Fokus

Južna Koreja nastavlja propagandno emitovanje kao odgovor na balone iz Pjongjanga

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2024

-

12:21

Južna Koreja nastavlja propagandno emitovanje kao odgovor na balone iz Pjongjanga
Južna Koreja nastavlja propagandno emitovanje kao odgovor na balone iz Pjongjanga - Copyright Tanjug/AP/Im Sun-sukYonhap via

veličina teksta

Aa Aa

Južna Koreja će tokom današnjeg dana postaviti zvučnike blizu granice i nastaviti propagandno emitovanje, saopštila je predsednička kancelarija u Seulu, kao odgovor na ponovljeno lansiranje balona sa smećem iz Severne Koreje.

Savet za nacionalnu bezbednost sazvao je hitan sastanak i odobrio tu meru, dan nakon što je Pjongjang ponovo poslao balone, kao odgovor na akciju južnokorejskih građanskih aktivista koji su nedavno preko granice lansirali balone sa propagandnim materijalom protiv severnokorejskih vlasti, prenosi Jonhap.

Tanjug/AP/South Korea Defense Ministry

 

"Jasno stavljamo do znanja da će odgovornost za bilo kakvu eskalaciju tenzija između dve Koreje u potpunosti snositi Severna Koreja", navodi se u saopštenju predsedničke kancelarije u Seulu.

Sastanak južnokorejskog Saveta za nacionalnu bezbednost usledio je nedelju dana nakon što je ovo telo razmatralo odgovore na akcije sa balonima i ometanje GPS signala od strane Pjongjanga. Severna Koreja ponovo je juče poslala balone za koje se veruje da nose smeće u Južnu Koreju, nakon što je grupa prebeglih Severnokorejaca poslala balone sa propagandnim materijalom u Severnu Koreju.

Severnokorejska grupa prebeglih saopštila je da je na sever poslala 10 velikih balona sa oko 200.000 letaka u kojima se kritikuje lider Severne Koreje Kim Džong-un. Severna Koreja je prošle nedelje poslala skoro 1.000 balona sa smećem u Južnu Koreju zbog, kako je saopšteno, kampanje južnokorejskih aktivista koji šalju balone sa propagandnim materijalom u kojem se kritikuju severnokorejske vlasti.

Južnokorejski predsednički Savet za nacionalnu bezbednost (NSC) odlučio je potom da suspenduje vojni sporazum sa Pjongjangom iz 2018. godine dok se ne obnovi međusobno poverenje, kao odgovor na masovno slanje balona sa smećem iz Severne Koreje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet