicu, a Rašvan navodi da ''Egipat odbija da prizna legitimitet izraelske okupacije palestinske strane prelaza“. Izjava Rašvan je odgovor na izveštaj CNN-a u kojem su tri anonimna izvora rekla da su egipatski obaveštajni zvaničnici promenili uslove u mogućem dogovoru koji je poslat Hamasu na pregled, piše Al Džazira.

Profimedia

 

07.04 Izjavu podrške za UNRWA uputilo 15 članica UN

Najmanje 16 zemalja članica Ujedinjenih nacije je dalo ''izjavu o zajedničkim obavezama" kao vid podrške Agenciji UN za palestinske izbeglice (UNRWA), koja je prosleđena članicama UN.

Napori imaju za cilj da ojačaju UNRWA, koja se dugo smatrala ključnom za ljude u Gazi, ali se suočava sa optužbama Izraela da su neki od članova njenog osoblja učestvovali u napadima 7. oktobra.

Nezavisna istraga prošlog meseca pokazala da Izrael tek treba da pruži dokaze za svoje navode da je ''značajan broj" zaposlenih u UNRWA ''članovi terorističkih organizacija", prenosi Al Džazira.
Unutrašnje nadzorno telo UN-a saopštilo je prošlog meseca da još uvek istražuje 14 zaposlenih za koje je Izrael tvrdio da su učestvovali u napadima 7. oktobra, ali je obustavilo istragu protiv pet drugih, navodeći nedostatak dokaza.

06.48 Poljska podržala dvodržavno rešenje

Poljska je saopštila da podržava rešenje o dve države za bliskoistočnu krizu između Izraela i Palestinaca, nakon što su Irska, Španija i Norveška objavile da će priznati palestinsku državu.

"Podržaćemo napore visokog predstavnika Evropske unije i drugih zemalja koje smatraju da je potrebno neko dugoročno, stabilno rešenje", rekao je poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski, preneo je Reuters.

On je dodao da Poljska veruje da bi takvo stabilno, dugoročno rešenje bilo postojanje dve države.

06.30 Izrael opozvao ambasadore u Irskoj, Norveškoj i Španiji

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela saopštilo je u da je naredilo trenutni opoziv svojih ambasadora u Irskoj, Norveškoj i Španiji kao odgovor na odluke tih zemalja da priznaju palestinsku državu.

06.21 Bela kuća brine da bi Izrael mogao da teškim bombama gađa Rafu

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena je i dalje zabrinuta da bi Izrael mogao da upotrebi teške bombe protiv civila u gradu Rafi na jugu Gaze i u kontaktu je sa Izraelom zbog toga, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Administracija je saopštila ovog meseca da je pregledala isporuku oružja koje bi Izrael mogao da upotrebi za veliku invaziju na Rafu, gde je više od milion civila potražilo utočište i kao rezultat toga pauzirala je isporuku bombi u Izrael, preneo je Rojters.

Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP)

 

06.07 Francuska ne smatra da su ispunjeni uslovi za priznavanje Palestine

Uslovi da se Palestina zvanično prizna kao država još nisu ispunjeni, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne, nakon što su Norveška, Španija i Irska najavile da će to učiniti 28. maja.

Ovo nije samo simbolično pitanje ili pitanje političkog pozicioniranja, već diplomatsko oruđe u službi rešenja dve države koje žive jedna pored druge u miru i bezbednosti, naveo Sežurne u saopštenju, preneo je Reuters.

Tanjug/AP Photo/Michel Euler, Pool

 

Komentari (0)

Svet