Fokus

Gutereš pred GS UN: Neiskorišćene vakcine u smeću... To je moralna optužnica svetu i bezobrazluk

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2021

-

18:15

Gutereš pred GS UN: Neiskorišćene vakcine u smeću... To je moralna optužnica svetu i bezobrazluk
Antonio Gutereš tokom govora u Ujedinjenim nacijama - Copyright Tanjug/ Eduardo Munoz/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zamerio je danas svetu zbog nepravedne distribucije vakcina protiv koronavirusa.

Gutereš je u obraćanju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku istakao da su slike iz nekih delova sveta, gde su vakcine sa isteklim rokom, kao i neiskorišćene vakcine u smeću, one koje prikazuju "priču o našim vremenima", prenosi agencija Rojters.

On je kazao da je većina stanovništva bogatijih zemalja imunizovana, dok više od 90 odsto stanovnika Afrike nije dobilo ni jednu dozu.

"Ovo je moralna optužnica za stanje našeg sveta. To je bezobrazluk. Prošli smo naučni ispit, ali stičemo diplomu iz etike", rekao je Guterres na generalnoj debati Generalne skupštine UN-a.

Od 5,7 milijardi doza vakcina protiv koronavirusa koje su primenjene širom sveta, samo dva odsto ih je dato u Africi.

Gutereš se zalaže za globalni plan vakcinacije koji podrazumeva da će 70 odsto stanovništva sveta biti vakcinisano do prve polovine sledeće godine.

Generalni sekretar, koji 1. januara počinje drugi petogodišnji mandat na čelu svetskog tela, takođe je upozorio na povećanje napetosti između svetskih velesila, Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

"Bojim se da naš svet puzi prema dva različita seta ekonomskih, trgovinskih, finansijskih i tehnoloških pravila, dva različita pristupa u razvoju veštačke inteligencije, i na kraju dve različite vojne i geopolitičke strategije", poručio je Gutereš.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet