Fokus

Bela kuća: SAD i saveznici neće žuriti sa priznanjem talibana

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2021

-

22:36

Bela kuća: SAD i saveznici neće žuriti sa priznanjem talibana
Dan nezavisnosti Avganistana - Copyright Tanjug AP/Rahmat Gul

veličina teksta

Aa Aa

Američka administracija je danas saopštila da ne postoje planovi da u bliskoj budućnosti SAD i njihovi saveznici priznaju vlast talibana u Avganistanu.


"Želim da budem zaista jasna: Nema žurbe sa priznanjem bilo koje vrste od SAD ili bilo kojih naših međunarodnih partnera sa kojima smo razgovarali", poručila je danas portparolka Bele kuće Džen Psaki na konferenciji za novinare, prenosi Bi-Bi-Si.

U vezi sa koordinacijom između talibana i američke vojske poslednjih nedelja, Psaki je napomenula "da Avganistan nije jedino mesto na svetu gde SAD moraju da sarađuju sa protivnicima".

Američka zvaničnica je poručila da će SAD krenuti u potragu sa odgovornima za bombaški napad na aerodromu u Kabulu, a na pitanje da li bi predsednik SAD Džozef Bajden bio bio zadovoljan hvatanjem počinioca i njihovim izvođenjem pred sud, Psaki je rekla da je predsednik SAD "jasno rekao da ne želi da oni više budu među živima".

Bajden je u četvrtak izjavio da će SAD uhvatiti odgovorne za bombaški napad u Kabulu, i da će oni, kako je istakao, platiti za svoja dela.

Psaki je govorila i o misiji američke vojske u Avganistanu i naglasila da je ona sada u najopasnijoj fazi, jer uključucje povratak trupa i vojne opreme, a poručila je da će se broj evakuisanih lica ubuduće smanjivati, kao i da će SAD povući svoju vojsku do 31. avgusta, što je postavljeni rok.

Kako dodaje Bi-Bi-Si, portparolka Bele kuće je u vezi da bezbednosnim propustima koji su doveli do jučerašnjeg smrtonosnog napada na aerodoromu, "priznala da je očigledno nešto pošlo po zlu". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet