Fokus

Organizacije koje prate aktivnosti Pjongjanga tvrde: Severna Koreja se priprema za vojnu paradu

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2021

-

08:27

Organizacije koje prate aktivnosti Pjongjanga tvrde: Severna Koreja se priprema za vojnu paradu
Organizacije koje prate aktivnosti Pjongjanga tvrde: Severna Koreja se priprema za vojnu paradu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Severnokorejske trupe trenutno vrše pripreme, najverovatnije za vojnu paradu, tvrde dve organizacije koje prate aktivnosti Pjongjanga na osnovu satelitskih snimaka.

Mogući datum za održavanje takvog događaja do sada nije potvrđen, a Severna Koreja je koristila nedavne parade za prezentaciju nove vojne opreme, uključujući i velike balističke rakete, prenosi Rojters.

"Pripreme za velike parade obično počinju jedan do dva meseca unapred, ponekad i više", saopštio je danas američki portal 38 nort (38 North) koji prati Severnu Koreju uz satelitsku fotografiju koja prikazuje trupe na poligonu za paradu Mirim u Pjongjangu.

Prema njihovim navodima, to bi moglo da ukazuje na predstojeću vojnu paradu u oktobru, kao što je to bio slučaj prošle godine.

Na prošlogodišnjoj smotri severnokorejski vođa Kim Džong Un otkrio je do tada neviđene interkontinentalne balističke rakete, a još jedna noćna vojna parada održana je u januaru.

Organizacija sa sedištem u Seulu NK Pro objavila je satelitske snimke na kojima je na desetine vojnih kamiona i najmanje 14 jedinica sa oko 300 vojnika na poligonu bilo u ponedeljak, a trupe su ponovo viđene na slikama od srede.

profimedia

 

U Severnoj Koreji uskoro će se proslavljati državni praznici Dan državnosti 9. septembra i godišnjica osnivanja vladajuće stranke 10. oktobra, što bi mogao da bude prigodan termin za vojnu paradu, a Pjongjang može svečanom smotrom svojih trupa da obeleži i 8. oktobar, kada će Kim proslavljati desetogodišnjicu svog postavljenja za vrhovnog komandanta oružanih snaga, saopštio je NK Pro.


Razgovori o nuklearnom naoružanju Pjongjanga su u zastoju poslednjih godina, a administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena saopštila je da će uložiti diplomatske napore kako bi postigla severnokorejsku denuklearizaciju, ali za sada nije pokazala volju da ublaži sankcije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet