Fokus

Grinpis: Požari u Sibiru su najveći u istoriji Rusije, vatra uništila 18,16 miliona hektara šume

Komentari

Autor: Gardijan

22/09/2021

-

20:34

Grinpis: Požari u Sibiru su najveći u istoriji Rusije, vatra uništila 18,16 miliona hektara šume
Grinpis: Požari u Sibiru su najveći u istoriji Rusije, vatra uništila 18,16 miliona hektara šume - Copyright Tanjug AP/Maksim Slutsky

veličina teksta

Aa Aa

Rusiju su ove godine pogodili najgori šumski požari u savremenoj istoriji te zemlje, pokazali su podacima ruske Agencije za šumarstvo koje je analizirala Organizacija za zaštitu životne sredine Grinpis. 

Požari su uništili više od 18,16 miliona hektara ruske šume, postavljajući apsolutni rekord otkako je zemlja počela sa nadgledanjem prirodnih katastrofa pomoću satelita 2001. godine. Prethodni rekord je postavljen 2012. godine, kada su požari pokrili 18,11 miliona hektara šume, preneo je "Gardijan".

Rekord je premašen krajem prošle nedelje nakon duge sezone požara koji su poremetili svakodnevni život stotina hiljada ljudi koji žive u Sibiru i drugim delovima centralne Rusije.

Statistika, međutim, ne beleži druge vrste požara koji se dešavaju izvan ruskih šuma.

"Kad bismo prebrojali sve požare, imali bismo veći broj", napisao je Grigorij Kuksin, šef ruskog vatrogasnog projekta Grinpis. Ukupna površina bi mogla biti čak 30 miliona hektara, rekao je on, što je veličine Italije ili Poljske.

Tanjug AP/Ivan Nikiforov

 

U Rusiji se poslednjih godina beleže rekordno visoke temperature za koje mnogi naučnici smatraju da su rezultat klimatskih promena.

Velike vrućine i nepoštovanje pravila zaštite uzrok je sve većem broju požara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet