Fokus

Kina uleće u "prazan prostor" Avganistana: Dva glavna interesa Pekinga nakon dolaska talibana na vlast

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AFP, CNBC, Reuters

22/08/2021

-

07:56

Kina uleće u "prazan prostor" Avganistana: Dva glavna interesa Pekinga nakon dolaska talibana na vlast
Kina uleće u "prazan prostor" Avganistana: Dva glavna interesa Pekinga nakon dolaska talibana na vlast - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zapanjujuća brzina kojom su talibani preuzeli Avganistan, nakon što su američke trupe najavile povlačenje, iznenadila je čak i stručnjake iz oblasti bezbednosti. Put kojim će talibani ići verovatno će biti značajan u geopolitici na ovom području Azije, a to bi mogao da bude veliki test za nekoliko zemalja regiona. Kao države koje bi možda mogle da odigraju ključnu ulogu u avganistanskoj budućnosti izdvajaju se Pakistan, ali i susedna Kina.

Kina je, prema rečima portparola talibana Suhail Šahina, odigrala konstruktivnu ulogu u promovisanju mira i pomirenja u Avganistanu i dobrodošla je da da doprinos u obnovi zemlje. 

Sve moćniji Peking bi, u odnosima sa talibanima, mogao da iskoristi činjenicu da se za razliku od SAD i Rusije, Kina nije borila u Avganistanu, piše Rojters. A zašto bi Kina imala interes u Avganistanu - najmanje su dva razloga.

Susret sa talibanima i otvorena ambasada

Tokom proteklog vikenda talibanski militanti su preuzeli kontrolu nad prestonicom Avganistana i time označili njihov povratak na vlast posle skoro 20 godine. Situacija na terenu naterala je na hiljade stranih državljana i Avganistanaca u beg, a malo toga je zapravo poznato o avganistanskoj budućnosti.

Kada su talibani prethodni put predvodili čitavu zemlju, u periodu od 1996. do 2001. godine, Avganistan je praktično bio država parija. Samo tri zemlje na svetu, Saudijska Arabija, Pakistan i Ujedinjeni Arapski Emirati, priznavali su legitimitet vlasti.

Talibani, međutim, sada tvrde da su "čistije glave i racionalniji" nego što je to bila situacija od 1996. godine. U intervjuu portparola emitovanom na kineskoj televiziji CGTN, govorilo se i o Kini, te njenoj mogućnosti da "odigra vrlo veliku ulogu".

profimedia

 

"Kina je velika zemlja s ogromnom ekonomijom i kapacitetima. Smatram da mogu da odigraju vrlo veliku ulogu u obnovi i rehabilitaciji Avganistana", rekao je Šahin u četvrtak.

I dok su zemlje poput SAD, Velike Britanije i Indije požurile da evakuišu diplomate i državljane Avganistana, Kina je odlučila da ostavi ambasadu u Kabulu otvorenu. Ipak, savetovala je kineskim državljanima da ostanu u zatvorenom.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čenjing navodi da Peking očekuje "glatko" prenošenje vlasti i pozvala je da kriminal i terorizam budu suzbijeni. Inače, kineski šef diplomatije Vang Ji susreo se sa liderima talibana prošlog meseca.

Kineski interesi u Avganistanu

Majkl Kugelman, zamenik šefa Azijskog programa u Centru Vudrou Vilson rekao je za CNBC da će Kina biti u snažnoj poziciji da traži saradnju talibana za svoja dva glavna interesa u Avganistanu: sigurno okruženje za kineske infrastrukturne projekte i izolaciju ujgurskih muslimana.

Peking je nastojao da održi nezvanične veze s talibanima nakon objave američkog povlačenja iz Avganistana, a inače, granica između ove dve zemlje duga je svega 76 kilometara.

Međutim, Peking se dugo bojao da bi Avganistan mogao da postane polazište za manjinske ujgurske separatiste u pograničnom regionu Sinđan.

Ipak, talibanska delegacija na najvišem nivou sastala se prošlog meseca u Tijanđinu sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jijem, obećavajući da Avganistan neće biti korišćen kao baza za militante. Zauzvrat, Kina je ponudila ekonomsku podršku i investicije za obnovu Avganistana.

Pixabay

 

Kina je u ponedeljak "pozdravila" priliku za produbljivanje veza s Avganistanom, zemljom koja je decenijama bila od geostrateškog značaja za velike sile.

"Talibani su u više navrata izrazili nadu da razviju dobre odnose s Kinom, i oni se i sada nadaju kineskom učešću u obnovi i razvoju Avganistana", izjavila je portparolka ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing novinarima.

"Mi to pozdravljamo. Kina poštuje pravo avganistanskog naroda da nezavisno odlučuje o vlastitoj sudbini i spremna je da nastavi da razvija prijateljske i kooperativne odnose s Avganistanom", dodala je.

Hua je pozvala talibane da "osiguraju bezbolnu tranziciju vlasti" i da se drže svog obećanja da će pregovarati o uspostavi "otvorene i inkluzivne islamske vlade" i da će obezbediti sigurnost avganistanskih i stranih građana.

Biznis i situacija u provinciji Sinđan

Povratak talibana, kako piše AFP, otvara strateška vrata Kini, uz rizike, ali i mogućnosti.

Održavanje stabilnosti nakon decenija rata kod zapadnih suseda biće glavna tema u Pekingu, koji nastoji da sada obezbedi granice i strateške infrastrukturne investicije u susednom Pakistanu, u kom se nalazi kinesko-pakistanski ekonomski koridor.

Kako se navodi, za Peking, stabilna i kooperativna administracija u Kabulu otvorila bi put za proširenje inicijative "Pojas i put" u Avganistan i kroz republike Centralne Azije, smatraju analitičari.

U međuvremenu, talibani bi mogli da smatraju Kinu izvorom ulaganja i ekonomske podrške, bilo direktno ili preko Pakistana - glavnog regionalnog pokrovitelja i bliskog saveznika Pekinga.

Kina zasad nije zvanično priznala talibane kao nove vođe Avganistana, ali ih je Vang Ji nazvao "odlučujućom vojnom i političkom snagom" tokom prošlomesečnog sastanka.

Osim ovoga, tu je i situacija u provinciji Sinđan. Podsetimo, Peking je u više navrata optuživan da je zatočio više od milion ujgurskih muslimana u kampovima za prevaspitavanje u severozapadnom regionu Sinđan, vršio nadzor nad ljudima i primorao ih na rad. Kina je nekoliko puta to demantovala, a svoje napore u provinciji okarakterisala je kao "protivterorističke".

Međutim, neki analitičari tvrde da je tretman muslimanskih manjina u Kini ojačao ruku ujgurskih militanata. Militanti su navodno godinama tražili utočište u pograničnim regionima Avganistana i Pakistana, a Kina je navodno pokušala da pregovora sa lokalnim stranama u obe zemlje kako bi im se to utočište oduzelo.

Komentari (0)

Svet