Fokus

Tropska oluja Nikolas se približava Meksičkom zalivu: U Teksasu i Luizijani strah od poplava

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP

13/09/2021

-

12:26

Tropska oluja Nikolas se približava Meksičkom zalivu: U Teksasu i Luizijani strah od poplava
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Tropska oluja Nikolas kreće se uz obalu Meksičkog zaliva, te se u narednom periodu očekuju obilne padavine u Teksasu, Meksiku i Luizijani.

Američki Nacionalni centar za uragane u Majamiju navodi da oluja postaje sve jača sa vetrovima od 95 kilometara na sat, a uskoro će stići do južne obale Teksasa.

Veći deo obala u Teksasu bio je pod upozorenjem jer se smatra da bi velike kiše mogle da izazovu poplave.

Očekuju se padavine od 25 cm u Teksasu i jugozapadnoj Luizijani, a maksimumom od 50 cm.

Guverner Teksasa Greg Abot rekao je da je država pripremila spasilačke timove i resurse u Hjustonu i duž obale Meksičkog zaliva.

"Ovo je oluja koja bi mogla da donese jaku kišu, kao i vetar u različitim regijama duž obale Meksičkog zaliva. Pozivamo vas da poslušate lokalna upozorenja", rekao je Abot u video poruci.

Guverner Luizijane Džon Bel Edvards proglasio je u nedelju uveče vanredno stanje uoči dolaska oluje. Ta država se još oporavlja od uragana Ida, kao i prošlogodišnjeg uragana Laura i obilnih poplava.

"Najozbiljnija pretnja Luizijani je u jugozapadnom delu države, gde je u toku oporavak od uragana Ida i majskih poplava. U ovom području moguće su jake kiše i poplave. Međutim, takođe je verovatno da će u celoj južnoj Luizijani ove nedelje biti jaka kiša, uključujući područja koja je nedavno pogodio uragan Ida ", rekao je Edvards.

Očekivalo se da će oluja doneti najveće količine padavina zapadno od mesta gde je uragan Ida pre dve nedelje pogodio Luizijanu.

Meteorolog Bob Henson smada da padavine mogu ponovo da pogode i teritorije na kojima je nedavno nevreme srušilo kuće zbog čega je i poginulo 26 osoba, prenosi AP.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet