Fokus

Talibani zauzeli još dve provincije, napreduju ka Kabulu: Oglasio se i predsednik Avganistana

Komentari

Autor: Tanjug, Sky news

14/08/2021

-

15:11

Talibani zauzeli još dve provincije, napreduju ka Kabulu: Oglasio se i predsednik Avganistana
Talibani zauzeli još dve provincije, napreduju ka Kabulu: Oglasio se i predsednik Avganistana - Copyright Tanjug AP/Hamed Sarfarazi

veličina teksta

Aa Aa

Talibani su danas zauzeli još dve provincije u Avganistanu i približili se periferiji prestonice, istovremeno pokrenuvši višestruki napad na veliki grad na severu Mazar-e-Šarif.

Pobunjenici su zauzeli veliki deo severnog, zapadnog i južnog dela Avganistana u ofanzivi koja traje manje od tri nedelje, preneo je AP, pozivajući se na zvaničnike u Kabulu.

Talibani su zauzeli celu provinciju Logar, južno od Kabula i uhapsili lokalne zvaničnike, izjavila je Hoda Ahmadi, poslanica iz te pokrajine.

Ona je navela da su talibani stigli do okruga Čar Asjab, samo 11 kilometara južno od Kabula.

Pobunjenici su zauzeli i glavni grad Paktike, koji se graniči sa Pakistanom, rekao je poslanik iz te pokrajine Halid Asad.

Talibani su, u međuvremenu, napali severni grad Mazar-e-Šarif iz nekoliko pravaca i počeli žestoku borbu na njegovoj periferiji, rekao je Munir Ahmad Farhad, portparol guvernera provincije.

Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama.

Tanjug AP/Hamed Sarfarazi

Pod kontrolom Talibana je sada 19 od 34 avganistanskih provincija

Talibani su poslednjih dana veoma napredovali, zauzevši Herat i Kandahar, drugi i treći grad po veličini u zemlji.

Pod njihovom kontrolom je sada 19 od 34 avganistanskih provincija.

Predsednik Avganistana Ašraf Gani obratio se građanima putem televizije prvi put nakon nedavnih uspeha talibana i zarekao se da neće odustati od "dostignuća" stečenih 20 godina otkako su SAD srušile talibane, nakon napada izvedenih 11. septembra na SAD.

Do sada je na hiljade civila pobeglo u relativnu sigurnost Kabula, glavnog grada Avganistana, dok su talibani preuzimali kontrolu u jednom po jednom gradu u ostatku države.

Najnovija procena američkih obaveštajaca predviđa da će talibani zauzeti Kabul u narednih mesec dana, ali poslednji snimci pokazuju da militanti napreduju ekstremno brzo.

Avganistanski predsednik Ašraf Gani danas se, nakon neobjašnjive javne odsutnosti, konačno obratio naciji, a iako su neki očekivali da bi mogao podneti ostavku, to se nije dogodilo.

"Kao vašem predsedniku, u fokusu mi je sprečavanje dalje nestabilnosti, nasilja i raseljavanja mog naroda. U trenutnoj situaciji, naš glavni prioritet je remobilizacija naših sigurnosnih i odbrambenih snaga i oko toga preduzimamo ozbiljne korake", rekao je.

Predsednik Gani je dodao da neće dopustiti da rat koji je nametnut uzrokuje smrt nevinih i "nestanak svega što smo postigli u poslednjih 20 godina, uništavanje javnih objekata i nastavak nestabilnosti", te je pohvalio "hrabre bezbednosne snage koje pokušavaju da odbrane gradove od talibana".

Rekao je i da je započeo "konsultacije" unutar vlade, s političkim čelnicima i međunarodnim partnerima, kako bi se pronašlo "političko rešenje u kojem će se očuvati mir i stabilnost".

Dopisnik "Skaj Njuza" iz Avganistana Stjuart Remzi, u javljanju uživo iz Kabula za tu televiziju rekao je da su talibani "20 minuta udaljeni" od glavnog grada.

"Kabul ne samo da je okružen, nego je pod pritiskom talibana", rekao je Remzi i dodao da se očekuje dolazak američkih i britanskih vojnih snaga koji polako pristižu.

"Dolazak stranih vojnika mogao bi potencijalno da primiri situaciju, ali odluka avganistanskog predsednika da ne odstupi definitivno ne koristi situaciji, budući da su talibani odbili pređašnje ponude o 'podeli vlasti'", istakao je.

"Ako vide da predsednik neće da pregovara sa njima, a talibani trenutno imaju veliku moć, to bi moglo da dovede do novog talasa nasilja", rekao je Remzi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet