Fokus

Ispovesti Avganistanki: Burka je najmanji problem među mnogima koji nas čekaju, znate li šta nas čeka?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Index, Jutarnji

21/08/2021

-

17:33

Ispovesti Avganistanki: Burka je najmanji problem među mnogima koji nas čekaju, znate li šta nas čeka?
Žene u Avganistanu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su američke i savezničke trupe najavile povlačenje iz Avganistana, životi mnogih građana, posebno žena u ovoj zemlji više neće biti isti. Oni koji su sarađivali sa američkim vlastima život će nastaviti u nekoj od 21 države na svetu, sa kojima su sklopljeni dogovori o privremenom prihvatu izbeglica iz Avganistana.

Oni drugi, prisiljeni su da nastave život pod talibanima, u pre nekoliko dana proglašenoj državi Islamski emirat Avganistana. Naime, iako su talibani još pre nekoliko dana objavili da će garantovati prava svim ženama, ali u sklopu šerijatskog zakona, one su i dalje zabrinute za svoju budućnost.

"Žene mogu da rade u obrazovanju i zdravstvu. Ako je međunarodna zajednica zabrinuta, neka znaju da će naše žene imati sva prava u okviru šerijata. Naše žene su muslimanke i moraju poštovati šerijatski zakon", rekao Zabihulah Mudžahid, portparol talibana pre nekoliko dana na prvoj konferenciji za medije.

profimedia

 

Među onima koje su zabrinute za svoj život je i Marina Hajdari koja se prisetila 1997. godine kada su talibani prvi put vladali Avganistanom, prenosi Jutarnji list.

Kako se navodi, u to doba zastrašujuće pesme treštale su iz zvučnika postavljenih na talibanske kamione koji su kružili ulicama. Čim su ih čuli, ljudi su se povlačili u domove. Hajdari je jednom bila na putu prema bazaru, već daleko od kuće, kad se odjednom pojavio talibanski borac i udario je bičem po licu, jer nije nosila burku. Tada joj je bilo samo 12 godina.

Danas ima 37 godina i vrti glavom gledajući kako njene mlađe rođake pokušavaju da obuku bruku prvi put u životu. Talibani su se vratili pre sedam dana, a devojčice se već muče s pokrivanjem tela materijalom, koji je poput plastike.

Njihove oči prvi put gledaju svet iza vela. Marinina svastika kupila je burke pre tri sedmice, pretpostavljajući da bi talibani mogli uskoro da stignu u grad.

"Ta stvar je verovatno najvidljiviji znak da su ponovo na vlasti", rekla je Hajdari u telefonskom razogoru sa nemačku agenciju dpa.

Nemački novinari ne otkrivaju iz kog grada se ona javila.

"U stvarnosti je burka najmanji od naših problema", rekla je ona.

profimedia

"Prvi put sam shvatila da su me ceo život tretirali kao životinju"

Sigurna je i da će Avganistanke uskoro morati da se nose gorim stvarima od nošenja burki. Podsetimo, Zapad se nakon američke invazije na Avganistan potrudio da osnaži prava žena u zemlji, ustanovivši brojne programe u gradovima i na selu. Na mnoge žene je to imalo velik uticaj.

"Prvi put sam shvatila da su me ceo život tretirali kao životinju", rekla je žena iz pokrajine Badahstan.

Ohrabrene time počele su da traže više prava unutar svojih porodica, tražeći da ih čuju, da se obrazuju, zapošljavaju, da imaju prava učešća u politici...

Međutim, s druge strane, nije bilo nikakvih programa koji bi muškarce učili o važnosti prava žena. Muškarci često znaju samo jedan odgovor na novi zahtev - nasilje, prenosi Index. Žene koje su to prijavile policiji samo su se našle suočene s više muškaraca istog stava i s novim nasiljem.

Prava koje su avganistanke donedavno uživale, od učešća u sportu, do izbora da studiraju - ostvarena su uz velike žrtve i uz pomoć hrabrih aktivista koji su rizikovali živote za više slobode.

Avganistanke to znaju. I znaju šta je sada na kocki. Talibansko zauzimanje Kabula i de facto ponovno preuzimanje kontrole nad zemljom razoran je udarac ženskim pravima.

"Mi žene izgubile smo sve", kaže aktivistkinja Raihana Asad, te dodala:

"Suočene smo sa situacijom koja se čini tek malo manje strašnom od sudnjeg dana".

Ona ne veruje u talibanska obećanja da će poštivati prava žena "u okviru islamskog zakona".

Nekim televizijskim novinarkama već je rečeno da ne dolaze na posao, a talibani su kući poslali i studentkinje u Heratu i rekli im da se ne vraćaju na fakultet.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet