Evropa

Micotakis o požarima u Grčkoj: Najveća ekološka katastrofa, čekaju nas teški dani

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2021

-

12:32

Micotakis o požarima  u Grčkoj: Najveća ekološka katastrofa, čekaju nas teški dani
Micotakis o požarima u Grčkoj: Najveća ekološka katastrofa, čekaju nas teški dani - Copyright AP/Michael Varaklas, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je danas da su razorni požari koji više od nedelju gore širom zemlje, najveća ekološka katastrofa koju je Grčka videla decenijama.

"Uspeli smo da spasemo živote, ali smo izgubili šume i imovinu", izjavio je Micotakis na konferenciji za novinare, opisujući požare kao "najveću ekološku katastrofu u poslednjih nekoliko decenija", prenosi agencija AP.

Premijer je rekao da su se vlasti svakodnevno suočavale sa oko 100 aktivnih požara. Situacija se do danas znatno popravila, budući da je većina velikih požara oslabila u intenzitetu. Međutim, premijer je upozorio da je opasnost od novih požara i dalje prisutna.

"Na sredini smo avgusta i jasno je da nas čekaju teški dani dok se ne završi glavna sezona tokom koje izbijaju požari", poručio je Micotakis.

Više od 50.900 hektara oštećeno je u severnoj Eviji, prema mapi Kopernikusa, Službe za upravljanje vanrednim situacijama Evropske unije.

Čitave planine borove šume su spržene, dok su plantaže maslina i smokvi i vinogradi takođe uništene.

Požari su izbili usled najintenzivnijeg i najdužeg toplotnog talasa koji je zahvatio Grčku u poslednjih 30 godina.

Stotine šumskih požara izbile su širom zemlje, zbog čega su napori grčkih vatrogasnih služi dovedeni do krajnjih granica izdržljivosti, primoravajući ih da zatraže pomoć iz inostranstva.

Stotine vatrogasaca, zajedno sa avionima, helikopterima i vozilima, doputovalo je iz evropskih i bliskoistočnih zemalja da pruže pomoć.

Najveći požar izbio je 3. avgusta na Eviji, drugom najvećem grckom ostrvu, a danas je još tinjao, nakon što je uništio veći deo tog ostrva.

Komentari (0)

Evropa