Fokus

Abas: Izrael ima godinu da se povuče sa okupiranih palestinskih teritorija

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2021

-

09:55

Abas: Izrael ima godinu da se povuče sa okupiranih palestinskih teritorija
Abas: Izrael ima godinu da se povuče sa okupiranih palestinskih teritorija - Copyright Tanjug/ UN Web TV via AP

veličina teksta

Aa Aa

Palestinski predsednik Mahmud Abas je u obraćanju pred Generalnom skupštinom UN dao Izraelu jednogodišnji rok da se povuče sa okupiranih palestinskih teritorija, ili u protivnom palestinska vlast više neće priznavati hebrejsku državu u granicama iz 1967. godine.


U virtuelnom govoru na 76. zasedanju Generalne skupštine UN iz svog sedišta u Ramali, Abas je ponovno pozvao generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da sazove međunarodnu mirovnu konferenciju, preneo je Rojters.

"Ako ne uspemo, čemu onda održavati priznanje Izraela", rekao je Abas.

Dodao je da Izrael ima godinu dana da se povuče sa palestinskih teritorija okupiranih 1967, uključujući i Istočni Jerusalim.

"Spremni smo da radimo tokom te godine na razgraničenju i da rešimo sva pitanja vezana uz konačni status dveju budućih država, izraelske i palestinske. Ako u tome ne uspemo, čemu onda održavati priznanje Izraela na osnovi granica iz 1967", upitao je Abas.

On je dodao i da će se Palestinska uprava obratiti Međunarodnom sudu pravde sa zahtevom da presudi o legalnosti okupacije teritorija palestinske države.

Izrael je, kako navodi Rojters, odmah odbacio zahteve palestinskog lidera.

"On ponovo pokazuje da ne predstavlja ništa. Oni koji istinski podržavaju mir i pregovore ne prete obmanjujućim ultimatumima", rekao je izraelski ambasador pri UN Gilad Erdan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet