Fokus

SAD izvršile napad na lidera ID u Somaliji, ali nije potvrđeno da je on i ubijen

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2024

-

23:29

SAD izvršile napad na lidera ID u Somaliji, ali nije potvrđeno da je on i ubijen
Tanjug/AP/Farah Abdi Warsameh - Copyright Tanjug/AP/Farah Abdi Warsameh

veličina teksta

Aa Aa

Globalni lider ekstremističke organizacije Islamska država (ID) Abdulkadir Mumin bio je prošlog meseca meta američkog vazdušnog udara, ali američki zvaničnici su saopštili da nije potvrđeno da je on i likvidiran, preneli su danas američki mediji.

Američka vojska ciljala je lidera ID u Somaliji Abdulkadir Mumina koji je, kako kažu dva neimenovana američka zvaničnika, prošle godine "tiho postao globalni lider te terorističke grupe", prenosi NBC Njuz.

Američka vojna komanda za Afriku (AFRICOM) 31. maja je objavila saopštenje u kome se navodi da je izvršen vazdušni udar protiv militanata ID u udaljenom području Somalije, 81 kilometar jugoistočno od Bosasa, u kojem su ubijena trojica militanta.

U saopštenju AFRICOM-a nije navedeno koga su SAD ciljale, niti ko je ubijen, ali je potvrđeno da nije bilo civilnih žrtava.

Stariji američki vojni zvaničnik u međuvremenu je rekao da je ćelija ID u Somaliji relativno mala, sa samo 100 do 200 boraca smeštenih u severnom delu Somalije. međutim postoje i druge male grupe ID u drugim delovima Afrike, uključujući Libiju, Demokratsku Republiku Kongo i Mozambik.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet