Politika

Gutereš pozvao na veće smanjenje emisije štetnih gasova

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP, Tanjug

17/09/2021

-

19:08

Gutereš pozvao na veće smanjenje emisije štetnih gasova
Antonio Gutereš - Copyright AP/Kenzo Tribouillard

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je da je svet na putu u katastrofu, osim ako se vlade ne obavežu na ambicioznija smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, kako bi se zaustavilo globalno zagrevanje i njegove posledice.

U novom izveštaju UN, koji sadrži pregled svih nacionalnih obaveza koje su do 30. jula podnele potpisnice Pariskog klimatskog sporazuma, konstatuje se da bi one dovele do povećanja emisija za skoro 16 odsto do 2030. godine, u poređenju sa nivoima iz 2010. godine, prenosi AP.

Pariski sporazum o klimi je postavio kao cilj da se globalno zagrevanje zadrži do kraja veka znatno ispod dva stepena Celzijusa, a idealno na najviše 1,5 stepeni, dok stručnjaci kažu da se planeta već zagrejala za 1,1 stepen od predindustrijskog doba.

"Svet je na katastrofalnom putu do 2,7 stepeni Celzijusa zagrevanja", naglasio je generalni sekretar UN.

 

 

On je dodao da je potrebno smanjenje emisije za 45 odsto do 2030. godine kako bi se do sredine veka postigla neutralnost ugljenika.

Patrisija Espinoza, šef za klimatsku kontrolu u UN istakla je da je pozvala svetske lidere na godišnji skup UN koji će sledeće nedelje biti održan u Njujorku kako bi pokušala da ih obaveže da se na vreme pripreme za samit o klimi koji će kasnije biti održan u Glazgovu.

"Lideri moraju da se uključe u iskrenu diskusiju vođenu ne samo legitimnom željom da zaštite nacionalni interes, već i u podjednako važan cilj doprinosa dobrobiti čovečanstva", rekla je ona i dodala da  nemamo više vremena na raspolaganju.

Ipak, aktivisti za zaštitu životne sredine i predstavnici nekih ugroženih nacija izrazili su razočarenje dosadašnjim rezultatima.

"Moramo se zapitati šta je potrebno da neki veliki emiteri obrate pažnju na naučna otkrića i oslobode naš svet od tačke bez povratka", rekao je Obrej Vebson iz Antigve i Barbude, koji predsedava Asocijacijom malih ostrvskih država. 

"Sve je jasno, ako želimo da izbegnemo pojačavanje naših ionako razornih klimatskih uticaja, potrebno je da veliki emiteri i sve zemlje G20 da implementiraju i pridržavaju se ambicioznijih planova i da se snažno obavežu na nultu emisiju gasova do 2050."

Oko 113 zemalja, uključujući SAD i Evropsku uniju, do kraja jula su dostavile reviziju Nacionalno utvrđenog doprinosa (NDC) u okviru Pariskog klimatskog sporazuma.

Njihovi planovi doveli bi do smanjenja emisija za 12 odsto u tim zemljama do kraja decenije, što je brojka koja bi se mogla više nego udvostručiti ako se uslovna obećanja i uveravanja nekih vlada o ciljevima neutralnosti ugljenika do 2050. godine sprovedu u delo.

Desetine zemalja, uključujući velike emitere poput Kine, Indije i Saudijske Arabije, nisu uspele da podnesu revizije NDC na vreme za izveštaj, a lideri su pozvani da na Godišnjoj skupštini UN sledeće nedelje u Njujorku iznesu ambicioznije i jače obaveze, blagovremeno za predstojeći globalni samit o klimi u Glazgovu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija