Fokus

Održani pregovori o dolini Panjšir, Masud najavio jak otpor ako dođe do napada

Komentari

Autor: The Tribune

27/08/2021

-

10:56

Održani pregovori o dolini Panjšir, Masud najavio jak otpor ako dođe do napada
Održani pregovori o dolini Panjšir, Masud najavio jak otpor ako dođe do napada - Copyright AP/ Jalaluddin Sekandar

veličina teksta

Aa Aa

Lideri pokreta "Otpor2" Ahmad Masud i talibani održali su prve pregovore u gradu Čarekar, na oko 50 kilometara od doline Panjšir.

Početak razgovora u glavnom gradu provincije Parvan smanjio je tenzije oko doline Panjšir, ali nije bilo daljih izveštaja o vojnim probama Talibana, koji su zauzeli sve okolne provincije, javljaju mediji.

"Imamo dovoljno vojnog osoblja i opreme da se možemo boriti za naše vrednosti i ljude ako pregovori ne uspeju. Čak i ako nas poraze, svet bi znao da smo se borili za svoj narod ”, rekao je lider pokreta "Otpor2" Ahmad Masud, prenosi indijski "The Tribune".

Dolina Panjšir ima podršku Tadžikistana, s obzirom na to su to dve etnički slične teritorije.

Nakon posete pakistanskog ministra spoljnih poslova Saha Mehmuda Kurešija tadžikistanskoj prestonici Dušanbeu, tadžikistanski predsednik je jasno stavio do znanja da njegova vlada "neće priznati nijednu vladu koja će biti formirana ugnjetavanjem, bez uzimanja u obzir čitavog avganistanskog naroda, posebno svih njegovih nacionalnih manjina”.

Značajno je i to što je Rusija završila vojne vežbe sa Uzbekistanom i Tadžikistanom, koji dele stotine kilometara zajedničke granice sa Avganistanom. U Avganistanu su takođe brojne uzbekistanska i tadžikistanska  manjina.

Ahmad Masud je u međuvremenu rekao da se Panjšir zalaže za celoviti Avganistan i da želi vladu u kojoj svi mogu videti budućnost.

Podsetimo, ova provincija Avganistana nalazi se 150 kilometara severoistočno od Kabula, a ono što je čini posebnom u burnoj istoriji Avganistana je činjenica da je imala nezavisnost i tokom okupacije SSSR-a, ali i prve vladavine talibana.

Dolina Panjšir ima oko 150.000 stanovnika, koji većinski pripadaju narodu Tadžika.

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet