Fokus

Obeležavanje godišnjice terorističkih napada, Bajden: Jedinstvo je najznačajnija poruka 11. septembra

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug, CNN

11/09/2021

-

11:46

Obeležavanje godišnjice terorističkih napada, Bajden: Jedinstvo je najznačajnija poruka 11. septembra
Obeležavanje godišnjice terorističkih napada, Bajden: Jedinstvo je najznačajnija poruka 11. septembra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Sjedinjenim Američkim Državama danas se obeležava dvadeseta godišnjica terorističkih napada u kojima je na tri lokacije, u intervalu od 102 minuta, poginulo gotovo 3.000 ljudi.

Reč je o napadu sa najozbiljnijim posledicama u savremenoj američkoj istoriji koji su počinili islamistički ekstremisti terorističke organizacije Al-Kaida, preneo je Glas Amerike.

Prema zvaničnim podacima, najmanje 19 pripadnika islamističke militantne organizacije Al-Kaide otelo je četiri američka putnička aviona.

Dve letelice su 11. septembra 2001. u razmaku od 17 minuta udarila u kule Svetskog trgovinskog centra, zdanja u gradskom jezgru Menhetna, usled čega su se oba nebodera srušila. Život je izgubilo najmanje 2.600 ljudi.

AP Photo/Beth A. Keiser

 

 

Treći avion udario je u zgradu Pentagona, sedište američkog Sekretarijata za odbranu, kada su stradale 184 osobe. Četvrta letelica, koja se uputila prema Kapitol hilu, srušila se kod grada Šenksvila.

Život su izgubili svi putnici leta 93 Junajted erlajnza.

Memorijali se održavaju u Njujorku, kod nekadašnjeg zdanja Svetskog trgovinskog centra, pred Pentagonom, kao i u gradu Šenksvilu u državi Pensilvanija.

Trenutno ne postoje procene broja građana koje bi se mogle okupiti tokom odavanja pošte žrtvama terorističkih napada u SAD, u trenutku kada delta varijanta korona virusa uzima maha širom zemlje.

Najavljeno je i da će ceremoniji u Pentagonu prisustvovati sekretar za odbranu Lojd Ostin i načelnik Združenog generalštaba američke vojske Mark Majli.

Američka potpredsednica Kamala Haris, trebalo bi da oda poštu žrtvama na letu 93 Junajted erlajnsa koji se srušio u Pensilvaniji.

Bajden: Jedinstvo nas čini onim što smo

Predsednik Džozef Bajden obići će sva mesta koja su bila mete napada.

On je prethodno pozvao na zaceljenje i promišljanje u gotovo sedmominutnom video snimku objavljenom uoči obeležavanja dvadesetogodišnjice terorističkih napada.

"Jedinstvo nas čini onim što smo - Amerikom u svom najboljem svetlu. Za mene je to najznačajnija pouka 11. septembra. Kada smo bili u najtežem trenutku - učinili smo sve što nas čini ljudima. U borbi za dušu Amerike –- jedinstvo je naša najveća snaga", rekao je Bajden u video poruci.

Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

 

On je istakao da su "mračnije sile ljudske prirode - strah i ljutnja, ogorčenost i nasilje nad muslimanskim Amerikancima, pravim i vernim sledbenicima miroljubive religije" narušile, ali ne i slomile američko jedinstvo.

"Za mene, to je centralna lekcija 11. septembra, a to je da je kada smo najranjiviji, u potiskivanju svega onoga što nas čini ljudima i u bici za dušu Amerike, jedinstvo je naša najveća snaga", rekao je Bajden i dodao da jedinstvo ne znači da svi moraju da veruju u istu stvar.

Bajden je u videu poruci objavljenoj u petak odao poštu poginulima u napadima, a nije zaboravio i na hiljade povređenih, kao i na vatrogasce, medicinske sestre i mnoge druge koji su tokom spašavanja rizikovali ili stradali, preneo je Rojters.

Teroristički napad bio je povod da SAD pokrenu globalni rat protiv terorizma, ne samo u Avganistanu, već i u Iraku i drugim mestima širom sveta. U tim konfliktima poginule su hiljade američkih vojnika i stotine hiljada civila.

Kraljica Elizabeta odala počast žrtvama

Britanska kraljica Elizabeta odala je počast danas žtvama koje su poginule 11. septembra 2001. godine u napadu u Svetskom trgovinskom centru u Sjedinjenim Američkim Državama.

U poruci predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Džozefu Bajdenu, kraljica je rekla da njene misli i molitve, kao i njene porodice i cele nacije, ostaju sa žrtvama, preživelima i pođenim porodicama, kao i sa hitnim službama i spasiocima, piše Rojters.

"Moja poseta Svetskom trgovinskom centru 2010. godine urezana je u moja sećanja. Podseća me da, dok odajemo počast onima iz mnogih naroda, vera i porekla, koji su izgubili živote, takođe odajemo počast otpornosti i odlučnosti zajednica koje su se udružile radi obnove", rekla je kraljica Elizabeta.

Komentari (0)

Svet