Evropa

Papa citirao Putina i kritikovao Zapad zbog Avganistana

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2021

-

12:13

Papa citirao Putina i kritikovao Zapad zbog Avganistana
Papa Franja - Copyright AP/Riccardo De Luca

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja kritikovao je nedavno prisustvo SAD i saveznika u Avganistanu kao neuspešan pokušaj da se nametne demokratija, a to je učinio citirajući ruskog predsednika Vladimira Putina, ubeđen da navodi reči nemačke kancelarke Angele Merkel.


U radijskom intervjuu koji je emitovan danas, papa Franja je upitan o novoj političkoj situaciji koja je nastala u Avganistanu nakon što su se SAD i njihovi saveznici povukli iz zemlje, sad pod kontrolom talibana, nakon 20 godina rata.

Papa je rekao da će odgovoriti citatom koji je pripisao nemačkoj kancelarki, koju je opisao kao "jednu od najvećih svetskih političkih ličnosti", prenosi AP.

"Neophodno je zaustaviti neodgovornu politiku nametanja sopstvenih vrednosti drugima i pokušaje izgradnje demokratije u drugim zemljama zasnovane na spoljnim modelima, ne uzimajući u obzir istorijska, etnička i verska pitanja i potpuno zanemarujući tuđe tradicije", odgovorio je papa citirajući u stvari prošlomesečnu izjavu ruskog predsednika tokom posete nemačke kancelarke Moskvi.

Nakon tog sastanka 20. avgusta, Putin je oštro kritikovao Zapad zbog Avganistana, i poručio da je brza ofanziva kojom su talibani osvojili vlast pokazala uzaludnost zapadnih napora da nametnu svoju viziju demokratije, a tom prilikom Merkel je pozvala Rusiju da iskoristi svoje kontakte sa talibanima i zatraži da se avganistanskim građanima koji su pomagali Nemačkoj, dozvoli da napuste zemlju.

Razgovor za "Kadena KOPE" obavljen je krajem prošle nedelje u Vatikanu, a ova radio stanica u vlasništvu španske katoličke biskupske konferencije emitovala je intervju danas i saopštila da je njegov sadržaj proverio sam papa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa