Fokus

Broj žrtava uragana Ajda porastao na 64, troškovi materijalne štete će premašiti 50 milijardi dolara

Komentari

Autor: Sky News, Tanjug

04/09/2021

-

09:13

Broj žrtava uragana Ajda porastao na 64, troškovi materijalne štete će premašiti 50 milijardi dolara
Broj žrtava uragana Ajda porastao na 64, troškovi materijalne štete će premašiti 50 milijardi dolara - Copyright Tanjug/AP Photo/Gerald Herbert

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 64 osobe su poginule u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je uragan Ida prošao obalom Meksičkog zaliva, što ga čini petom najsmrtonosnijom tropskom olujom u zemlji.

Uragan je sa sobom doneo 250mm kiše, a većina mesta na njegovoj putanji dobila je dvostruku količinu mesečnih padavina u samo 24 sata.

Vlasti su saopštile da i dalje tragaju za nestalima i da rade na identifikaciji poginulih. Očekuje se da će ukupni troškovi materijalne štete premašiti 50 milijardi dolara.

Inače, američki predsednik Džozef Bajden obišao je Luizijanu pogođenu uraganom Ajda koji je izazvao velika razaranja i odneo ljudske živote.

Bajden se sastao sa guvernerom te države Džonom Belom Edvardsom i lokalnim zvaničnicima, preneo je Rojters.

U pogođenim područjima u toku je saniranje posledica obilnih padavina i poplava koje je izazvala Ajda.

Lideri u pojedinim saveznim državama takođe obećavaju da će razmotriti eventualne mere da se spreči ponavljanje slične katastrofe.

Nju Džerzi i Njujork su uložili milijarde dolara u poboljšanje sistema za zaštitu od poplava nakon što je oluja Sendi pogodila region 2012. godine.

Predsednik Bajden u četvrtak je odobrio da se u obe države proglasi stanje katastrofe, što omogućava federalnim agencijama da pomognu najteže pogođenim područjima.

Komentari (0)

Svet