Fokus

Društvenim mrežama se širila dezinformacija, sa helikoptera u Avganistanu nije visilo beživotno telo

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

01/09/2021

-

15:17

Društvenim mrežama se širila dezinformacija, sa helikoptera u Avganistanu nije visilo beživotno telo
Društvenim mrežama se širila dezinformacija, sa helikoptera u Avganistanu nije visilo beživotno telo - Copyright Twitter/Shayan Sardarizadeh

veličina teksta

Aa Aa

Društvenim mrežama se proširio video-snimak čoveka koji visi sa američkog helikoptera "Black Hawk" iznad Kandahara u Avganistanu. Mnogi koji su delili ovaj snimak, pisali su da je u pitanju beživotno telo. To, međutim, nije istina.

Prvobitno, video-snimak je objavio stručnjak za borbu protiv terorizma, koji je u opisu, zapravo, upitao šta se tu dešava.

Popularnost je snimak dobio nakon što ga je objavio i komičar "Old Holborn", koji je napisao da "neko u Kandaharu visi sa helikoptera kojim upravljaju talibani".

Jedan od onih koji su pomislili da se radi o beživotnom telu bio je i američki senator Ted Kruz.

"Ovaj strašni prizor pokazuje avganistansku katastrofu Džoa Bajdena. Talibani helikopterom prevoza obešenog čoveka", napisao je Kruz na tviteru, u objavi koja je sada obrisana.

Kruz je, nakon toga, napisao da je obrisao ovaj tvit jer je netačan.

Na video-snimku se, međutim, ne prikazuje javno obešen čovek. U pitanju je taliban u vojnoj opremi koji su zaplenili od Amerikanaca, koji pokušava, kako je preneo BBC, da zakači zastavu talibana na jednu zgradu u Kandaharu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet