Fokus

Šta je Islamska država Korasana: Preuzeli su odgovornost za napad u Kabulu, a poznati su po monstruoznim zločinima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, AP

27/08/2021

-

18:59

Šta je Islamska država Korasana: Preuzeli su odgovornost za napad u Kabulu, a poznati su po monstruoznim zločinima
Šta je Islamska država Korasana: Preuzeli su odgovornost za napad u Kabulu, a poznati su po monstruoznim zločinima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Samo nekoliko dana pošto su američki i evropski zvaničnici upozorili da postoji pretnja od napada na aerodrom u Kabulu, u prestonici Avganistana odjeknulo je nekoliko eksplozija i stradalo najmanje 90 ljudi, među kojima i američki vojnici. Odgovornost za ovaj napad preuzeo je ogranak Islamske države, a ova grupa se trenutno smatra najekstremnijom i najnasilnijom od svih džihadističnih grupacija u Avganistanu.

Islamska država provincije Korasan (Khorasan), poznata je pod skraćenicama IS-K i ISKP. Osnovana je pre šest godina u trenucima velikog napredovanja Islamske države na području Iraka i Sirije i jednostranog proglašavanja kalifata.

Smatra se da ova grupa ima nešto više od 2.000 boraca u delovima Avganistana, pre svega provinciji Nangarar, ali brojni bezbednosni stručnjaci misle da bi taj broj mogao da bude znatno veći. Pretnja je velika i smatra se da je grupacija počinila neke od najgorih zločina u poslednjih nekoliko godina, uključujući napade na škole za devojčice, bolnice, pa čak i porodilišta gde su ubijali trudnice, porodilje i medicinske sestre.

Nastanak i redovi boraca

U trenucima dok SAD i saveznici povlače svoje državljane i trupe iz Avganistana, grupa IS-K, koja je i sama preuzela odgovornost, izvela je napad na aerodrom. AP piše da je reč o produženici Islamske države nastaloj mesecima nakon što su se glavni borci proširili Sirijom i Irakom.

Produženica u Avganistanu dobila je ime po provinciji Korasan, a redovi njenih boraca su raznoliki. Osnovao ju je, prema pisanju američkog Centra za međunarodne i strateške studije (CSIS), Hafiz Saed Kan, koji je ubijen u američkom vazdušnom napadu u provinciji Nangarar u julu 2016. godine. Nakon njegove smrti, vođstvo grupe je podeljeno na tri dela, a sva trojica lidera su ubijana u američkim napadima u godinama koje su sledile.

Grupa je, kako piše AP, počela od nekoliko stotina pakistanskih talibanskih boraca koji su se sklonili preko granice u Avganistan nakon što su ih vojne operacije isterale iz njihove domovine. Tamo su im se pridružili drugi istomišljenici, ekstremisti, uključujući nezadovoljne talibanske borce.

Dok su talibani proteklih godina vodili mirovne pregovore sa SAD, nezadovoljni talibani su se sve više pretvarali u ekstemističku Islamsku državu, šireći svoju grupaciju. 

"Grupa nosi nekoliko imena ISIS-K, IS-K, ISKP, a pretpostavlja se da je u Avganistanu najverovatnije od novembra 2014. godine, kada su džihadisti u Avganistanu i Pakistanu obećali vernost ključnoj grupi ISIS", izjavila je Riza Kumar, istraživacki analitičar njujorške organizacije "Counter Ektremism Project", koja vodi opsežno istraživanje baza podataka o ekstremističkim grupama.

profimedia

 

IS-K je zvanično prihvaćena ka grupa ISIS u januaru 2015. godine.

"Ovaj pokret su formirali nezadovoljni komandanti pakistanskih talibana, a pridružilo mu se i nekoliko niže rangiranih avganistanskih talibanskih komandanata i avganistanskih džihadistickih ideologa", rekao je Abdul Sajed, nezavisni istraživač džihadizma.

Organizacija IS-K želi da uspostavi kalifat koji počinje u južnoj i centralnoj Aziji, u skladu sa šerijatskim zakonom.

Grupa je godinama obavljala terorističke napade, a na njenom udaru su prvenstveno bili Hazari, manjinska šitska grupa, koja je bila izložena nasilju i od strane talibana, prenosi Tanjug.

Na samom vrhuncu, grupa je brojala oko 3.000 boraca, ali je pretrpela značajne žrtve u sukobima i sa američkim i avganistanskim snagama bezbednosti, kao i sa talibanima.

Odnos sa talibanima

Odnos između talibanskih boraca i pripadnika grupacije IS-K je zapravo loš. AP piše da je reč o neprijateljima talibana, te da su talibani vodili neke koordinisane ofanzive protiv grupe Islamska država u Avganistanu i Pakistanu.

BBC piše da veze postoje periferno, preko treće strane - mreže Hakani. Prema istraživačima, postoje snažne veze između ISK i mreže Hakani, koja je opet tesno povezana za talibanima.

Čovek trenutno zadužen za bezbednost u Kabulu je Kalil Hakani, za kojim je raspisana poternica u vrednosti od pet miliona dolara.

Doktor Sadžan Gohel iz Fondacije Azija Pacifik godinama nadzire militantne mreže u Avganistanu.

"Nekoliko velikih napada između 2019. i 2021. godine uključivalo je saradnju između IS-K, talibanske mreže Hakani i drugih terorističkih grupa iz Pakistana", rekao je on.

Kad su talibani preuzeli Kabul 15. avgusta, pustili su veliki broj zatvorenika iz zatvora Pul-e-Čarki, navodno uključujući ekstremiste Islamske države i Al Kaide. Ti ljudi su sada na slobodi.

Ali IS-K se umnogome razlikuje od talibana, optužujući ih da su odustali od džihada i rata zarad mirovnog sporazuma kroz pregovore postizanog u "luksuznim hotelima" u Dohi, u Kataru.

profimedia

 

Ekstremisti Islamske države sada predstavljaju ogroman bezbednosni izazov za dolazeću talibansku vladu, što je trenutno zajedničko za talibansko vođstvo i zapadne obaveštajne agencije.

Pretnja za Ameriku i saveznike

Dok su talibani svoju borbu ograničavali na Avganistan, grupa Islamska država u Avganistanu i Pakistanu prihvatila je poziv Islamske države na svetski džihad protiv nemuslimana.

Centar za međunarodne i strateške studije broji na desetine napada koje su borci Islamske države izveli protiv civila u Avganistanu i Pakistanu, uključujući i manjinske šiitske muslimane, kao i stotine sukoba sa snagama koalicije predvođene Avganistanom, Pakistanom i SAD od januara 2017.

Prema podacima UN, IS-K je izveo 77 napada u prva četiri meseca ove godine. Takođe, sumnjiči se da su pripadnici ove grupe izveli neke od najsmrtonosnijih napada na civile u Avganistanu, kao što su nekoliko bombaških napada u Kabulu, prenosi CNN.

Američka vlada smatra da grupa predstavlja hroničnu pretnju američkim i savezničkim interesima u južnoj i centralnoj Aziji.

U nedelju je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao da postoji "akutna" i "uporna" pretnja za nastavak evakuacije iz avganistanske prestonice od strane ISKP. Da postoji opasnost od napada ponovili su ove nedelje i evropski zvaničnici, prenosi Gardijan.

"Svaki dan na terenu je još jedan dan kada znamo da IS-K želi da izvrši napad na aerodrom u Kabulu, i napadne nas i savezničke snage i nedužne civile", izjavio je ove nedelje američki predsednik DŽo Bajden, a prenosi kanadska nacionalna televizija CBC.

Prošle godine se dogodio jedan od njihovih najgorih napada u porodilištu u Kabulu kada su poginule 24 osobe, uključujući majke i novorođenčad.

Komentari (0)

Svet