Fokus

Nejasna situacija u Gvineji: Vojska tvrdi da je preuzela vlast, ministarstvo demantuje

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2021

-

18:08

Nejasna situacija u Gvineji:  Vojska tvrdi da je preuzela vlast, ministarstvo demantuje
Predsednik Gvineje, Alfa Konde - Copyright Tanjug/Eric Gaillard/Pool Photo via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Vojnici koji su izveli pobunu u danas u glavnom gradu Gvineje izjavili su u kratkom obraćanju na državnoj televiziji da su poništili ustav i raspustili vladu u toj zapadnoafričkoj državi.


Međutim, Ministarstvo odbrane saopštilo je da je napad na predsedničku palatu odbijen, preneo je Rojters.

Žestoka pucnjava izbila je jutros u blizini predsedničke palate u Konakriju, a nekoliko izvora je navelo da iza nemira stoji elitna jedinica nacionalne vojske koju vodi bivši francuski legionar Mamadi Dumbuja.

Dve osobe su povređene u pucnjavi, a predsednik zemlje Alfa Konde je ostao nepovređen.

 

 


Neimenovani vojnik, ogrnut državnom zastavom Gvineje i okružen još osmoricom naoružanih vojnika, rekao je u prenosu da planiraju formiranje prelazne vlade, a da će kasnije izneti druge detalje.

Vojnik je govorio nakon što su su se na društvenim mrežama pojavili video snimci čiju autentičnost Rojters nije mogao odmah da potvrdi, a koji prikazuju Kondea koji je okružen u sobi specijalnim vojnim snagama.

Ministarstvo odbrane saopštilo je, međutim, da je pokušaj pobune ugušen.

 

"Predsednička straža podržana odbrambenim i bezbednosnim snagama obuzdala je pretnju i odbila napad", navodi se u saopštenju.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je danas nasilno oduzimanje vlasti u Gvineji i zatražio momentalno oslobođenje predsednika Alfa Kondea.

"Ja lično veoma pažljivo pratim situaciju u Gvineji i najoštrije osuđujem svako preuzimanje vlasti silom pištolja i pozivam na hitno oslobađanje predsednika Alfa Kondea", objavio je Gutereš na svom Tviter nalogu, prenosi Tass.

Vođa pobunjenih vojnika koji su izveli pobunu danas u glavnom gradu Gvineje, Konakriju, pukovnik Mamadi Doumbouja, izjavio je na nacionalnoj televiziji da je predsednik Alfa Konda (83) uhapšen, vlada raspuštena i ustav suspendovan, prenela je Frans 24.
 

Komentari (0)

Svet