Fokus

Avganistanska voditeljka koja je intervjuisala talibana napustila zemlju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

01/09/2021

-

12:38

Avganistanska voditeljka koja je intervjuisala talibana napustila zemlju
Avganistanska voditeljka koja je intervjuisala talibana napustila zemlju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ime Behešte Argand, voditeljke televizijske stanice "Tolo", obišlo je svet kada je intervjuisala talibana samo dan nakon što su oni preuzeli kontrolu nad Avganistanom. Dve nedelje kasnije, ona je napustila zemlju strahujući za svoj život.

Kako je rekla za BBC, više reportera je napustilo Avganistan i otišlo u inostranstvo zbog novonastale situacije u zemlji.

Da podsetimo, pre nešto više od dve nedelje, talibani su zauzeli Kabul čime su praktično označili povratak na vlast u Avganistanu posle skoro 20 godina. Američke trupe zvanično su se povukle iz Avganistana 31. avgusta.

"Veoma sam tužna jer je ova generacija zaista radila, zaista se borila za novi Avganistan", rekla je Argand.

Kako je rekla, nedostaje joj njen posao, ali, kako dodaje, u Avganistanu trenutno nema ničega. Vratila bi se jedino ukoliko bi talibani ispunili obećanje da su se promenili i dali ljudima određena prava.

Inače, predsednik SAD Džo Bajden obratio se u utorak naciji nakon što je američka vojska posle dvadesetogodišnje misije napustila Avganistan.

Bajden je svoje obraćanje naciji počeo zahvalivši se vojnom osoblju SAD na evakuaciji više od 120.000 ljudi iz Kabula. Čitav proces je nazvao "izvanrednim uspehom" rekavši da nijedna druga nacija nije uspela tako nešto.

Čitavu misiju u Avganistanu nazvao je dobrim poslom i pohvalio američke vojnike koji su rizikovali svoje živote "da služe drugima... ne u misiji rata, već u misiji milosrđa".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet