Fokus

Lider Al Kaide Ajman al Zavahri živ? Pojavio se na snimku, pominje Avganistan

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2021

-

13:53

Lider Al Kaide Ajman al Zavahri živ? Pojavio se na snimku, pominje Avganistan
Lider Al Kaide Ajman al Zavahri živ? Pojavio se na snimku, pominje Avganistan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U novom videu koji je objavljen povodom 20. godišnjice od terorističkog napada na Kule bliznakinje 11. septembra, pojavio se i lider Al Kaide Ajman al-Zavahri i to nekoliko meseci nakon neproverenih informacija o njegovoj smrti.

Obaveštajna grupa SITE koja prati aktivnosti džihadista na internetu, saopštila je da je video objavljen u subotu, prenosi agencija AP.

Na snimku se vidi Al-Zavahri, koji kaže da "Jerusalim nikada neće biti pretvoren u jevrejski", te hvali napade Al Kaide, uključujući one koji su ciljali ruske trupe u Siriji u januaru.

Kako navodi SITE, Al-Zavahri je pomenuo povlačenje američke vojske iz Avganistana nakon 20 godina rata.

Njegovi komentari, međutim, ne ukazuju nužno da je u pitanju nedavni snimak, jer je sporazum o povlačenju trupa sa talibanima potpisan u februaru 2020. godine, navodi SITE, te ukazuje da se takođe nigde ne čuje da Al Havahri pominje da su talibani prošlog meseca preuzeli Avganistan i glavni grad Kabul.

Glasine da je lider al Kaide umro pojavile su se krajem 2020. godine i od tada do ove subote nije se pojavio nijedan video zapis ili dokaz da je on živ.

Govor Al-Zavahrija nalazi se u video zapisu u 61 minutu i 37 sekundi, a video je nastao u produkciji As-Sahab Media Foundation.

Egipćanin Al-Zavahri postao je vođa Al-Kaide nakon ubistva Osame bin Ladena 2011. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet