Fokus

SZO: Blokirana isporuka medicinske opreme Avganistanu

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2021

-

13:22

SZO: Blokirana isporuka medicinske opreme Avganistanu
SZO: Blokirana isporuka medicinske opreme Avganistanu - Copyright Tanjug AP/Staff Sgt. Victor Mancilla/U.S. Marine Corps via AP

veličina teksta

Aa Aa

Više od 500 tona medicinske opreme koja je ove nedelje trebalo da bude isporučena Avganistanu, blokirano je zbog ograničenja na aerodromu u Kabulu, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.


Agencije za humanitarnu pomoć poručuju da je od ključnog značaja da medicinska oprema i hrana stignu do 300.000 ljudi u Avganistanu koji su raseljeni u poslednja dva meseca usled napretka islamističkih talibanskih pobunjenika koji je kulminirao zauzimanjem Kabula 15. avgusta, prenosi agencija Rojters.

Skoro 18,5 miliona ljudi, polovina populacije te zemlje, oslanja se na pomoć, a očekuje se da će humanitarne potrebe porasti zbog suše.

"Dok su oči sveta uprte u ljude koji se evakuišu i na avione koji odlaze, moramo nabaviti zalihe kako bismo pomogli onima koji tamo ostaju", izjavila je u Ženevi portparolka SZO Inas Hamam.

Prema njenim rečima, SZO poziva prazne avione da se preusmere ka skladištu u Dubaiju kako bi prikupili zalihe na putu za preuzimanje evakuisanih iz te zemlje.

“SZO takođe razmatra uspostavljanje humanitarnog vazdušnog mosta za slanje zaliha”, rekla je Inas Hamam.

UNICEF očekuje pogoršanje humanitarne situacije u Avganistanu

Fond za decu Ujedinjenih nacija (UNICEF) saopštio je danas da očekuje da će se humanitarna situacija u Avganistanu pogoršati zbog velike suše, početka zime i pandemije koronavirusa.

UNICEF je naveo da u Avganistanu već sada 10 miliona dece živi od humanitarne pomoći, a da se očekuje da će se ove godine još oko milion dece suočiti sa neuhranjenošću opasnom po život, prenosi AP.

Navedeno je da oko 4,2 miliona dece u Avganistanu, uključujući 2,2 miliona devojčica, ne pohađaju školu.

Direktorka UNICEF-a Henrijeta Fore navela je u saopštenju da je to "mračna stvarnost sa kojom se suočavaju deca u Avganistanu i da takva ostaje bez obzira na trenutna politička dešavanja i promene u vladi".

Istakla je da je UNICEF posvećen ostanku u Avganistanu i da se nada da će moći da deluje i u oblastima koje su bile nedostupne zbog sukoba.

Talibani su, nakon povlačenja snaga SAD iz Avganistana, u vrlo kratkom roku preuzeli kontrolu nad Avganistanom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet