Fokus

VIDEO Avganistanci na ivici ekonomskog sloma: "Ne znam kako ću prehraniti porodicu"

Komentari

Autor: AP

15/09/2021

-

07:13

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Novi talibanski vladari u Avganistanu suočavaju se sa teškim ekonomskim i bezbednosnim izazovima u trenutku kada se vraćaju na vlast u zemlji koja se uveliko razlikuje od one koju su napustili pre 20 godina.

Kada su poslednji put vladali, krajem devedesetih, Avganistan je bio siromašna poljoprivredna nacija, a talibani su bili zaokupljeni nametanjem svoje oštre islamske doktrine u već duboko tradicionalno i većinom popustljivo stanovništvo.

Ovog puta nasleđuju razvijenije društvo sa malom, obrazovanom srednjom klasom, ali i ekonomijom koja je uništena ratom i korupcijom.

Čak i pre nego što su talibani zauzeli Kabul 15. avgusta, stopa nezaposlenosti je bila veća od 30 odsto, a više od polovine Avganistanaca živi u siromaštvu, uprkos dve decenije američkog angažovanja i milijarde dolara pomoći.

Osim toga, talibanska vlada suočena je sa ogromnim ekonomskim izazovima i, skoro svakodnevnim upozorenjima o predstojećiem ekonomskom slomu i humanitarnoj krizi.

Štaviše, Ujedinjene nacije upozoravaju da bi do kraja godine 97 odsto Avganistanaca moglo živeti ispod granice siromaštva.

Istovremeno, problem sa bankama ne jenjava. Hiljade očajnih Avganistanaca svakodnevno čeka ispred banaka u Avganistanu da podignu 200 američkih dolara nedeljno. Izvan Nove banke u Kabulu, prve avganistanske privatne banke osnovane 2004. godine, gotovo dve hiljade ljudi je u nedelju tražilo svoj novac.

Nova vlada mora brzo rešiti i ublažiti ekonomsku krizu, rekao je Majkl Kugelman, analitičar iz Centra Vilson, američkog istraživačkog centra sa sedištem u SAD.

Ali, to koliko su talibani spremni da se potrude da bi umanjili međunarodne probleme, ostajući verni sopstvenim uverenjima, moglo bi dodatno proširiti podele među rukovodstvom, posebno onima radikalnije ideologije.

 

Komentari (0)

Svet