Fokus

Tvrdnje iz nove knjige: U Vašingtonu strahovali zbog Trampovih poteza, američki general krišom zvao Peking da ih umiri

Komentari

Autor: The Washington post, CNBC, Tanjug

16/09/2021

-

22:07

Tvrdnje iz nove knjige: U Vašingtonu strahovali zbog Trampovih poteza, američki general krišom zvao Peking da ih umiri
AP/Susan Walsh - Copyright AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

U poslednjim mesecima administracije Donalda Trampa, vrhovni američki general je toliko strahovao od poteza predsednika i da bi oni mogli da izazovu rat sa Kinom da je preduzimao hitne akcije za sprečavanje oružanog sukoba. Načelnik generalštaba Mark Mili je dva puta zvao Peking kako bi ih uverio da Tramp nema nameru na napadne Kinu, navodi se u novoj knjizi "Peril".

Svoju treću knjigu o Donaldu Trumpu, koja bi trebalo da bude objavljeno sledeće nedelje, napisao je veteran afere Votergejt Bob Vudvord sa koautorom Robertom Kostom, kolegom takođe reporterom "Vašington Posta".

Nakon prve dve knjige u seriji o Trampu, najnovije izdanje pokriva kraj Trampovog predsednikovanja i početak prvog mandata Džoa Bajdena u Beloj kući, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Vudvord i Kosta prikazuju generala Marka Milija, načelnika zduženog generalštaba američkih oružanih snaga, koji je siguran da je Tramp nakon izbora doživeo "ozbiljan mentalni pad".

On je navodno mislio da je predsednik postao "maničan", jer je vikao na saradnike i zvaničnike i konstruisao svoju alternativnu stvarnost o beskrajnim izbornim zaverama.

Autori pišu da se general zabrinuo da bi Tramp mogao postati "neuračunljiv" zbog čega je upozorio više vojne strukture da računaju s tim da se "nikada ne zna šta je predsednikov pokretački motiv".

Pozivi Kini

Kako je preneo "Vašington post", u dva tajna poziva, general Mili je razgovarao sa kineskim kolegom Li Zuočengom i rekao mu da SAD neće izvesti napade. 

Prvi poziv dogodio se 30. oktobra 2020. godine, četiri dana pre izbora na kojima je pobedio Trampov rival Džo Bajden, a drugi se dogodio 8. januara 2021. godine, dva dana nakon haosa na Kapitolu.

Taj prvi poziv, kako se dodaje, izazvan je Milijevim pregledom obaveštajnih podataka koji su sugerisali da Kinezi veruju da se SAD spremaju za napad. Autori pišu da je to uverenje bilo zasnovano na napetostima zbog vojnih vežbi u Južnom kinesko moru i produbljeno Trampovom ratobornom retorikom prema Kini.

"Generale Li, želim da vas osiguram da je američka vlada stabilna i da će sve biti u redu. Nećemo vas napasti ili izvesti bilo kakvu operaciju protiv vas", rekao je Mili.

Navodno je obećao kineskom generalu da će ga upozoriti ukoliko dođe do napada.

U drugom pozivu, obavljenom zbog kineskih strahova izazvanih zbog događaja od 6. januara na Kapitolu, Mili je rekao da je "sve 100 odsto stabilno".

"Sve je u redu, ali demokratija može nekad biti aljkava", rekao je.

Inače, načelnik generalštaba američke vojske general Mark Mili negirao je da je prekoračio ovlašćenja time što je telefonirao svom kineskom kolegi na kraju mandata predsednika Donalda Trampa.

"Njegovi pozivi Kinezima i drugima u oktobru i januaru bili su u skladu sa njegovim dužnostima i odgovornostima i sastojali su se u tome da se prenesu uveravanja radi održanja strateške stabilnosti", rekao je portparol generalštaba, pukovnik Dejv Batler u saopštenju, prenosi CNBC.

Komentari (0)

Svet