Fokus

Devojčice isključene iz srednjih škola u Avganistanu, talibani zatvorili i žensko ministarstvo

Komentari

Autor: BBC, Tanjug

18/09/2021

-

13:28

Devojčice isključene iz srednjih škola u Avganistanu, talibani zatvorili i žensko ministarstvo
Devojčice isključene iz srednjih škola u Avganistanu, talibani zatvorili i žensko ministarstvo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Talibani su isključili devojčice iz srednjih škola u Avganistanu, nakon što su samo dečacima i muškim nastavnicima naredili povratak. U saopštenju ove grupe se navodi da će srednje škole nastaviti sa radom, ali se devočice ili žene ne pominju, piše BBC.

Uprkos onome što su talibani obećali, ovo je još jedan znak da se Avganistan vraća strogoj vlasti kakva je bila devedesetih godina.

BBC dodaje i da su talibani u petak navodno zatvorili ministarstvo koje se tiče ženskih pitanja i zamenili ga departmanom koje je svojevremeno utvrđivalo stroga religijska pravila. 

Tokom njihove vlasti od 1996. do 2001. godine, Ministarstvo za propagiranje vrlina i sprečavanje poroka bilo je odgovorno za raspoređivanje takozvane policije morala na ulice, kako bi nametnuli strogo tumačenje islamskog verskog zakona, poznatog kao šerijat.

Talibani su unutar novog ministarstva saopštili da nisu obavešteni o tome gde i da li se planira novo ministarstvo za žene.

"Zabrinuta sam za svoju budućnost"

Uoči otvaranja škola izdato je saopštenje u kom se navodi da bi svi "muški nastavnici i đaci trebalo da posećuju obrazovne institucije". Srednje škole su obično namenjene učenicima od 13 do 18 godina, a većina njih je uglavnom i separatisana, pa je tako talibanima lako da zatvore škole za devojčice.

"Veoma sam zabrinuta za svoju budućnost. Sve je tako mračno. Svaki dan se budim i pitam zašto sam živa? Da li bi trebalo da ostanem kod kuće i čekam da neko pokuca na vrata i pita da se udam za njega? Da li je to svrha biti žena?", rekla je jedna učenica.

Da podsetimo, ranije ove nedelje su talibani saopštili da će ženama biti dozvoljeno da studiraju, ali da neće moći to da rade uz muškarce, te da će biti suočene sa pravilima oblačenja. Već tada su se pojavile glasine da to znači da će žene da budu isključene iz obrazovanja jer fakulteti nemaju uslove da razdvoje odeljenja. Takođe, ukoliko su im zabranjene sredje škole, to ujedno znači i da im je oduzeta mogućnost studiranja.

Od kada su talibani sklonjeni sa vlasti 2001. godine, zabeležen je napredak u avganistanskom obrazovnom sistemu, posebno za devojčice i žene.

Broj devojčica koje pohađaju osnvnu školu porastao je sa gotovo nula na 2,5 miliona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet