Planeta

Kruže mimovi o "romantičnom odmoru" Lule i Makrona: Drže se za ruke dok skakuću po džungli sa blaženim osmehom

Komentari

Autor: Guardian

29/03/2024

-

12:46

Kruže mimovi o "romantičnom odmoru" Lule i Makrona: Drže se za ruke dok skakuću po džungli sa blaženim osmehom
Tanjug AP/Eraldo Peres - Copyright Tanjug AP/Eraldo Peres

veličina teksta

Aa Aa

Izuzetno prisne fotografije predsednika Francuske i Brazila, Emanuela Makrona i Luisa Injasija Lule da Silve postale su ovih dana hit na društvenim mrežama jer mnoge podsećaju na slike sa romantičnog putovanja ili medenog meseca.

Naime, šef francuske države je svoju turneju po južnoameričkoj zemlji završio u četvrtak državnom posetom prestonici Brazila Braziliji. Posetu toj zemlji je u utorak započeo putem do Belema, amazonskom gradu koji će sledeće godine biti domaćin klimatske konferencije Cop30, i obližnjem ostrvu Kombu.

Na jednoj fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama 78-godišnjeg Lule, dva "ozarena" šefa država se drže za ruke na čamcu na reci Guama, nasmejani Lula gleda napred, a Makron pravo u njega. Na drugoj izgleda kao da ruku pod ruku skakuću ispod krošnji drveća Amazonije.

Mnogim korisnicima mreže X su fotografije izgledale kao da su na njima verenici ili scene iz romantične komedije.

"Lula i Makron snimaju pre venčanja, venčaće se u Amazonu i na medenom mesecu u Parizu“, napisao je jedan korisnik.

"Vidim da će biti nove božićne čestitke porodice Makron/Lula", tvitovao je Ijan Bremer, osnivač konsultantske kompanije za politički rizik Eurasia Group.

Mimovi koji kruže internetom prikazuju bivšeg investicionog bankara i bivšeg sindikalnog lidera kako drži balone u obliku srca.

Makronova prva poseta kao predsednika označava ponovno rasplamsavanje francusko-brazilskog partnerstva nakon što su odnosi pali na nisku tačku pod Lulinim desničarskim prethodnikom Žairom Bolsonarom, koji nije pridavao važnost zabrinutosti Francuske zbog krčenja šuma Amazonije, piše Gardijan.

Lula i Makron istakli su svoje zajedničke ekološke ciljeve ranije ove nedelje dok su najavljivali investicioni program od milijardu evra za zaštitu amazonske prašume u Brazilu i Francuskoj Gvajani.

Tanjug AP/Eraldo Peres

 

Takođe su hvalili saradnju u oblasti odbrambene tehnologije tokom porinuća podmornice na dizel u blizini Rio de Žaneira, izgrađene u Brazilu uz pomoć francuske tehnologije.

"Danas okrećemo novu stranicu našeg odnosa“, rekao je Makron u četvrtak na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon bilateralnog sastanka iza zatvorenih vrata i potpisivanja preko 20 sporazuma o saradnji.

Obraćajući se novinarima, dvojica lidera su istakla želju da rade zajedno na pitanjima kao što su borba protiv siromaštva, suočavanje sa klimatskom krizom i globalno oporezivanje na samitu lidera G20 u Riju kasnije ove godine. Makron je takođe pozdravio njihovu zajedničku viziju u vezi sa predstojećim izborima u Venecueli i krizom na Haitiju.

Međutim, oni su zaobišli pitanja oko kojih se ne slažu, posebno rat u Ukrajini i budućnost trgovinskog sporazuma između Evropske unije i južnoameričkog bloka Merkosur. Obraćajući se poslovnim liderima u Sao Paulu u sredu, Makron je sporazum, koji je Brazil rekao da je spreman da potpiše, nazvao „veoma lošim”.

Makron odgovorio na mimove

Kasno u četvrtak, Makron je odgovorio korisnicima društvenih mreža.

"Neki su uporedili slike moje posete Brazilu sa slikama sa venčanja“, napisao je Makron. „Kažem im: to je bilo venčanje! Francuska voli Brazil, a Brazil voli Francusku“, rekao je on.

On je reagavao na montažu postera za američki romantični film "La la land" iz 2016. godine, u kojoj su glavni glumci Ema Stoun i Rajan Gosling zamenjeni njegovom i Lulinom fotografijom, prenosi Figaro.

Komentari (0)

Svet