Fokus

Argentinski radnici započeli generalni štrajk protiv reformi predsednika Mileja

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2024

-

21:51

Argentinski radnici započeli generalni štrajk protiv reformi predsednika Mileja
Argentinski radnici započeli generalni štrajk protiv reformi predsednika Mileja - Copyright Tanjug AP/Rodrigo Abd

veličina teksta

Aa Aa

Argentinski radnici započeli su danas veliki generalni štrajk protiv radikalnih mera štednje i planiranih reformi novog predsednika Havijera Mileja.

Nakon što se većina glavnih sindikata pridružila protestima protiv vlade te južnoameričke zemlje, na 24 sata zaustavljeni su javni prevoz, sektor za preradu žitarica, supermarketi, aerodromi i banke, preneo je Reuters.

Ekonomista i bivši medijski stručnjak Havijer Milej pobedio je na izborima prošle godine kada je obećao da će rešiti ekonomsku krizu, koja je narasla pod prethodnim vladama, što je dovelo do trocifrene inflacije.

Predsednikove mere za smanjenje troškova stabilizovale su lokalna tržišta, ali je stroga politika štednje nanela štetu realnim primanjima ljudi i podigla ionako visok nivo siromaštva, što je dovelo do pada ekonomskih aktivnosti početkom godine.

Generalni sekretar glavnog sindikata CTA Hugo Jaski objavio je na društvenoj mreži "X" da je štrajk usmeren protiv "vlade koja koristi samo bogatima na uštrb naroda, daje prirodna bogatstva i nastoji da eliminiše prava radnika".

Vlada je kritikovala štrajk kao neopravdan i navela da će pogoditi ljude koji žele da rade, a tokom protesta biće obustavljeni letovi, paralizovane luke, banke će biti zatvorene, dok će škole i univerziteti raditi na minimalnom nivou.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet