Fokus

Kina protestvovala zbog prolaska američke ratne flote kroz Tajvanski moreuz

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2021

-

08:25

Kina protestvovala zbog prolaska američke ratne flote kroz Tajvanski moreuz
Kina protestvovala zbog prolaska američke ratne flote kroz Tajvanski moreuz - Copyright AP/U.S. Coast Guard

veličina teksta

Aa Aa

Kinesko Ministarstvo odbrane uputilo je protest zbog prolaska ratnih brodova američke mornarice i obalske straže kroz Tajvanski moreuz, u vodama između Kine i Tajvana koje zvanični Peking smatra svojom teritorijom.

U saopštenju objavljenom na veb stranici ministarstva ovaj potez je nazvan provokativnim i ocenjuje se da pokazuje da su SAD najveća pretnja miru i stabilnosti i kreator bezbednosnih rizika u Tajvanskom moreuzu, prenosi AP.

"Izražavamo snažno protivljenje i oštru osudu", navodi se u saopštenju.

Razarač USS "Kid" sa navođenim raketama i patrolni brod obalske straže "Monro" plovili su juče u međunarodnim vodama Tajvanskog moreuza, saopštila je američka mornarica.

AP/U.S. Coast Guard

 

Takve vežbe se tumače kao upozorenje Kini koja je nedavno izvela manevre u blizini Tajvana.

"Zakoniti tranzit brodova kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost SAD slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku", navodi se u saopštenju američke 7. flote koja je usidrena u Japanu.

Obalske straže SAD i Tajvana razgovarale su ovog meseca nakon potpisivanja sporazuma o saradnji, a Kina je osudila taj sporazum.

U današnjem saopštenju Ministarstva odbrane Kine se kaže da je "Tajvan neotuđivi deo Kine" i poručuje da Kina neće tolerisati bilo kakvo mešanje u svoja "unutrašnja pitanja".

Komentari (0)

Svet