Fokus

MMF odobrio isplatu 800 miliona dolara Argentini za podršku ekonomskom oporavku

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2024

-

11:50

MMF odobrio isplatu 800 miliona dolara Argentini za podršku ekonomskom oporavku
Međunarodni monetarni fond - Copyright Tanjug/AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je završio osmu reviziju proširenog aranžmana u okviru fonda za Argentinu i odobrio isplatu oko 800 miliona dolara toj zemlji za podršku ekonomskom oporavku.

Ukupna vrednost pomoći MMF-a Argentini će time porasti na 41,4 milijarde dolara, a ova svota će podržati napore vlasti u Buenos Airesu da povrate stabilnost i ojačaju privredu te južnoameričke zemlje.

Kako se navodi u izveštaju, program privrednog oporavka Argentine ostaje "čvrsto na pravom putu" i svi kvantitavni kriterijumi učinka za kraj marta su ispunjeni. 

"Održavanje napretka zahteva poboljšanje kvaliteta fiskalnog prilagođavanja, preduzimanje početnih koraka ka poboljšanom okviru monetarne i devizne politike i sprovođenje reformi za otvaranje rasta, formalnog zapošljavanja i investicija", ističe se u saopštenju na sajtu MMF-a.

Argentinski predsednik Havijer Milei oštro suzbija državnu potrošnju u borbi sa inflacijom, ali zemlja se suočava i sa protestima zbog najavljenih reformi koje, između ostalog, predviđaju smanjenje penzija i ograničavanje prava radnika, prenosi Reuters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet