Evropa

Micotakis: Blokiraćemo talas avganistanskih izbeglica koje beže od talibanske vlasti

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2021

-

19:38

Micotakis: Blokiraćemo talas avganistanskih izbeglica koje beže od talibanske vlasti
Kirijakos Micotakis - Copyright Tanjug/AP/Thanassis Stavrakis

veličina teksta

Aa Aa

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da će Grčka nastojati da blokira potencijalni talas avganistanskih izbeglica koje beže od talibanske vlasti, ali i da joj je potrebno više pomoći od EU oko migrantske krize.

"Ponoviću, ne možemo imati evropske zemlje koje veruju da bi Grčka sama trebalo da reši ovaj problem i da ih se to uopšte ne tiče, s obzirom da mogu držati granice čvrsto i hermetički zatvorene", rekao je Micotakis na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Zbog novih talibanskih vlasti u Avganistanu, strahuje se od scenarija 2015. godine kada je skoro milion Sirijaca, Iranaca i Avganistanaca pobeglo u Evropu prelaskom u Grčku iz Turske.

Tanjug AP/AP Photo

 

Grčka Vlada je od EU dobila solidarnost u smislu finansijske pomoći, rekao je Micotakis, ali je i dodao ''da je Grčka ta koja obavlja njihov posao'' kada su u pitanju obalska straža, policija i oružane snage.


Dodao je, međutim, da će Grčka ''nastaviti da čini tako''.

Grčka je u regionu Evros, na granici sa Turskom podigla ogradu dugačku 40 kilometara.

Takođe je raspisala tendere za izgradnju objekata za držanje migranata koji će se nalaziti na ostrvima blizu Turske, zbog čega je dobila kritike od grupa za ljudska prava, navodi Rojters.

Tanjug/AP/Thanassis Stavrakis

 

''Imamo infrastrukturu u slučaju da se suočimo sa novim novim događajem, a to je talas", migranata iz Avganistana, rekao je Micotakis, dodajući da bi Grčka mogla po potrebi produžiti graničnu ogradu kod Evrosa.

"Razbiću i slomiti mreže za trgovinu ljudima", rekao je.

Najbolji način Evrope za iskazivanje solidarnosti je dogovaranje zajedničke politike, rekao je Micotakis, ali je naveo i da po tom pitanju nije optimističan, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa