Fokus

Prvi američki vojnici već napuštaju Avganistan, Bajden: Što pre završimo to bolje

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija, CNN

25/08/2021

-

07:22

Prvi američki vojnici već napuštaju Avganistan, Bajden: Što pre završimo to bolje
Prvi američki vojnici već napuštaju Avganistan, Bajden: Što pre završimo to bolje - Copyright AP/Hoshang Hashimi, Tanjug AP/Susan Walsh, AP/Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko stotina američkih vojnika napustilo je Avganistan, saopštio je danas portparol Pentagona, nakon što je predsednik Džo Bajden odlučio da ne produži rok za povlačenje američkih trupa iz te zemlje koji ističe 31. avgusta. Ova odluka izazvala je sukobe među liderima grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta tokom hitno sazvanog video samita G7 u utorak povodom situacije u Avganistanu.

Kirbi je precizirao da su evakuisani osoblje štabova, održavanja i drugi pripadnici vojske koji su završili svoju misiju na aerodromu u Kabulu i čiji je odlazak bio planiran.

Tempo evakuacije je proteklih dana značajno ubrzan, ali nedelju dana pred istek roka američka vojska će uskoro morati da se umesto na evakuaciju Amerikanaca i Avganistanaca koji žele da napuste zemlju koncentriše na bezbedno izvlačenje svojih trupa i obustavu bezbednosne operacije na aerodromu.

Pentagon je, svestan opasnosti koju predstavljaj Islamska država i druge terorističke grupe, preporučio Bajdenu da se pridržava dogovora o 31. avgustu kao krajnjem roku za odlazak američkih trupa iz Avganistana, što je on i učinio.

Pored toga, podseća CNN, talibani su otvoreno saopštili da ne žele američko vojno prisustvo u Avganistanu nakon kraja avgusta i upozorili da će biti "posledica" ako američke trupe ostanu nakon tog roka.

Bajden je poslao hiljade američkih vojnika na aerodrom u Kabulu nakon što su talibani pre skoro dve nedelje zauzeli glavni grad i veći deo Avganistana.

Oko 6.000 američkih vojnika pomaže u evakuaciji američkih građana i ugroženih Avganistanaca, ali i u obezbeđivanju aerodroma kako bi i druge zemlje mogle da evakuišu svoje državljane.

Sukob zbog Bajdenove odluke

Odluka o povlačenju izazvala je sukobe tokom hitno sazvanog video samita G7 u utorak povodom situacije u Avganistanu lidera grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta.

U izveštaju AP se navodi da su lideri G7 ipak uspeli da se delimično saglase o uslovima priznavanja i moguće saradnje sa budućom vladom Avganistana koju će predvoditi talibani.

Međutim, primetno je bilo razočaranje jer Bajden nije prihvatio zahteve da produži američko vojno prisustvo na aerodromu u Kabulu i posle 31. avgusta i tako osigura da se evakuišu desetine hiljada Amerikanaca, Evropljana, državljana drugih zemalja, ali i Avganistanaca koji su sarađivali sa međunarodnim snagama i organizacijama.

"Naš neposredni prioritet je da obezbedimo bezbednu evakuaciju naših državljana i Avganistanaca koji su nam bili saradnici, kao i da osiguramo da i svi drugi koji žele mogu bezbedno da napuste Avganistan", navodi se u zajedničkom saopštenju lidera G7.

Predsednik SAD Džozef Bajden upozorio je tokom samita sa čelnicima G7 da postoji "dodatni rizik" u slučaju zadržavanje američkih trupa u Avganistanu i nakon krajnjeg roka 31. augusta, navodeći da pretnje dolaze od frakcije Islamske države ISIS-K, saopšteno je iz Bele kuće.

Predstavnica Bele kuće Džin Psaki predočila je da je Bajden jasno stavio do znanja da se svakim danom operacija u Avganistanu dodaje rizik od po američke trupe os ISIS-K i da "okončanje misije do 31. avgusta zavisi od stalne koordinacije sa talibanima, uključujući i kontinuirani pristup aerodromu za potrebe evakuacije", preneo je Rojters.

Sastanku G7 prisustvovali su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, generalni sekretar UN Antonio Gutereš i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Dan uoči održavanja samita G7, direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Viliam Berns sastao se u Kabulu sa vođom talibana Abdulom Ganijem Baradarom.

Tokom razgovora sa Bernsom talibani su naglasili da neće prihvatiti američko vojno prisustvo na aerodromu u Kabulu posle 31. avgusta.

Bajden: Što pre završimo to bolje

"Što pre završimo to bolje, poručio je predsednik SAD Džozef Bajden na konferenciji za novinare u utorak povodom evakuacije iz Avganistana i ukazao da su SAD na putu da završe svoju misiju evakuacije do najavljenog kranjeg roka 31. avgusta.

On je potvrdio da ne planira prisustvo američkih trupa u Avganistanu posle tog datuma, ali je priznao da od talibana i slobodnog pristupa aerodromu zavisi da li će ta misija biti obavljena na vreme, prenosi CNN.

"Idemo ka tome da završimo evakuaciju do 31. avgusta i odlučan sam da tako i bude", rekao je Bajden tokom konferencije za novinare koja je nekoliko puta odlagana.

On je potvrdio da su SAD od 14. avgusta pomogle u evakuaciji 70.700 ljudi i još 75.900 od kraja jula i dodao da je sa partnerima iz G7 razgovarao o zajedničkoj obavezi da se podrže izbeglice i svi koji pokušavaju da pobegnu iz Avganistana, obećavši da će SAD biti "lider u ovim naporima" i da će od svojih partnera tražiti da čine isto.

"Već vidim posvećenost naših saveznika. Oni dovode u svoje zemlje Avganistance koji su zajedno sa njihovim snagama radili u njihovim ambasadama kao prevodioci, baš kao što i mi dovodimo u Sjedinjene Države Avganistance koji su radili zajedno sa našim snagama i diplomatama", izjavio je Bajden.

Putin: Rusija naučila lekciju

Rusija pažljivo prati situaciju u Avganistanu, ali neće dozvoliti da njene oružane snage budu uvučene u sukob "svih protiv svih" u toj zemlji, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Na konvenciji vladajuće stranke Ujedinjena Rusija Putin je rekao da je poznato "koliko je složena i uznemirujuća situacija u Avganistanu" i dodao da Rusija "pažljivo prati situaciju i aktivno sarađuje sa saveznicima na organizovanju Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB)".

"Nećemo se mešati u unutrašnje poslove Avganistana i naše oružane snage neće biti uvučene u taj sukob svih protiv svih, a mislim da se upravo to tamo događa", kazao je Putin, prenela je agencija TASS.

Naglasio je da sukob u Avganistanu tinja decenijama i da bivši Sovjetski Savez ima iskustvo u toj zemlji, istakavši da je Rusija naučila lekciju.
 

Komentari (0)

Svet