Planeta

Milej okrenuo "motornu testeru" ka susedima: Diplomatski haos u Latinskoj Americi i pokušaj balansiranja sa SAD i Kinom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/03/2024

-

13:08

Milej okrenuo "motornu testeru" ka susedima: Diplomatski haos u Latinskoj Americi i pokušaj balansiranja sa SAD i Kinom
Tanjug/AP/Jose Luis Magana - Copyright Tanjug/AP/Jose Luis Magana

veličina teksta

Aa Aa

Kontraverzni libertarijanski argentinski predsednik Havijer Milej je tokom kampanje mahao motornom testerom, pokazujući kako će prerezati sve "nepotrebne" troškove, javna preduzeća i poslove državnih službenika. To obećanje je agresivno krenuo da ostvaruje, ali je u zadnje vreme testeru sve više okretao prema zemljama regiona, kidajući diplomatske odnose u Latinskoj Americi.

Na meti "diplomatske ofanzive" Mileja našli su se Kolumbija, Venecuela i Meksiko, a najnovija epizoda odigrala se kada je kolumbijskog kolegu Gustava Petra nazvao "teroristom-ubicom", na šta je Bogota reagovala proterivanjem pojedinih argentinskih diplomata. Inače Petro je u mladosti bio pripadnik levičarske gerile M19 (Pokret 19. april), koja se bavila i otmicama, a on je sam hapšen 1985. zbog posedovanja sakrivenog oružja. Najkrvaviji napad M19 je izvela malo posle toga, kada je u Vrhovnom sudu Bogote ubijeno 98 ljudi.

AP/Fernando Vergara

Gustavo Petro

 

Milej je u intervjuu za španski servis CNN-a takođe nazvao meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora neznalicom, odgovarajući na njegovu prozivku da je "konzervativni fašista. 

Započeo je čarku i sa Venecuelom i Kubom, rekavši da je spreman da razmotri uvođenje diplomatskih sankcija tim zemljama, na čijem su čelu levičarska, odnosno komunistička vlada. U Karakas je čak poslao žandarmeriju da čuva argentinsku ambasadu nakon što je priznao da tamo krije šest pripadnika opozicije i pripretio predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru da ne pokušava nikakve akcije kojima bi ugrozio bezbednost diplomatskog osoblja ili venecuelanskih građana pod zaštitom ambasade. Argentinci takođe tvrde da im je Maduro namerno isključio struju i vodu.

Koliki je haos Milej uneo u odnose sa drugim latinoameričkim državama možda najbolje svedoči analiza argentinskog lista La Nacion, kojem je lakše bilo da nabroji zemlje sa kojima Buenos Ajres, a posebno predsednička palata Kasa Rozada (Roza kuća), nema problema. 

"Bez ikakvih poseta susedima u regionu za skoro četiri meseca vladavine, Milej za sada održava dobre odnose sa Paragvajem (predsednik Santjago Penja je prošle nedelje bio u Kasa Rosadi, a plovni put je još uvek vruća tema), problema nema na horizontu sa Peruom i Ekvadorom, sa kojima međutim nema bliske veze", navodi se u tekstu La Nacion-a.

Doduše Milej je uspeo da poboljša odnose sa susednim Urugvajem, tako što je iznenada pristao na zahteve te države u desetogodišnjim pregovorima oko luke u prestonici Montevideu na ušću reke Rio de la Plata. Naime, Urugvaj sada sme da poveća dubinu luke do 14 metara, tako da će moći da primi velike kontejnerske brodove. To nije mogao samostalno da uradi jer deli nadležnost nad rekom sa Argentinom. Ipak, argentinski se dobro slaže jedino sa predsednikom Luisom Lakaljeom Pouom, koji mu je bio na inauguraciji, ali ne sa vladom premijera Alberta Fernandesa.

Odnosi sa Čileom i Bolivijom nisu najtopliji jer su na čelu tih država političke snage levog centra, bliske sa bivšom predsednicom Argentine Kristinom Kiršner

Može se reći i da su Milejeve nimalo suptilne izjave ojačale odnose u regionu, ali tako što su zbližile njegove protivnike. Tako su se na X-u "našli" Obrador i Petro, kada je kolumbijski lider zahvalio Meksičkom, koji mu je na kraju svog posta protiv Mileja nazvao ponudio zagrljaj.

Tanjug/AP/Susan Walsh

Andres Manuel Lopez Obrador

 

"Hvala Andres Manuel Lopez Obrador. Mislim da Milej želi da uništi, ili bar odloži projekat integracije Latinske Amerike. Danas argentinski narod pati, a siromaštvo raste", napisao je Petro.

Sa distance, preko Atlantika, španski El Mundo primećuje da je Milejev pristup diplomatiji sušta suprotnost u odnosu da idilične slike lidera Brazila i Francuske Luiza Injasia Lule da Silve i Emanuela Makrona, koji se bukvalno drže za ruke dok nasmejani skakuću džunglom i plove na malom čamcu. Internetom čak kruže mimovi jer fotografije mnoge podsećaju na romantični odmor ili medeni mesec.

Kontrast tome je vatreni Argentinac koji, kako piše španski list, nije u stanju da sakrije šta misli. Inače, odnosi Francuske i Brazila nisu tako blaženo idilični kao osmesi koje razmenjuju njihovi predsednici, jer se uopšte ne slažu po pitanju rata u Ukrajini i stava prema Rusiji, ali jednostavno izbegavaju te teme i fokusiraju se na ono što im je zajedničko, poput zajedničke izgradnje podmornica i očuvanja Amazonske prašume.

Odnosi Argentine sa svojim najvažnijim susedom i najvećom zemljom Latinske Amerike takođe su loši jer Milej podržava prethodnog desničarkog predsednika Žaira Bolsonara, a ne levičara Lulu. Takođe je obustavio ulazak Argentine u BRIKS tri dana pre formalne realizacije, čije "B" predstavlja Brazil kao jedne od glavnih članica, zajedno sa Rusijom, Kinom, Indijom i Južnoafričkom Republikom. 

Diplomatski nastupi sa druge strane Atlantika

Viđeniji nastupi Mileja u inostranstvu svode se na govor na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, prisustvo na konferenciji američkih konzervativaca CPAC gde je zagrlio bivšeg šefa Bele kuće Donalda Trampa, kao i posete Italiji, Vatikanu i Izraelu, gde se zalagao za prebacivanje argentinske ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim. Tu inicijativu za sada blokira opozicija u Senatu, jer smatraju da negativno utiče na polaganje suvereniteta nad Folklandskim (Malvinskim) ostrvima.

Ovde treba napomenuti da je Izrael sve izolovaniji u međunarodnoj zajednici zbog masovne pogibije civila, među kojima je hiljade dece, u brutalnoj kampanji protiv Hamasa u Gazi. Izražavanje prijateljstva toj zemlji nije popularno ni u Latinskoj Americi ni u drugim delovima sveta, tako da ne donosi dodatne diplomatske poene van SAD i njima najbližih saveznika.  

Tanjug/AP

 

Još jedan iznenađujući diplomatski manevar bila je otvorena vojna podrška Ukrajini, zemlji koja, iz argentinske perspetkive, vodi rat na drugom kraju sveta. Argentina je saopštila da je već poslala dva helikoptera Mi-171E, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prisustvovao je Milejevoj inauguraciji. Argentinski predsednik je takođe rekao da planira "samit latinoameričke podrške Ukrajini" u drugoj polovini 2024, mada nije jasno kakve će koristi imati Kijev od eventualne podrške Paragvaja. 

Odnosi sa SAD i Kinom

Odnosi sa Kinom su dosta složeniji od "prepucavanja" sa susedima jer ova sila ima veoma razvijenu trgovinu sa Argentinom i može poprilično da "napakosti" Mileju, koji pokušava da zaustavi ekonomski sunovrat zemlje, razuzdanu inflaciju i siromaštvo, koji su ostali iza prethodne vlasti.

Iako bi po do sada viđenom ponašanju Milej trebalo da uveliko proziva predsednika Ši Đinpinga jer tom zemljom vlada Komunistička partija Kine, suprotstavljena svemu u šta aregentinski lider veruje, ministarka spoljnih poslova Argentine Dijana Mondino će krajem aprila otputovati u Peking kako bi pokušala da nađe zajednički jezik.

Tanjug/AP/Jose Luis Magana

 

Odnosi sa SAD takođe zahtevaju pažljivo "žongliranje" jer se Milej predstavlja kao prijatelj Trampa, najvećeg neprijatelja trenutnog predsednika Džozefa Bajdena. Iako je Bajden u zadnjem trenutku otkazao prisustvo inauguraciji, on je čestitao Mileju na pobedi na izborima. Administraciji u Vašingtonu takođe godi Milejeva "vatrena" podrška Ukrajini, a donekle i Izraelu, mada bi Bajden mogao da izgubi birače na izborima u novembru zbog rata u Gazi.

I pored podrške spoljnoj politici Bajdena Milej se zbog svoje političke ideologije čvrsto svrstava na Trampovu stranu, što mu se može isplatiti tek posle njegovog eventualnog povratka u Belu kuću.

Trampova struja, koja sada dominira Republikanskom partijom nije zainteresovana za Ukrajinu i ne želi da šalje pomoć toj zemlji, već se fokusira na odbranu granice sa Meksikom od navale migranata. Međutim, ona je izuzetno zainteresovana za Izrael, kao i suprotstavljanje onome što vide kao levičarsku infiltraciju kulture preko "woke" inicijativa za rodnu i rasnu inkluziju. U prilog tome, Milej je zabranio upotrenu "rodno inkluzivnog" jezika u vladi.  

Komentari (0)

Svet