Fokus

Napeto u neosvojenoj avganistanskoj dolini: Pokret otpora spreman za borbu, jedni drugima šalju poruke o pregovorima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, BBC, DPA

23/08/2021

-

22:32

Napeto u neosvojenoj avganistanskoj dolini: Pokret otpora spreman za borbu, jedni drugima šalju poruke o pregovorima
Napeto u neosvojenoj avganistanskoj dolini: Pokret otpora spreman za borbu, jedni drugima šalju poruke o pregovorima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iako su talibani juče najavili da kreću u ofanzivu na Panjšir, jedino područje Avganistana koje ne kontrolišu, današnji izveštaji ukazuju na to da borbi nije bilo, a obe strane preko dostupnih kanala poručuju da su spremne na pregovore.

Zvaničnik Nacionalnog fronta otpora (NRF) zadužen za spoljne poslove Ali Nazari izjavio je danas da pokret okupljen u provinciji Panjšir na severoistoku Avganistana ima hiljade boraca spremnih za borbu, ali je izrazio nadu da će se mirovni pregovori nastaviti.

"Ali ako pregovori ne budu uspeli mi nećemo prihvatiti bilo kakvu vrstu agresije talibana", poručio je Nazari, prenosi BBC.

S druge strane, agencija DPA je navela da su talibani danas poručili da traže rešenje kroz razgovore o kontroli provincije Panjšir, jedine koju još nisu osvojili u Avganistanu.

Islamistička grupa je na Tviteru objavila da pokušava da pronađe rešenje za problem političkim sredstvima.

Amrulah Saleh, koji je bio potpredsednik u vladi koju su zbacili talibani, a sada se nalazi u provinciji Panjšir, objavio je na svom Tviter nalogu da su talibani okupili snage blizu ulaza u dolinu.

Provincija Panjšir, a posebno istoimena dolina, poznati su po organizovanju uspešnog pokreta, uključujući i suprotstavljanje sovjetskim snagama tokom rata od 1979. do 1989. godine, ali i talibanima tokom devedesetih.

Provincija je i dalje pod kontrolom NRF koji je osnovao Ahmad Masud, sin avganistanskog heroja i ikone pokreta otpora Ahmada Šaha Masuda.

Nazari je izjavio da pokret NRF ima "hiljade boraca spremnih za otpor", iako BBC nije nezavisno potvrdio ovu tvrdnju.

"Međutim, radije bismo da pregovaramo o miru pre bilo kakvog rata ili sukoba", poručio je Nazari.

Kasno u nedelju, talibanska informativna služba Alemarah saopštila je da se stotine boraca kreće prema Panjaširu, ali nije potvrđeno da su bile borbe.

Zabinula Mudžahid rekao je da je prevoj Salang, na glavnom autoputu koji vodi od juga Avganistana prema severu, otvoren i da su neprijateljske snage blokirane u dolini Panjšir, tako da i njegova izjava sugeriše da nije bilo borbe, dodaje Rojters.

U subotu je bivši predsednik Saveta za nacionalno pomirenje Abdulah Abdulah vodio razgovore o budućnosti Panjšira sa pokrajinskim zvaničnicima.

Panjšir nisu osvojili talibani čak ni za vreme njihove prve vladavine u Avganistanu između 1996. i 2001. godine.

Bivši potpredsednik Amrula Saleh, koji se proglasio vršiocem dužnosti predsednika Avganistana, najavio je da su se talibanski borci okupili u velikom broju na ulazu u Panjshir, odakle anti-talibanske snage vode borbu.

U jutrošnjem tvitu Saleh je rekao: "Talibani su okupili snage blizu ulaza u Panjšir dan nakon što su zarobljeni u zonama zasede u susednoj dolini Andarab i jedva su izašli u jednom komadu."

U daljem ažuriranju, Saleh je rekao: "U međuvremenu su snage Otpora zatvorile autoput Salang. Postoje tereni koje treba izbegavati. Vidimo se", prenosi Indija tudej.

Bivši potpredsednik Amrulah Saleh i Ahmad Masud, sin bivšeg antisovjetskog komandanta Ahmada Šaha Masuda, obećali su da će se odupreti talibanima iz Panjšira.

Komentari (0)

Svet