Fokus

Hašimi: Žene u Avganistanu ne treba da rade zajedno s muškarcima, biće ograničenja

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2021

-

20:50

Hašimi: Žene u Avganistanu ne treba da rade zajedno s muškarcima, biće ograničenja
Žene u Avganistanu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ženama u Avganistanu ne bi trebalo dozvoliti da rade zajedno sa muškarcima, izjavio je visoki zvaničnik vladajućih talibana, što znači da, ako to bude formalno primenjeno, one neće moći da rade u vladinim kancelarijama, bankama, medijskim kompanijama i šire.

Vahedulah Hašimi, visoki talibanski zvaničnik koji je blizak talibanskom rukovodstvu, rekao je Rojtersu da će grupa u potpunosti primeniti svoju verziju šerijata, odnosno islamskog zakona, uprkos pritiscima međunarodne zajednice da ženama daju pravo da rade gde žele.

"Žene će moći da uče i rade, ali do određenih granica"

Od kako je talibanski pokret došao na vlast prošlog meseca, njihovi zvaničnici su poručili da će žene moći da rade i uče u granicama koje propisuje šerijat.

Međutim, postoji široko rasprostranjena neizvesnost o tome kakav će praktični efekat to imati na njih da zadrže posao.

Kada su talibani poslednji put vladali Avganistanom od 1996. do 2001. godine, ženama je bilo zabranjeno zapošljavanje i obrazovanje.

profimedia

 

"Borili smo se skoro 40 godina da dovedemo šerijatski sistem u Avganistan", rekao je Hašimi u jednom intervjuu.

"Šerijat ne dozvoljava muškarcima i ženama da se okupljaju ili sede zajedno pod jednim krovom. Muškarci i žene ne mogu da rade zajedno. To je jasno. Nije im dozvoljeno da dolaze u naše kancelarije i rade u našim ministarstvima", naveo je Hašimi.

U danima nakon što su talibani osvojili Kabul, portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je novinarima da su žene važan deo zajednice i da će raditi u različitim sektorima. On je posebno uključio zaposlene žene u poziv zaposlenima u vladinim telima da se vrate na posao.

Zabrana za rad u medijima, bankama, medicinskom sektoru...

Međutim, prilikom imenovanja kabineta 7. septembra nije bila imenovana nijedna žena, a postojali su i rasprostranjeni izveštaji o tome da su žene vraćene kući sa svojih radnih mesta. Hašimi je rekao da će se zabrana rada ženama odnositi i na sektore poput medija i bankarstva, gde su one postale sve istaknutije od pada Talibana 2001. godine i postavljanja vlade koju je podržavao Zapad.

Kontakt između muškaraca i žena van kuće biće dozvoljeni u određenim okolnostima, na primer pri poseti lekaru, dodao je on.

Ženama bi, takođe, trebalo omogućiti da se obrazuju i rade u obrazovnom i medicinskom sektoru, gde se mogu postaviti zasebni objekti koje bi one isključivo upotrebljavale, rekao je Hašimi.

"Naravno da će nam biti potrebne žene, na primer u medicini, u obrazovanju. Imaćemo posebne institucije za njih, odvojene bolnice, možda univerzitete, odvojene škole, odvojene madrese", istakao je Hašimi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet