Fokus

Više raketa ispaljeno na aerodrom u Kabulu, presreo ih američki antiraketni sistem

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2021

-

07:45

Više raketa ispaljeno na aerodrom u Kabulu, presreo ih američki antiraketni sistem
Više raketa ispaljeno na aerodrom u Kabulu, presreo ih američki antiraketni sistem - Copyright Tanjug AP/Spanish Defence Ministry via AP

veličina teksta

Aa Aa

Više raketa ispaljeno je rano jutros na Međunarodni aerodrom u Kabulu, ali ih je presreo američki antiraketni sistem, rekao je Rojtersu neimenovani američki zvaničnik.


Prema njegovim rečima, ispaljeno je pet projektila, ali nije precizirao da li je američka vojska sve oborila.

Zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman, naveo je da prema preliminarnim izveštajima među američkim državljanima nema žrtava, ali je naveo da situacija može da se promeni.

Američki predsednik Džo Bajden informisan je o raketnom napadu rano jutros na Međunarodni aerodrom Hamid Karzai u Kabulu, saopštila je Bela kuća.

U saopštenju se navodi da je savetnik za nacionalnu bezbednost Bajdena obavestio o napadu, kao i o tome da operacije na aerodromu nisu prekinute, prenosi Rojters.

SAD su u završnoj fazi evakuacije, jer sutra ističe krajnji rok za odlazak američkih snaga iz Avganistana.

AP/Wali Sabawoon

 

Američka ambasada u Kabulu je juče, nakon što je predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden rekao da će u narednih 24 do 36 sati verovatno biti novih napada na aerodrom u Kabulu, pozivajući se na specifičnu i verodostojnu pretnju, pozvala je građane SAD da napuste okolinu aerodroma.

Amerikanci su pozvani da izbegavaju aerodrom, a saopšteno je i da oni, koji se nalaze u blizini aerodroma, treba odmah da napuste te lokacije.

CNN:Iz automobila ispaljene rakete

Civilno vozilo je očigledno korišćeno kao improvizovana platforma u jutrošnjem raketnom napadu na aerodrom u Kabulu, javlja Si-En-En (CNN).

Na video snimku koji je dobio CNN, vidi se vozilo u plamenu na jednoj ulici u kabulskom naselju Kair Kana nakon ispaljivanja raketa.

Spaljeni ostaci automobila prekriveni su krhotinama, staklo nedostaje na svim prozorima, a guma na točkovima se istopila. Izgleda da je u automobilu bilo postavljeno šest lansirnih cevi, koje su vidljive unutar ugljenisanog kostura vozila.


Svedoci tvrde da je jedna od raketa pogodila obližnju zgradu, a raketni udar je bio vidljiv na obližnjoj visokoj kuli. Talibanski borci i svedoci navode da u zgradi nema žrtava. Američki zvaničnik je za CNN rekao da je organizacija ISIS-K verovatno lansirala rakete, ali je upozorio da je prerano da se to zna sa sigurnošću.

Talibani hapsili bivšeg šefa avganistanskog Saveta ulema

Talibani su uhapsili bivšeg šefa Saveta avganistanskih ulema Maulavija Mohameda Sardara Zadrana, rekao je danas za RIA Novosti izvor u policiji Kabula.

Talibani su potvrdili Zadranovo hapšenje, ali nisu naveli razlog. Veće avganistanskih bogoslova pozvalo je u julu talibane na prekid vatre i rat nazvalo nezakonitim.

Makron: Dijalog sa talibanima ne znači da ih priznajemo

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je za televiziju TF1 da je dijalog sa talibanima neophodan zbog evakuacije.

"Talibani kontrolišu Kabul i teritoriju Avganistana, tako da moramo da održimo razgovore. Ali, to ne znači da ih priznajemo. Odredili smo im uslove", rekao je on.

Tanjug AP/John Thys

 

Prema rečima Makrona, uslovi koji su određeni talibanima tiču se poštovanja ljudskih prava i "dostojanstva avganistanskih žena", preneo je TAS S.

Makron je u subotu potvrdio da je Francuska počela razgovore s talibanima o humanitarnim operacijama i nastavku evakuacija iz Avganistana.

Džonson talibanima: Niz uslova za diplomatsko priznanje

S druge strane, britanski premijer Boris Džonson smatra da je moguće diplomatsko priznanje talibana od strane Zapada, ali da bi taj radikalni pokret u Avganistanu morao da ispuni niz uslova.

"Ako novi režim u Kabulu želi diplomatsko priznanje ili odmrzavanje milijardi dolara koje su trenutno zamrznute, moraće da osiguraju bezbedan prolaz za one koji žele da napuste zemlju, da poštuju prava žena i devojaka, i da spreče da Avganistan ponovo postane inkubator za globalni terorizam, jer bi to bilo pogubno za Avganistan”, prenela je novinska agencija PA DŽonsonovu izjavu.

“Zajedno sa našim saveznicima u Americi i Evropi i širom sveta bavićemo se talibanima i to ne na osnovu onoga što kažu, već na osnovu onoga što urade”, poručio je britanski premijer.

Komentari (0)

Svet