Fokus

20 godina od terorističkih napada na SAD: U Kulama bliznakinjama stradala i dvojica Srba, ovo su njihove priče

Komentari

Autor: The Globe and Mail, Politika

11/09/2021

-

10:00

20 godina od terorističkih napada na SAD: U Kulama bliznakinjama stradala i dvojica Srba, ovo su njihove priče
20 godina od terorističkih napada na SAD: U Kulama bliznakinjama stradala i dvojica Srba, ovo su njihove priče - Copyright AP Photo/Richard Drew; Suzanne Plunkett; Beth A. Keiser; David Karp

veličina teksta

Aa Aa

Tanja Tomašević je devet meseci verovala da je njen suprug Vladimir uspeo da pobegne iz Svetskog trgovinskog centra. Štaviše, u glavi je konstruisala više scenarija o njegovom preživljavanju - u jednom je izašao pre nego što se kula srušila; a u drugom se izvukao iz ruševina, i tumarao bez pamćenja Menhetnom.

Danas se navršava 20 godina od terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi. Pripadnici Al-Kaide oteli su dva aviona koji su zakucali u kule bliznakinje, odnosno obe zgrade Svetskog trgovinskog centra. Treći oteti avion udario je u zgradu Pentagona u Vašingtonu, a u četvrtom avionu, na sada već čuvenom letu kompanije United 93, putnici su uspeli da savladaju otmičare, ali nažalost nisu uspeli da prizemlje avion.

Svet pak, najviše pamti udar na "bliznakinje", a među brojnim žrtvama bila su i dvojica Srba. Mediji su tada izveštavali i o još jednoj srpskoj državljanki, koja je izbegla tragediju jer je kasnila na posao.

Tanjine vizije da joj je suprug preživeo, srušile su se u junu naredne godine kada su spasioci u ruševinama Svetskog trgovinskog centra pronašli ono što je ostalo od muškarca kog je volela: raspadnuti deo desnog kuka, komad kolena i iseckane delove Graton pantalona koje je kupio u Torontu.

"Do tada mi je bilo dozvoljeno da imam veru. Nakon toga mi je sve oduzeto", rekla je ona u razgovoru za Globe and Daily 2002. godine.

Vladimir Tomašević rođen je 25. januara 1965. na Kosovu i Metohiji. Kao četvorogodišnji dečak sa roditeljima i mlađom sestrom Jelenom preselio se u Beograd, gde je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu. Vladimir je bio jedan od 24 Kanađana koji su poginuli 11. septembra u terorističkim napadima na SAD.

 

 

Tanjin suprug, koji nikada pre toga nije bio u Njujorku, prisustvovao je poslovnoj konferenciji. Nebrojeno puta je razmišljala o statističkoj verovatnoći da je Vladimir bio u Svetskom trgovinskom centru baš na dan kada je napadnut.

"Stalno se pitate zašto se to moralo dogoditi tog dana. Destruktivno je razmišljati na taj način, ali ne možete protiv toga", rekla je.

Do septembra 2001. godine, život Tomaševića je bio parabola o uspehu Nove Kanade. Tanja i Vladimir su zajedno došli iz Srbije, odnosno tadašnje Jugoslavije 1994. godine, nadajući se boljem životu. I uspeli su u tome. Tanja je bila viši poslovni analitičar u BMO Nesbitt Burns, a Vladimir potpredsednik za razvoj softvera u kompaniji Optus Business Solutions.

Poslednji put su razgovarali telefonom u noći 10. septembra. Ujutru 11. septembra, Tanja je gledala kako se tragedija odvija uživo na televiziji. Nekoliko nedelja kasnije, u stanju šoka, otišla je u Njujork. Kako kaže, više nije postojala ni nada da će zateći Vladimira kako luta ulicama grada.

U intervjuu te 2002. godine rekla je da ne prođe ni sat vremena da ne pomisli na njega.

"Nikada ne prestaje. 11. septembar je svaki dan", zaključila je tada.

AP Photo/Beth A. Keiser

 

Posmrtni ostaci Vladimira Tomaševića stigli su iz Njujorka posle sedam godina. Porodica je odlučila da sahrana bude obavljena na godišnjicu terorističkih napada na Topčiderskom groblju u Beogradu.

Andrija Tomašević, otac nastradalog Vladimira, ispričao je za Politiku 2008. godine da su vlasti Njujorka posle terorističkih napada na Svetski trgovinski centar smatrale da neće biti moguće pronaći posmrtne ostatke nastradalih, pa su zato ponudile svim porodicama poginulih urne sa zgarišta razrušenih kula bliznakinja. Porodica Tomašević je to prihvatila, pa je u novembru 2001. godine na Topčiderskom groblju položila urnu koja je stigla iz Njujorka.

Bojanovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni

Pored Vladimira Tomaševića, u terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine, nastradao je još jedan Srbin – Bojan Kostić.

On se u trenutku prvog udara otetog aviona na Svetski trgovinski centar nalazio na 104. spratu u kancelarijama čuvene brokerske kompanije "Kantor Ficdžerald”.

Minut posle strahovite eksplozije Bojan je telefonom pozvao svoju verenicu Šveđanku Suzan i mirnim glasom joj ostavio poruku na sekretarici: "Avion je udario u zgradu, pokušaćemo da se evakuišemo".

AP Photo/Marty Lederhandler, File

 

Njegovo telo nikada nije pronađeno, a on je, sa još hiljadama nestalih u ruševinama STC, proglašen mrtvim.

Bojan Kostić je rođen 1968. godine u Beogradu gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Kao jedan od najtalentovanijih omladinaca u košarkaškoj školi "Partizana” dobio je stipendiju na Univerzitetu Ajova, gde je jednu sezonu igrao košarku i školovao se, ali onda se teško povredio i morao da završi sportsku karijeru.

(Priredila T.T.)

 

Komentari (0)

Svet