Fokus

Vojna parada u Severnoj Koreji uz prisustvo Kima, ali bez raketa

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2021

-

08:14

Vojna parada u Severnoj Koreji uz prisustvo Kima, ali bez raketa
Vojna parada u Severnoj Koreji uz prisustvo Kima, ali bez raketa - Copyright Tanjug AP/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja proslavila je 73. godišnjicu svog osnivanja noćnom vojnom paradom, a prema dosadašnjim izveštajim državnih medija uz defile vojnika ove godine nije zabeleženo demonstriranje novih raketnih projektila.

Vrhovni vođa Kim Džong Un prisustvovao je paradi u glavnom gradu Pjongjangu koja je počela u ponoć, a vojni avioni nadletali su trg Kim Il Sung u formaciji, prema izveštaju severnokorejske agencije KCNA prenosi Rojters.

Novine Rodong Šinmun, glasilo vladajuće Radničke partije, objavile su fotografije ljudi u narandžastoj zaštitnoj opremi sa gas maskama koji su simbolizovali napore zemlje u borbi protiv korona virusa, i vojnih pešadijskih jedinica kako marširaju uz nekoliko višecevnih raketnih bacača.

Kim ove godine nije održao govor

U dosadašnjim izveštajima nisu zebeležene niti pomenute rakete, a Kim nije održao nikakav govor, za razliku od prošlog oktobra kada je država održala noćnu vojnu paradu na kojoj su prikazane do tada nezabeležene interkontinentalne balističke rakete.

Nakon događaja u oktobru prošle godine, u januaru je održana još jedna noćna vojna parada, a pripreme za ovu poslednju uočene su ranije na satelitskim snimcima, o kojima su prošle nedelje izveštavali specijalizovani portali za praćenje događaja u Severnoj Koreji "NK Njuz" i "38 Nort".

Razgovori sa ciljem da se Pjongjang ubedi da odustane od nuklearnog oružja i arsenala balističkih projektila su u zastoju poslednjih godina, a administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena najavila je nastavak diplomatskih napora kako bi se postigla severnokorejska denuklearizacija, ali za sada nije pokazala spremnost da ispuni zahteve te zemlje za ublažavanje sankcija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet