Fokus

Misteriozni sindrom koji napada isključivo američke državljane u "neprijateljskim" zemljama: Da li je u pitanju biološko oružje?

Komentari

Autor: CNN

10/05/2021

-

15:48

Misteriozni sindrom koji napada isključivo američke državljane u "neprijateljskim" zemljama: Da li je u pitanju biološko oružje?
Misteriozni sindrom koji napada isključivo američke državljane u "neprijateljskim" zemljama: Da li je u pitanju biološko oružje? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Federalne vlasti Sjedinjenih Američkih Država istražuju brojne "nevidiljive zvučne napade" na američke zaposlene u zemlji i inostranstvu.

Incidenti su prvi put otkriveni na Kubi 2016. godine kada su američki zvaničnici prijavili glavobolje i druge probleme bez poznatog uzorka. Misteriozni slučajevi su stoga nazvani "sindrom Havane".

Međutim, ono čemu se niko nije nadao jeste da će se slična epizoda dogoditi i u SAD, tačnije 2019. godine u predgrađu Virdžinije u Vašingtonu i to baš čoveku koji je zaposlen u Beloj kući. Još jedan napad dogodio se i u novembru 2020. godine u blizini Bele kuće, navodi CNN.

Šta je uopšte sindrom Havane?

Prvi put je otkriven 2016. godine na Kubi kada je američko osoblje iskusilo "upornu" disfunkciju mentalnog stanja, unutrašnjeg uha i pokreta očiju, praćeno poremećajima u spavanju i glavoboljama.

Prema ovom izveštaju, čini se da su pogođene osobe pretrpele povredu široko rasprostranjenih moždanih mreža "bez povezane istorije traume glave".

Da li je to psihološko stanje?

Studija iz 2019. godine objavljena u žurnalu Royal Society of Medicine istraživala je mogućnost da je sindrom Havane oblik psihogene bolesti.

"Pojam psihogena bolest se odnosi na fizičke poremećaje koji proističu iz emocionalnih ili mentalnih stresova, a verovatno potiču iz neke vrste psiholoških ili psihijatrijskih poremećaja. Obično se identifikuju nakon što se isključi medicinski ili biološki uzrok", kaže dr Ken Džons, načelnik sektora za bihevioralno zdravlje u bolnici "Texas Healt Arlington Memorial".

Autori studije naglasili su da su nove tehnologije često pojačavale strepnje i prevladavajući strah.

"Ubrzo nakon izuma radija, mnogi ljudi su verovali da ih nevidljivi talasi čine bolesnim. Kada su se početkom 80-ih rasprostranili kompjuteri, neki su bili sigurni da uzrokuju urođene mane i pobačaje", napisali su autori studije.

Primetili su da su noviji strahovi da će "mobilni telefoni, mikrotalasne i wi-fi prouzrokovati povećanu učestalost tumora na mozgu", naučno neumeteljeni.

Ipak, psihogeni bol jeste stvaran, kaže Džons i dodaje da je to stanje u kojem nečije iskustvo bola ne odgovara njegovim fizičkim simptomima.

"Zaista, iskustvo bola je stvarno i treba ga priznati i u potpunosti proceniti. Psihološki tretman može uključivati kognitivno-bihevioralnu terapiju, određene antidepresive, kao i nenarkotična sredstva protiv bolova", istakao je.

Na pitanje da li psihogena bolest može da izazove stvarne fizičke probleme koji se mogu medicinski otkriti, Džonas je odgovorio "da".

"Psihogene bolesti su stvarne i održavaju snagu i složenost interakcije između našeg uma i tela. Psihogene bolesti mogu se manifestovati u ozbiljnim i hroničnim fizičkim stanjima koja opravdavaju psihološke, a ponekad i dodatne medicinske intervencije i lečenje", ističe.

Da li zvučni talasi mogu izazvati sindrom Havane?

Neurolog dr Darijus Kohan je primetio da se to događa već duže vreme uglavnom američkim državljanima u zemljama koje nisu u prijateljskim odnosima sa SAD. Ne veruje da je u pitanju zarazna bolest.

"Sumnjam da jeste. Veoma je ciljano. Dakle, koja vrsta patogena pogađa samo američke službenike? To bi bilo savršeno biološko oružje koje napada samo zaposlene u vladi"

Kohan kaže da usmereni zvuk može prouzrokovati povrede, kao i da bi sonični uređaj bio moćno oružje.

"Da biste otprilike shvatili koliko to može biti jako, ispričaću vam jednu priču. Pre otprilike 10 godina pirati na obali Somalije napali su jedan od kruzera koji je bio opremljen najmoćnijim projektorima. Tako je osoblje doslovno projektovalo radiotalase prema piratima i to je u osnovi zaštitilo brod", rekao je.

Kohan je takođe opisao da postoji i hiruški alat zasnovan na zvuku, koji se zove harmonični skalpel. U pitanju je zvuk koji vibrira tako brzo da može prerezati tkivo.

"U operacionoj sali se uveliko koriste ultrazvučni aspiratori. Njihovi talasi su toliko snažni da uništavaju tumor koji se potom može isisati u obliku tečnosti. Ovi zvučni uređaji pak, defitivno mogu naneti veliku štetu"

Mikrotalasi još jedno potencijalno oružje

Dr Darijus Kohan je dodao da mikrotalasi koje rutinski koristimo u kuhinji, takođe mogu naneti potencijalno veliku štetu.

"Mislim da se nešto događa i jedino objašnjenje jeste da je u pitanju neka vrsta zračenja spoljašnjim snopom, a to i te kako utiče na pacijente i kogniciju ljudi", zaključio je.

Federalne vlasti istražuju napade

Marko Rubio, potpredsednik američkog Odbora za obaveštajni rad Senata SAD i predsednik Mark Vorner nedavno su objavili zajedničku izjavu o istrazi komiteta o sumnjama da su u pitanju direktni energetski napadi usmereni na osoblje američke vlade.  

"Skoro pet godina smo upoznati sa izveštajima o misterioznim napadima na osoblje vlade SAD u Havani i širom sveta. Čini se da se ovaj obrazac napada na naše građane koji služe vladi SAD, povećava. Odbor za obeštajni rad Senata namerava da istraži ovo", rekli su.

 

 

Komentari (0)

Svet